Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Cilvēks, daba un dzīves vērtības. Tapis balets Džungļu grāmata

"Jau sen prātoju, kā varētu apvienot to, kas mani interesē dzīvē, – zinātni, dabu, dzīvniekus – un savu profesiju. Balets Džungļu grāmata man dod šādu iespēju," saka Latvijas Nacionālā baleta solists un horeogrāfs Raimonds Martinovs.

Raimonda Martinova un komponista Kārļa Lāča balets Džungļu grāmata tapis, iedvesmojoties no angļu autora Radjarda Kiplinga stāstu krājuma ar tādu pašu nosaukumu. Pasaules pirmizrādi tas piedzīvos 12. aprīlī. Jauniestudējums ir domāts visai ģimenei. Tas būs vēstījums par dzīvniekiem un cilvēku, par dabu un pilsētu, par līdzjūtību, ģimeni un mīlestību.

Tapis vizuāli krāšņs iestudējums, ar izteiksmīgām, realitātei pietuvinātām dzīvnieku maskām. Baleta muzikālais vadītājs un diriģents ir Mārtiņš Ozoliņš. Iespaidīgu vizuālo risinājumu jauniestudējumam veido scenogrāfs Didzis Jaunzems, kostīmu māksliniece Elīna Milta-Niedrāja, gaismu mākslinieks Kārlis Kaupužs un videomākslinieks Uģis Ezerietis.  Galvenajās lomās: Dariuss Florians Katana, Eidens Viljams Konefrijs un Aleksandrs Osadčijs (Puisis), Jūlija Brauere, Sabīne Strokša un Izabella Monastirska-Urtāne (Meitene), Alise Prudāne-Spridzāne, Iļana Puhova un Justīna Teličena (Vilku māte), Eidens Viljams Konefrijs, Antons Freimans un Raimonds Martinovs (Tīģeris).

Raimonds Martinovs ir arī libreta autors. Viņš atzīst: "Kur nu vēl labāk runāt par dzīvniekiem, ja ne baletā! Lai gan baletā netrūks jautrības, gribu skart diezgan nopietnas tēmas: vides piesārņojumu, kā mēs izturamies pret mūsu planētu, pret mūsu mazākajiem draugiem, proti, dzīvniekiem. Esmu pārliecināts, ka viens no dzīves mērķiem var būt personīgā evolūcija. Ik dienas jācenšas spogulī saskatīt labāku sevis versiju nekā vakar. Vienam tā var būt ģimenes izveidošana, citam – savtīgi, egoistiski mērķi, vēl kādam – iestādīt koku, kura ēnā viņš nekad nesēdēs. Mans mērķis nav nevienu baidīt, bet likt aizdomāties. Un beigu beigās stāsts būs par līdzjūtību, par ģimeni un mīlestību."

"Mani uzpirka Raimonds ar savu degsmi par šo darbu, jo sākotnēji nebija apsolījuma, ka šis balets tiks iestudēts. Uzrakstīju vienu ainu, lai viņš varētu startēt, tad sapratu, ka ar vienu fragmentu daudz nevar pateikt, tāpēc tapa viss balets. Tā kā man pašam ir bērni, kaut arī jau pieauguši, saprotu šo auditoriju un baletu veidoju tā, lai mazajiem skatītājiem to būtu vērtīgi un interesanti skatīties," par savu pirmo baletu stāsta komponists Kārlis Lācis.

Un tātad: džungļos, kur dzīve rit pēc zvēru valstības noteikumiem, negaidīti uzrodas mazs cilvēka bērns. Viņu atrod vilcene, kurai labi pazīstama cilvēku daba. Vilcene nolemj puiku pasargāt un pieņemt audzināšanā, jo – "kas zina, varbūt šis būs citāds". Džungļos mazais zēns pieaug. Tur netrūkst prieka un piedzīvojumu, bet jaunieti kaut kas dzen uz pilsētu pie cilvēkiem. Viņš sastop savu mīlestību un šķietami atrod savu īsto vietu pie cilvēkiem, taču sirds alkst pēc dabas, dzīvniekiem un džungļiem… Tomēr šis būs nevis tiešs Kiplinga grāmatas satura atstāsts, bet bērna stāstījums, apvienojot fantāziju un realitāti.

Džungļos uzaugušā Puiša atveidotājs Dariuss Florians Katana teic, ka šo lomu uzver dziļi personiski, jo arī pats savulaik vienpadsmit gadu vecumā no dzimtās Rumānijas viens pats devies uz dzīvi svešumā, lai Šveicē mācītos Cīrihes baletskolā. Džungļu grāmatas horeogrāfijas pamatā liktas dzīvnieku kustības, tas dejotājiem bijis liels un aizraujošs izaicinājums.

Sarunas par baletu Džungļu grāmata notiks 8. aprīlī plkst. 18.30 Jaunajā zālē. Tajās piedalīsies iestudējuma radošā komanda, būs dejiski priekšnesumi un operas vēsturnieka Mikus Čežes audiovizuāla lekcija.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja