Laika ziņas
Šodien
Skaidrs

Jānāk ziņkārīgam un atvērtam

Indra Roga iestudējusi absurda lugu Plikpaurainā dziedone

"Ja pasaka atslēgu, izrāde zaudē intrigu," pirms pirmizrādes režisore Indra Roga ir atturīga komentāros. Iespējams, tāpēc, ka pat globālajā tīmeklī par Eižena Jonesko lugu Plikpaurainā dziedone daudz informācijas nevar atrast. Eižens Jonesko ir rumāņu izcelsmes franču dramaturgs, kurš kļuvis par Franču akadēmijas goda locekli, pateicoties savām absurda lugām, ar kurām viņš pavēris jaunas teātra valodas izteiksmes iespējas. Plikpaurainā dziedone tika iestudēta Parīzē, Latīņu kvartālā, mazā privātā teātrītī Théatre de la Huchette 1957. gadā un ir tā repertuārā vēl šobaltdien. Runā, ka izrādi 60 gadu laikā noskatījies pusotra miljona skatītāju. Latvijas profesionālajā teātrī I. Rogas veidotā izrāde Nacionālā teātra Aktieru zālē ir lugas pirmiestudējums. Pirms tam to spēlējuši studenti, solot – ja ir vēlēšanās pasmieties un izklaidēties, to varēs saņemt.

Autors lugā pauž savas pārdomas par valodu un lugas iestudējumu, kas raksturīgs absurda teātrim, un pasmejas par tradicionālo teātri. Indras Rogas ideju "plauktiņā" luga gaidījusi īsto brīdi. Šopavasar! Ar publiku iestudējums sastapsies šovakar, 8. martā. Tuvākās izrādes – 11. un 21. martā.

Latvijas teātra mīļi ar absurda drāmām netiek lutināti, lai gan, piemēram, Semjuela Beketa traģikomēdiju Gaidot Godo pazīst labāk. Par ko ir stāsts Plikpaurainajā dziedonē? Indra Roga atbild lakoniski: "Tas ir absurds. Normālu stāstu, lineāru vēstījumu nevar atklāt, jo tad skatītājam nebūs interesanti." Mazliet vairāk, bet ne skaidrāk var lasīt izrādes anotācijā: "Burvīga vakcinācijas pote pret visu ierasto, ko redzam, pret pakļaušanos, pret vienaldzību, pret dogmām, pret atsvešināšanos, kas valodai atdod tās sākotnējo būtību – spēju nosaukt vārdā uztverto. Un atklāt no jauna "satriecošas patiesības", piemēram, ka nedēļā ir septiņas dienas un grīda ir lejā, bet griesti augšā. Faktu konstatācijas ir dvēseles vīruss, tā saglabā vienīgi izdzīvoto."

I. Roga atgādina, ka Eižens Jonesko savu darbu jau uzreiz nosaucis par "antilugu", ko Nacionālajā teātrī tulkojuši kā pretlugu. "Cita veida domāšana, cita veida uztvere, bet mums – aktieriem – bija jautri. Izbaudījām laiku, kad tapa izrāde. Līdz šim tie, kas jau ir redzējuši mēģinājumu procesu, novērtējuši atzinīgi," stāsta režisore.

"Kā jānoskaņojas skatītājam?" viņa brīnoties pārjautā un atbild: "Viņam jābūt ziņkārīgam un atvērtam. Pārējais viss notiks pusotrā stundā plikpaurainās dziedones kompānijā."

Lomās izrādē darbojas Uldis Siliņš, Sanita Pušpure, Kristaps Ķeselis, Liene Sebre, Evija Skulte, Jurģis Spulenieks. Izrādes scenogrāfe un kostīmu māksliniece ir Anna Heinrihsone, gaismu mākslinieks Jānis Sniķers.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja