Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

FOTO: Spēlmaņu naktī par gada izrādi atzīta Antigone

Režisora Eduarda Smiļģa dzimšanas dienā, 23. novembrī, Dailes teātrī godināti 2014./2015. gada teātra sezonas sasniegumi. Par labāko izrādi (Grand Prix) atzīts Elmāra Seņkova iestudējums Antigone Latvijas Nacionālajā teātrī.

Šogad Spēlmaņu nakts balvas tika pasniegtas 18 kategorijās. Par labākās izrādes godu cīnījās 22 izrādes, kuras izvirzītas nominācijās: Gada lielās formas izrāde, Gada mazās formas izrāde, Gada izrāde bērniem vai pusaudžiem un Gada sasniegums laikmetīgajā dejā.

Par gada labāko lielās formas izrādi tika atzīts režisora Vladislava Nastavševa iestudējums Cerību ezers Jaunajā Rīgas teātrī. Gada mazās formas izrāde - Elmāra Seņkova Antigone Latvijas Nacionālajā teātrī. Kā labākais iestudējums bērniem vai pusaudžiem apbalvots Dmitrija Petrenko Neglītais pīlēns Latvijas Leļļu teātrī. Savukārt par gada sasniegumu laikmetīgajā dejā kļuvusi izrāde Atgriešanās, kuras autori ir Elīna Gaitjukeviča, apvienība Dejas anatomija un muzikālā apvienība Kaktiņš Stūrītis.

Par aizvadītās sezonas labāko režisori atzīta Laura Groza-Ķibere (izrādes – Equus Dailes teātrī un 1984 Liepājas teātrī).

Nominācijā Gada aktrise apbalvota Baiba Broka par Aspazijas lomu izrādē Aspazija. Personīgi, Matrjonas lomu iestudējumā Tumsas vara un sniegumu izrādē Divpadsmit krēsli Jaunajā Rīgas teātrī. Jau otro gadu pēc kārtas par labāko aktieri atzīts Dainis Grūbe (lomas – Alans Strengs izrādē Equus un Mihaels izrādē Visas viņas grāmatas Dailes teātrī). 

Gada aktrise otrā plāna lomā - Lolita Cauka par lomām izrādēs Šis bērns, Raiņa sapņi un Šengenas zonas spožums un posts Latvijas Nacionālajā teātrī. Kā gada aktieris otrā plāna lomā apbalvots Artis Robežnieks par Borisa Nikolajeviča Čepurnoja lomu izrādē Saules bērni Dailes teātrī.

Nominācijā Gada debija vai jaunais skatuves mākslinieks Spēlmaņu nakts balvu ieguva Jeļena Ņetjosina par Meitenes lomu izrādē Pie mums viss kārtībā un Aņutkas tēlojumu izrādē Tumšās alejas Daugavpils teātrī.

Reinis Dzudzilo par sniegumu Latvijas Nacionālās operas un baleta iestudējumā Vīlas saņēmis Gada scenogrāfa titulu. Nominācijā Gada kostīmu vai grima mākslinieks apbalvotas Kristīne Jurjāne un Sarmīte Balode par tēlu vizuālo risinājumu izrādēs Divpadsmit krēsli un Aspazija. Personīgi Jaunajā Rīgas teātrī. Kā aizvadītās sezonas labākais gaismu un video mākslinieks pabalvots Igors Kapustins - gaismas izrādē Raiņa sapņi Latvijas Nacionālajā teātrī. 

Kā labākā kustību māksliniece apbalvota Inga Raudinga par darbu izrādē Zelta pods Liepājas teātrī un Vīnes meža stāsti Latvijas Nacionālajā teātrī. Savukārt Gada sasniegums baleta mākslā bijis Evelīnas Godunovas veikums Džuljetas lomā izrādē Romeo un Džuljeta Latvijas Nacionālajā operā un baletā.

Par 2014/2015. gada teātra sezonas labāko mūzikas autoru atzīts Jēkabs Nīmanis par sniegumu izrādēs Blakts un Raiņa sapņi Latvijas Nacionālajā teātrī, bet kā Gada sasniegums oriģināldramaturģijā (teksts, luga vai scenārijs) novērtēts Ingas Ābeles veikums izrādē Aspazija. Personīgi Jaunajā Rīgas teātrī.

Ar balvu par mūža ieguldījumu godināti tika Latvijas Nacionālā teātra aktieri Uldis Dumpis un Ģirts Jakovļevs.

Pirmo reizi Spēlmaņu nakts ceremonijā pasniegta bērnu žūrijas pašdarināta simpātijas specbalva, kuru šoreiz saņēma izrāde Emīls un Berlīnes zēni Latvijas Leļļu teātrī (režisors – Ģirts Šolis). Spēlmaņu nakts 2014/2015 Skatītāju balsojumā par gada izrādi atzīta Equus Dailes teātrī (režisore – Laura Groza-Ķibere), Gada aktieris - Dainis Grūbe, bet Gada aktrise - Ilze Ķuzule–Skrastiņa. 

Sezonas jauniestudējumus noskatījās, izvērtēja un laureātus izvirzīja žūrijas komisija piecu cilvēku sastāvā: Ieva Rodiņa – teātra kritiķe, teātra portāla Kroders.lv redaktore; Maija Svarinska – teātra zinātniece; Mārīte Gulbe – teātra kritiķe; Undīne Adamaite – teātra kritiķe un laikraksta Diena kultūras žurnāliste; Zane Radzobe – teātra kritiķe, teātra zinātniece un Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu fakultātes docente, žūrijas komisijas priekšsēdētāja.

Šī gada ceremonijas veidotāji – režisore Ināra Slucka, scenogrāfs Aigars Ozoliņš, videomākslinieks Māris Kalve un operators Uldis Jancis – atgādināja, ka ikdienišķas situācijas ir viegli un ironiski sasaistāmas ar dzīvi teātrī, ka pēkšņa un negaidīta var būt kāda tēla klātbūtne un kāds vizuālais triks, galu galā, ka šī diena ir nozīmīga un tā ir pelnījusi, lai prieka dzirksts, kas ierasti dominē teātru profesionāļu starpā, tiek noturēta arī šī vakara gaitā. 

Papidlināts ar foto galeriju no Spēlmaņu nakts balvu pasniegšanas ceremonijas 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja