Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Atbildes atrašana slēpjas godīgumā. Dirty Deal Teatro aicina uz trešo īsizrāžu vakaru

Kāpēc es naktī neguļu – šodien, 15. janvārī, plkst. 19 Dirty Deal Teatro aicina uz trešo īsizrāžu vakaru, kas ļauj ielūkoties divdesmitgadnieku pasaulē.

"Pagājušā gada vasarā mēs ar Dirty Deal Teatro vadītāju Annu Sīli runājām par Latvijas Kultūras akadēmijas teātra režijas 4. kursa studentiem, kuri tūlīt beigs mācības un pilnasinīgi ieies profesionālajā vidē. Mums šķita saistoši dot viņiem iespēju izteikt to, kas viņus urda un ko viņi vēlētos pavēstīt arī citiem," sarunā ar laikrakstu Diena saka jauno mākslinieku mentors, Dirty Deal Teatro dramaturgs Jānis Balodis.

Šobrīd jau ir aizvadīti divi īsizrāžu vakaru cikla Kāpēc es naktī neguļu pasākumi, kas iepazīstināja ar sešiem jaunajiem režisoriem. Šovakar tiešsaistes platformā Zoom skatītājus sagaidīs Anna Klišāne, Beatrise Zaķe un Klāvs Kristaps Košins ar savām audioizrādēm. "Profesionālais teātris ir cits spēles laukums nekā mācību vide ar savu pedagoģisko aspektu. Šeit ir skatītājs, līdz ar to notiek pārslēgšanās, kā tu skaties uz to, ko tu veido. Jauno režisoru uzdevums nav piepildīt visas skatītāju rindas, bet izmantot izdevību padomāt citādāk šajā viņiem jaunajā situācijā," akcentē Jānis Balodis un piebilst, ka jaunie mākslinieki var izmantot arī visus profesionālā teātra resursus – telpas, tehnisko aprīkojumu, cilvēkus.

Par savu mentora lomu šajā īsizrāžu vakaru cikla veidošanā Jānis Balodis stāsta, ka viņa uzdevums kopā ar Dirty Deal Teatro vadītāju ir piedāvāt šajā projektā iesaistītajiem režisoriem skatu no malas uz viņu idejām un jau tālākajā procesā palīdzēt atrast tām piemērotāko ceļu līdz skatītājiem. Viņš atklāj, ka katrs mākslinieks ir gājis savu atšķirīgu ceļu (tiešāku vai ne tik tiešu), lai sasniegtu galarezultātu, un daudz kas ir palicis ārpus pašas īsizrādes robežām, kas liecina, ka tā ir bijusi vērtīga pieredze.

Uz jautājumu, kas ir tās tēmas, kuras urda šos jaunos režisorus, dramaturgs atbild: "Viens no darbu raksturlielumiem ir ļoti intīmi iekšējie procesi un tas, cik ciešas saiknes tie veido ar ārējo pasauli." Kas ir tas, kas mums neliek mieru? Tas ir jautājums, ko var uzdot jebkurš skatītājs. Atbildes atrašana slēpjas maksimālā godīgumā pret sevi, lai aizraktos līdz tam, kas sakņojas dziļi cilvēkā, nevis priekšstatā par to, kas varētu būt svarīgi, kā dēļ negulēt, uzsver Jānis Balodis. Pēc visu triju jauno režisoru īsizrādēm sekos diskusija, kuru vadīs viņu vienaudzis blogeris un aktīvists Ņikita Trojanskis, par aktualizētajām problēmām un par iespējamām tēmām, kuru dēļ negulēt nākotnē.

Aktuālajai informācijai var sekot līdzi vietnē Dirtydealteatro.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Hanzas peronā top dejas izrāde Pāru terapija

Hanzas peronā 5. un 6. aprīlī pirmizrādi piedzīvos dejas izrāde Pāru terapija, kuru veido horeogrāfe Liene Grava, dramaturgs Artūrs Dīcis, mākslinieks Reinis Suhanovs, mūzikas autors Reinis Sējān...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja