Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Ziemas dziesmas divkāršai jubilejai. Ērģelniece Kristīne Adamaite jubilejā muzicē ar draugiem

Izcilība, bagāta mākslinieciskā doma, muzikāls jūtīgums un emocionalitāte, vēlēšanās iedziļināties niansēs un spēcīgs pedagogs jaunajiem mūziķiem. Tie ir tikai daži epiteti, kas varētu raksturot latviešu ērģelnieci, Lielās Mūzikas balvas laureāti Kristīni Adamaiti. Ar krāšņu koncertprogrammu Ziemas dziesmas 8. janvārī plkst. 19 Rīgas Domā, kas bez maksas pieejama tiešsaistē www.doms.lv (koncertu sadaļā), māksliniece svinēs apaļu jubileju.

Koncertā piedalīsies arī viņas tuvākie draugi un regulāri sabiedrotie kopīgi veidotās programmās – kādreizējā kursabiedrene, Latvijas Nacionālās operas soliste Ieva Parša (mecosoprāns), kurai arī šonedēļ aprit tikpat apaļa jubileja, saksofonists Artis Sīmanis un Liepājas simfoniskā orķestra čellu grupas koncertmeistars Ēriks Kiršfelds.

"Izvēlējos trīs sev īpaši tuvākos draugus. Sadarbojamies jau ilgi un tikko šādā sastāvā pabeidzām jauna kompaktdiska ierakstu Vecajā Sv. Ģertrūdes baznīcā. Arī tāpēc ir tikai loģiski, ka arī šajā koncertā muzicēsim kopā," stāsta Kristīne Adamaite. "Tad domāju, kas piestāv Rīgas Domam, kas piestāv mums, kas saistās ar atmiņām. Gribējās arī kaut ko jaunu. Piemēram, Maijas Einfeldes Sonāti mēs ar Ēriku nospēlējām tikai vienu reizi 2014. gadā. Tas palika atmiņā kā labs sapnis, kurā gribējās iekāpt vēlreiz, un tagad tas notiks. Ieva Parša nāks klajā ar divām Aldoņa Kalniņa dziesmām, beidzot piepildīsim senu ieceri atskaņot dziesmu Vēl viena mirdzoša diena ar Skaidrītes Kaldupes tekstu," ērģelniece ieskicē Ziemas dziesmu izvēli.

Koncertprogrammā iekļauti skaņdarbi no baroka laika līdz pat mūsdienu latviešu jaundarbiem. Tajā, protams, ietverta Johana Sebastiāna Baha pārlaicīgā mūzika un Sezāra Franka 1. korālis ērģelēm solo, bet sadarbībā ar draugiem tiks atskaņota jaunākā latviešu mūzika, kuru rakstījis Aivars Kalējs, Maija Einfelde, Lolita Ritmane, kā arī Igaunijā dzīvojošā ukraiņu komponiste Gaļina Grigorjeva. "Tā ir izcilu mākslinieku spēja apvienot tik plašu stilistikas spektru – no klasikas līdz mūsdienām. To iespēj Kristīne Adamaite, tas ir iespējams, spēlējot uz Rīgas Doma brīnišķīgajām ērģelēm un ansambļos ar tuviem domubiedriem," saka Rīgas Doma muzikālais vadītājs Aigars Reinis. Ziemas dziesmas noslēdz koncertciklu Ziemassvētki Rīgas Domā.

Aktīva koncertmāksliniece, Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas pasniedzēja, Ventspils Mūzikas vidusskolas ērģeļklases vadītāja, kura iekopusi ikgadējās Ventspils ērģeļu dienas, ir arī Rīgas Vecās Sv. Ģertrūdes baznīcas draudzes ērģelniece un atbild par šīs baznīcas koncertdzīvi. Līdztekus šim visam Kristīne Adamaite piedalās visu Latvijas vēsturisko ērģeļu skanējuma dokumentēšanas projektā Latvijas baznīcās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja