Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Intars Rešetins uz Jaunā Rīgas teātra skatuves atveido režisoru Vladislavu Nastavševu

Esmu atsācis smēķēt – saka Dailes teātra aktieris Intars Rešetins, aizdedzinot cigareti. Ar viņu satiekamies piecas dienas pirms Jaunā Rīgas teātra iestudējuma Cerību ezers pirmizrādes, kas notiks 5. jūnijā.

Režisora Vladislava Nastavševa veidotajā darbā aktieris atveidos galveno lomu. Tas būs autobiogrāfisks stāsts par krievu tautības māti un dēlu, kuri mitinās Imantā. Par Latvijas sabiedrībā aktuālo integrācijas tēmu režisors ir izvēlējies runāt caur savu dziļi personisko pieredzi – tiek pieteikts iestudējums, kurā Vladislavs Nastavševs atklās gan savu adresi, gan telefona numuru.

Mokpilni un jēgpilni

"Es nedomāju, ka tas būs tik radoši mokpilns process," atzīst Intars Rešetins, kuram ir bijis jāpieņem citi spēles noteikumi, jo Jaunajā Rīgas teātrī aktieris strādā pavisam citādi nekā Dailes teātrī. Šī ir bijusi viņa pirmā pieredze tēla veidošanā pēc dzīva prototipa, ar kuru viņa jaunie kolēģi – JRT aktieri – ir saskārušies ne reizi vien. "Tautas valodā runājot, viņi šajā lauciņā ir iesituši roku," piebilst Intars Rešetins. Par vienu no aktiermeistarības virsotnēm viņš uzskata Kaspara Znotiņa darbu Alvja Hermaņa iestudējumā Ziedonis un Visums, par kuru Znotiņš saņēmis Spēlmaņu nakts balvu kā Gada aktieris.

Vladislava Nastavševa mammu JRT iestudējumā atveidos Guna Zariņa. "Viņa ir mūsu iedvesmas avots," par savu partneri saka Intars Rešetins. Pirms aktrises spēlētās varones satikšanas klātienē aktieri kopā mēģinājuši trīs nedēļas. "Es aizbraucu pie Vlada uz mājām un skatos – Guna!" atceras Intars Rešetins, akcentējot savas kolēģes precizitāti lomas veidošanā. Tas pats attiecas arī uz citiem JRT aktieriem. Režisors rādījis video ar savu draugu, kura loma izrādē Cerību ezers ir uzticēta Andrim Keišam. "Ļoti precīzs novērojums," uzslavē Intars Rešetins.

"Es baidos viņus iegāzt: ja būšu vienu vai divus pakāpienus zemāk, arī viņi nevarēs nospēlēt savā līmenī," uzsver Intars, kuram šajā iestudējumā tikusi īpaši sarežģīta loma, jo viņa prototips ir režisors, kurš ik dienas sēž skatītāju zālē. "Nevis kaut kāds režisors, bet Vlads – impulsīvs, intelektuāls, jūtīgs, erudīts. Viņam ir tik daudz šķautņu," akcentē Intars Rešetins, kurš cenšas izprast, kāds viņš ir, kas viņam sāp, kas viņā deg. "Man ir bail Vladam nodarīt pāri, bail, ka tas nebūs viņš," paskaidro Intars Rešetins, kura izziņas avots visu laiku ir acu priekšā un dod impulsu jauniem secinājumiem.

Laba izskata noslēpums

Vladislavs Nastavševs uztin cigareti, kamēr Intaram Rešetinam tiek piemeklētas drēbes Nastavševa iecienītajā apģērbu veikalā, kas atrodas Alberta ielā. Cik liela nozīme šī tēla veidošanā ir drēbēm? "Pirmkārt, Vlads ģērbjas ļoti gaumīgi. Otrkārt, viņš izvēlas ļoti kvalitatīvus brendus," savos novērojumos dalās Intars Rešetins, kuram pārdevējs atnes uzlaikot sinepju krāsas žaketi. "Tas ir ļoti drosmīgi," atzīst režisors, kurš izbrāķē vienu drēbju gabalu pēc otra – pārāk raibs, pārāk fancy, neiet kopā ne faktūras, ne krāsas. "Viņš taisa izrādi par sevi, man ir labi jāizskatās," smejoties paskaidro aktieris, kurš pacietīgi pārģērbjas.

Intars Rešetins uzvelk tumši zilu džemperīti. "Tu uzreiz izskaties jauneklīgāks," novērtē Vladislavs Nastavševs. "Mņe 37 ļet. Ja mogu žitj tak, kak ja hoču*," atbild aktieris, kurš iejuties savā jaunajā lomā. "Es tagad runāju tikai citātos," viņš atklāj. Izrāde Cerību ezers notiks krievu valodā artulkojumu latviešu valodā. Režisors Intaram Rešetinam telefonā ierunājis visu lugu, lai var klausīties un noķert viņam raksturīgās teikuma intonācijas un uzbūvi. "Esmu puisis no Rūjienas, kur nedzīvo gandrīz neviens krievs," saka aktieris, kurš krievu valodu sācis apgūt 1998. gadā, kad ieradies Rīgā.

"Man būs šāda scenogrāfija," uz melno tepiķi, kas klāj veikala grīdu, norāda Intars Rešetins, kurš būs uzlaikojis visu veikalu. Tāpat kā Pītera Bruka Hamletā – pazīstamā britu režisora vārdu piesauc Vladislavs Nastavševs. Tāpat kā Oļģerta Krodera Idiotā – aktieris netieši atgādina, ka šī nav pirmā reize, kad viņš spēlēs citos teātros (2006. gada Valmieras Drāmas teātra iestudējumā viņš spēlēja kņazu Miškinu – I. A.). Intars Rešetins ir iejuties arī Nika lomā Edvarda Olbija lugā Kam no Vulfa kundzes bail?, kuru 2004. gadā Rīgas Krievu teātrī iestudēja Romāns Kozaks.

Radošie sānsoļi – tas ir veselīgi

Nodilušas džinsa bikses, smalku rūtiņu krekls un žakete pieklusināti zilā tonī. "Iedod savas brillītes," Vladislavam Nastavševam palūdz Intars Rešetins, kurš ar šo aksesuāru noslēdz kopējo apģērba ansambli. "Izskatās pēc manis," pēc vairākiem neveiksmīgiem mēģinājumiem rezumē režisors. Sarunā ar KDi aktieris stāsta, ka viņi ir ļoti atšķirīgi – gan vizuālajā, gan personības ziņā. "Man visvairāk patīk viņa smalkais humors," atklāj Intars Rešetins, kurš ir iemācījies atdarināt Vladislava Nastavševa smieklus. "Man gribas atrast tiem vietu izrādē," jau atceļā uz Jauno Rīgas teātri teic aktieris.

Šis ir noslogots periods Intara Rešetina dzīvē. Jau 10. jūnijā Dailes teātrī pirmizrādi piedzīvos koncerts Hameleona rotaļas – Spanovska ballīte, viens no tā radošās grupas pārstāvjiem ir Intars Rešetins, taču aktieris nav spējis atteikties no vilinošā piedāvājuma sadarboties ar Vladislavu Nastavševu. Viņam kā potenciālajam režisoram, kurš tūlīt beigs Latvijas Kultūras akadēmijas maģistrantūru, bijuši savtīgi nodomi piekrist šim projektam. "Es varu daudz ko mācīties," uzskata Intars Rešetins, kurš par izrādi Nakts vēl nav galā ieguvis Spēlmaņu nakts balvu par gada debiju.

Kā Dailes teātrī izturas pret šo jūsu sānsoli? – Pozitīvi. "Dž. Dž. Džilindžers bija ļoti pretimnākošs," teic aktieris, kurš nākamajā sezonā gatavojas spert nākamo soli – iestudēt izrādi Latvijas Nacionālajā teātrī. "Tas ir ļoti veselīgi," par migrāciju starp teātriem saka Intars Rešetins, jo tā ir iespēja salīdzināt, saprast katras organizācijas plusus un mīnusus. "Viņi ir kā veselums, kas mēģinājumos dalās pārdomās un padomos par vienu vai otru tēmu, lai izrāde kļūtu par notikumu skatītājiem," par Jaunā Rīgas teātra aktieriem izsakās viņu kolēģis, kurš pret sevi izjutis draudzīgu attieksmi.

Cerību ezers
Režisors Vladislavs Nastavševs
JRT 5., 6., 16., 17.VI plkst. 19
Biļetes pārdotas

*Man ir 37 gadi. Es varu dzīvot tā, kā vēlos. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja