Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 6. maijs
Didzis, Gaidis

Ābolu ķocis. Apdzīvo rāmjus graciozi un drosmīgi

Agata Kristi. Lakstīgalu māja. Režisore Kristīne Krūze. Jaunā Rīgas teātra Mazā zāle

Maija Svarinska*****

Izrāde Lakstīgalu māja – divu aktrišu debija. Kristīne Krūze debitē režijā un scenogrāfijas jomā, Sandra Kļaviņa pirmo reizi spēlē monoizrādi. Iznākumā – teātra pērlīte. Vai – spēle ar lielo burtu. Scenogrāfija (otrā autore Austra Hauks) – savā veidā stilizēts retro. Bilžu mozaīka, kas jautri pamirkšķina mūsu priekšstatiem par Agatas Kristi laiku, atsaucot atmiņā konkrētas reklāmas un kinokadrus, kuros triumfē sievišķīgas būtnes māka būt seksīgai un skaistai. Bet divi krēsli un galds – vīrieša pasaule. Smagnēja un stipra. Ne velti izrādes varone Aleksa ilgu laiku domā, ka tas ir viņas atbalsts, un laiski rotaļājas ap to gan sēžot, gan guļus, koķetīgi ceļot kājas augšup, kam netraucē viņas eleganti pavedinošā kleita (kostīmu māksliniece Jana Čivžele). Fifīgi un gudri strādā Sandra Kļaviņa, kura spēlē ne tikai mīlīgo Aleksu, bet arī vīriešus, kas ir tai apkārt. Arī to, kas, kā izrādījies, ir nevis balsts, bet drauds. Ieskaties tam acīs un saproti, cik viņš ir baiss. Taču Aleksai šīs bailes ir jāslēpj, un viņa mūsu acu priekšā apgūst aktiermeistarību. Virtuozais Sandras Kļaviņas tēlojums ir daudzslāņains kriminālstāsts par cilvēku attiecībām. Stāsts, kas izklāstīts rotaļīgi smalkā stilā. Paldies režisorei Kristīnei Krūzei.

 

Henrieta Verhoustinska****

Triju aktrišu un scenogrāfes kopdarbs ir izdevies. Pirmkārt, tas ļauj skatītājam atkal ieraudzīt Sandras Kļaviņas aktierisko amplitūdu. No vieglprātīgas meičas līdz stiprai sievietei, kura nezaudēs galvu un satvers likteņa grožus savās viegli drebošajās rokās, no veca, šķība dārznieka līdz slepkavas deformētajam prātam – tas viss sadzīvo aktrises monologā tik pārliecinoši un biedējoši, ka izraisa gluži Hičkoka stila tirpas. Otrkārt, konsekventi tiek izturēts režisores Kristīnes Krūzes, scenogrāfes Austras Hauks un tērpu mākslinieces – arī JRT aktrises – Janas Čivželes radītais pin up stils. 40. gadu modes viegli piesegto, safrizēto un hipersievišķīgo, provokatīvās pozās izliekto meiteņu attēli pie sienām vieliski sabiezina to sievišķo seksualitāti, kas bija karavīru ilgu objekts un bildīšu veidā palīdzēja tiem pārdzīvot karu, tomēr radīja sievietēm striktus rāmjus, ko vajadzēja ievērot, lai, tautas valodā runājot, dabūtu veci. Kļaviņa šos rāmjus apdzīvo graciozi un drosmīgi, nebīstoties šķērsot pārspīlējuma sarkanās līnijas, tomēr virtuozi uz tām nobalansējot. Plakstu un balss trīsuļošana, tipināšana uz augstiem papēžiem, pat māju tīrot, svārku plivināšana, ļaujot pamanīt gan zeķu maliņu, gan apakšbiksīšu krāsu, – viss šis arsenāls tiek lietots, lai finālā nonāktu līdz atziņai, ka aiz tā slēpts dzelžains gribasspēks.

Top komentāri

Paulas Jēger-Freiman rēgs
P
Konkrētās izrādes kvalitāti nodrošina aktrise Sandra Kļaviņa, kura sevi jau pierādīja "Klusuma skaņās" kā IZCILUS (Veras Baļūnas termins) "fizisko" aktrisi etīdē ar telefona klausuli, vienā no retiem neaizmirstamiem aktiermākslas virtuozitātes momentiem teātrī -gan Latvijā, gan ārpus tās! Tas tikai nozīmē, ka Alvja laulātā draudzene savā režisoriskajā debijā izbrauks uz aktrises rēķina. Nu, bet no otras puses - arī tas pieder pie režisora talanta: prast pareizi sadalīt lomas. Tāds savā laikā bija Kublinskis. Un tad jau izrāde spēlējas pati no sevis. Jācer tikai, ka teātra apskatnieki spēj šos fainomenus saskatīt un atkost.
Paulas Jēger-Freiman rēgs
P
Precizēju: arī tas pieder pie režisora talanta - prast sameklēt aktieriem piemērotu materiālu un materiālam piemērotus aktierus! Un tad jau izrāde nospēlējas pati no sevis.
Spoks
S
Paņemot vienu spēcīgu elementu, šajā gadījumā lielisku aktrisi Sandru Kļaviņu, atraisās rokas arī pašdarbībai, amatierismam visos līmeņos, jo ir drošības sajūta un, manuprāt, visatļautības saldais komplekts- gribu un daru. Zīmīgi, ka kritiķes kļuvušas iecietīgas, viņas tādas nianses "nepamana", lai deg kā ir, nevajag pūst. Ir veseli notikumi, par kuriem "godbijīgi" klusē. Poļiķika, mīļie. P.S. Laikrakstā Svarinskai ir piezīmētas 5 zvaigznītes. Kā ir?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja