Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Mūsu lielā sensācija

Šosezon bijušais rīdzinieks Mihails Barišņikovs kļūs par Jaunā Rīgas teātra (JRT) aktieri, - tā jaunās sezonas visvairāk gaidīto notikumu, izrādi Brodskis/Barišņikovs piesaka teātra mākslinieciskais vadītājs Alvis Hermanis.

Iestudējums viņa režijā pirmizrādi piedzīvos 15. oktobrī. Tajā pasaulslavenais baletdejotājs Mihails Barišņikovs teātra Lielajā zālē interpretēs sava tuva drauga, Nobela prēmijas laureāta Josifa Brodska darbus. "Neesmu dzirdējis, ka kāds tik labi runātu dzeju," par Barišņikovu saka Hermanis. "Viņš ir īsts skatuves dzīvnieks, bet tajā pašā laikā saglabājis pilnīgu nevainību attiecībā pret dramatisko tekstu." Izrādei režisors atlasījis apmēram 50 "pārsvarā nezināmu" Brodska dzejoļu, kuri uz JRT skatuves izskanēs krievu valodā. Hermanis izteic cerību, ka izrāde būs skatāma teātra repertuārā arī nākamajās sezonās.

Šosezon Hermanis uzsāks darbu arī pie franču rakstnieka Mišela Velbeka pēdējā romāna Pakļaušanās iestudējuma. "Tas ir utopisks romāns par to, kas notiktu Francijā, ja varu pārņemtu musulmaņu partija. Skatoties, kas notiek internetā, es saprotu, ka šī tēma ir aktuāla arī pie mums," komentē režisors. Pirmizrāde, visticamāk, gaidāma nākamās sezonas sākumā.

Es būšu tikai filozofs

2015./2016. gada sezona JRT tiks atklāta ar krievu autores Allas Sokolovas 1974. gadā tapušās lugas Farjatjeva fantāzijas iestudējumu Gata Šmita režijā. Traģikomēdija par mīlestību un cilvēka dzīves lielajiem jautājumiem teātra Lielajā zālē pirmizrādi piedzīvos 16. septembrī. "Par svarīgām lietām pietiekami sadzīviskā, bet vienlaikus arī emocionāli uzlādētā veidā," tā lugas saturu raksturo režisors Gatis Šmits. Izrādē piedalīsies ne tikai JRT aktieri, bet arī Artūrs Skrastiņš un Lidija Pupure no Dailes un Lāsma Kugrēna no Nacionālā teātra. "Šī ir draudzīga profesionāla tikšanās cilvēkiem ar dažādām pieredzēm. Ir aizraujoši skatīties, kā starp šiem aktieriem veidojas dinamika. Tā būs izrādes galvenā vērtība," par ansambli saka Gatis Šmits.

Viņš šosezon JRT pirmo reizi iestudēs arī izrādi bērniem. "Tas ir kārtējais "neiespējamais" uzdevums", par jauno izaicinājumu saka Šmits. Iestudējumā režisors kopā ar aktieriem meklēs vienkāršus veidus, kādos bērniem izskaidrot fundamentālus dabaszinātnes jautājumus.

"Mūsu sezonas lielā sensācija," par filozofa Ulda Tīrona debiju JRT saka Alvis Hermanis. Tīrona iestudējuma Mielasts pirmizrāde plānota 14. novembrī teātra Lielajā zālē. Dramaturģiskā materiāla pamatā būs motīvi no Platona dialoga Simpozijs, kas veltīts vēsturiskām viesībām. "Šis būs ļoti savlaicīgs iestudējums. Janvārī paliks tieši 2432 gadi, kopš Atēnās notika slavenais dzerstiņš pie traģiķa Agatona, pēc kura sabruka Atēnu valsts," stāsta kontekstu iezīmē Tīrons. Izrādē spēlēs Guna Zariņa, Vilis Daudziņš, Andris Keišs, Ivars Krasts, Ģirts Krūmiņš, Jevgēnijs Isajevs, Andis Strods un Kaspars Znotiņš. "Man ir tik fantastiski aktieri, ka viņi visu izdarīs manā vietā, es būšu tikai filozofs," spriež Tīrons.

Nākamgad JRT debitēs arī jaunais režisors Mārcis Lācis un rakstnieks Jānis Joņevs. Viņi teātra Mazajā zālē veidos izrādi Rīgas urbānie mīti. "Tie būs spoku stāsti par Rīgu," ieceri iezīmē teātra mākslinieciskais vadītājs.

Ciešanas un asprātība

Rudenī Mazajā zālē pirmizrādi piedzīvos režisora Ģirta Ēča iestudējums Grimētava, kura pamatā ir japāņu autora Kunio Simidzu luga. "Stāsts ir par teātra iekšējo dzīvi," atklāj režisors, iezīmējot izrādes gaitu, kurā "četras aktrises strīdas par Ņinas Zarečnajas lomas nozīmību Čehova lugā Kaija".

Savukārt 23. martā Ģirta Ēča režijā pirmizrāde plānota iestudējumam Dons Kihots, kurā būs iesaistīti visi JRT trupas vīrieši. Pēc Migela de Servantesa romāna motīviem tapušās izrādes darbība notiks 1916. gada pavasarī rietumu frontē. "Tā būs vīriešu pasaule, kurā valda ciešanas un asprātība," komentē režisors. Izrādes scenogrāfs būs Kristians Brekte, kostīmu māksliniece - Anna Heinrihsone, mūzikas autors - Jēkabs Nīmanis.

Decembrī Mazajā zālē plānots Henrika Ibsena lugas Spoki iestudējums Māras Ķimeles režijā. Savukārt režisore Inese Mičule izteikusi vēlmi šajā sezonā atkārtoti iestudēt Māras Zālītes darbu Pilna Māras istabiņa, kas pirmizrādi piedzīvos janvārī. "Pirmais iestudējums uz mani atstāja pilnīgi graujošu iespaidu," atminas Hermanis. "Es atceros, kā pēc izrādes izgāju uz Lāčplēša ielas un domāju - kā mēs tagad tālāk dzīvosim?"

No šīs sezonas JRT aktieris Gundars Āboliņš kļuvis par Minhenes Kammerspiele štata aktieri. Vācijā ar viņu noslēgts līgums uz vairākiem gadiem. Tomēr, neskatoties uz to, jauni aktieri teātrī netiks uzņemti. Savukārt, aicināts komentēt gaidāmo teātra rekonstrukciju, Hermanis norāda, ka tas esot kā "stāstīt vecu anekdoti", jo nekādu jaunumu šajā ziņā nav. "Ir cerība, ka šī sezona ir pēdējā pirms rekonstrukcijas."

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja