Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 9. maijs
Klāvs, Einārs, Ervīns

Ābolu ķocis. Meklējiet, zēni, uzticamas dzīvesdraudzenes!

Ludviga van Bēthovena opera Fidelio. Pirmizrāde Lietuvas Nacionālajā operas un baleta teātrī Viļņā. Diriģents Martīns Staškus. Režisors Oskars Koršunovs Izrādes 2015.–2016. gada sezonā – 10. oktobrī, 24. martā un 14. maijā

Atis Rozentāls ****

Operā Fidelio ir samērā maz darbības, un režisors Oskars Koršunovs nav centies to mākslīgi radīt. Scenogrāfa Ģintara Makareviča piedāvājums ir vairāku līmeņu dekorācija, kurā orķestris nav bedrē, bet nedaudz virs skatuves līmeņa. Cietuma ainas otrajā daļā notiek orķestra priekšā. Inscenējums veidots lielās, nosacītās līnijās, solisti netiek apgrūtināti ar sadzīvisku rosīšanos; cietumnieka važas aizstās ar sarkanu lenti. Izrādes beigās režisors Fidelio stāstu konkretizē un piezemē Lietuvas koordinātās – fonā tiek demonstrēti Baltijas ceļa kadri ar plīvojošiem Lietuvas karogiem –, savukārt līksmojošais koris ietērpts iespējami multinacionāli.

Par Fidelio pārģērbušās Leonoras pārvērtība par sievieti notiek gandrīz kā Marijas Naumovas triumfālajā priekšnesumā 2002. gada Eirovīzijas dziesmu konkursā. No solistiem pārliecinošāko iespaidu atstāj britu soprāns Reičela Nikolsa Leonoras lomā. Diriģenta Martīna Staškus vadībā orķestris, koris un ansamblis rada vienotu, enerģētiski spriegu muzikālo priekšnesumu, kurā skatuves darbībai ir nedaudz pakārtota nozīme. Vai šādā projektā vajadzīgs tik izcils režisors kā Oskars Koršunovs, var diskutēt, taču skatīties un klausīties to visu var ar baudu.

Jegors Jerohomovičs ****

Maija vidū notikusī Bēthovena vienīgās operas pirmizrāde Viļņā tika veltīta Lietuvas neatkarības atjaunošanas 25. gadskārtai. Fidelio ideāli piestāv svinīgām, valstiski nozīmīgām jubilejām: režisora Oskara Koršunova iestudējums ir Viļņas un Bergenas teātra kopdarbs, pirmizrāde Bergenā 2013. gada novembrī tika pieskaņota Norvēģijas konstitūcijas 200. gadadienai. Fidelio tiek uzskatīta par izcilāko politisko operu: tā manifestē cilvēktiesību aizstāvēšanu, cīņu pret tirāniju, vardarbību un visatļautību.

Diriģents Martīns Staškus un dziedātāji izceļ mūzikas romantisko garu, Oskars Koršunovs Fidelio militārā konflikta risinājumā akcentē mīlestības nozīmi. Mīlestība nav tikai sajūta, bet aktīva darbība un patiesības iemiesojums. Trillera formā ietērptā oda humānismam un brīvībai stiprina ne tikai nacionālo pašapziņu un sociālā taisnīguma sajūtu, bet arī ticību laulībai (mūsdienās šim institūtam atbalsts ir vitāli nepieciešams). Kad visi tevi pamet – jo īpaši, ja esi politieslodzītais –, tikai mīļotā sieva, riskējot ar savu dzīvību, var glābt tavējo. "Ko tu manis dēļ esi izdarījusi?!" – "Neko, Florestān!" Meklējiet, zēni, uzticamas dzīvesdraudzenes un kopā klausieties Bēthovenu! 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Mūžībā devies mākslinieks Raimonds Gabaliņš

Mūžībā aizgājis tēlnieks, gleznotājs, pedagogs Raimonds Gabaliņš (07.05.1949.- 02.05.2024.). Atvadīšanās no mākslinieka notiks 2024. gada 11. maijā plkst. 13.00, Limbiķu kapos, Grobiņas pagast...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja