Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Mūžīgi un neatrisināmi

Savā jaunākajā iestudējumā Mizantrops Liepājas teātrī režisors Viesturs Meikšāns pievēršas godīgumam

Pēc divu sezonu pārtraukuma Liepājas teātrī ir atgriezies režisors Viesturs Meikšāns. "Esmu atgriezies kā pie draugiem un arī tieku uzņemts kā draugs," saka režisors, kura vadībā top jauniestudējums Mizantrops. Tā pamatā ir franču rakstnieka Moljēra komēdija britu dramaturga Mārtina Krimpa versijā, kurā lugas darbība ir pārcelta uz mūsdienu kino vidi ar aktieriem un producentiem. "Kad pirms trijiem gadiem runājos ar Vili Daudziņu, viņš izmeta frāzi, ka viņam būtu interesanti spēlēt Moljēru, kura vārds man toreiz likās svešs un dramaturģija – ne pārāk interesanta," atzīst Viesturs Meikšāns. Pats režisors pirms diviem gadiem ir pievērsies britu mūsdienu dramaturģijas lasīšanai, it īpaši iedziļinoties Mārtina Krimpa daiļradē un caur to nonākot līdz Moljēra darbam.

 

Viegli un rotaļīgi

Mizantrops ir sarakstīts 1666. gadā un līdzās divām citām Moljēra komēdijām Tartifs (1664) un Dons Žuans (1665) tiek uzskatīts par viņa daiļrades virsotni. Šīs triloģijas noslēdzošajam darbam savulaik ir pārmesta pārlieka aizraušanās ar dramatiskām notīm, atstājot novārtā komisko pusi. "Es piekrītu, ka šajā darbā ir ļoti daudz dramatiskā – nopietnas, smagas un traģiskas epizodes, tomēr tajā ir klātesošs arī vieglums un teatralitāte savā rotaļīguma izpausmē," uzsver režisors, kurš šajā Moljēra skatā no malas uz nozīmīgām tēmām ir novērtējis gan satura, gan tā pasniegšanas aktualitāti, jo franču rakstnieka neparastie sižetiskie pavērsieni joprojām ir saistoši un skatāmi – pasniegti laikmetīgā estētikas izpratnē.

Savai izrādei Viesturs Meikšāns ir devis žanrisku apzīmējumu – komēdija par godīgumu. "Godīgums ir ļoti laba tēma, kuras brīnišķīgums slēpjas tajā, ka tā ir mūžīga un neatrisināma," akcentē režisors. Tā ir laba tēma debatēm un prāta asināšanai: vai vienmēr ir jāsaka viss, ko domājam? Varbūt dažreiz ir labāk paklusēt, lai efektīvāk atrisinātu kādu situāciju? "Ir jābūt godīgam pret sevi, un nedrīkst nodot to, ko liek darīt sirds, ko saka intuīcija, jo citādi viss sagāzīsies kā kāršu namiņš," uzskata Viesturs Meikšāns. Cits jautājums – cik veiksmīgi mēs spējam novērtēt to, ka ikviens cilvēks ir unikāls un atšķirīgs. "Mēs nevaram visu izsvērt pēc savas saprašanas – tieši paļaušanās un pieņemšana ir vislabākais risinājums, kā saglabāt sevī mieru un laimi," atzīst režisors.

 

Nepieciešamā integritāte

Šī iestudējuma centrā ir cilvēks ar savdabīgu raksturu – visai pretrunīgs tēls, kuram Moljērs ir licis runāt gan saprātīgas, gan absolūti nepieņemamas lietas. Galveno lomu Viesturs Meikšāns ir uzticējis aktierim Gatim Malikam, ar kuru iepriekš viņš ir sadarbojies izrādē Portreti. Vilki un avis pēc krievu rakstnieka Aleksandra Ostrovska darba motīviem un kurš Liepājas teātrī darbojas jau astoņus gadus. "Gata Malika pieredze un aktieriskais briedums rada manī uzticības sajūtu, ka viņš ir gatavs galvenajai lomai," piebilst režisors. Iestudējumā piedalīsies arī Edgars Ozoliņš, Leons Leščinskis, Agnese Jēkabsone, Laura Jeruma, Kaspars Gods, Inese Kučinska, Rolands Beķeris un Mārtiņš Kalita.

Viesturs Meikšāns ir veidojis ne tikai šīs izrādes režiju, bet arī scenogrāfiju, kustības un muzikālo noformējumu. Pirms vairākiem gadiem, Valmieras Drāmas teātrī iestudējot izrādi Apjukums pēc vācu dramaturga Mariusa fon Maienburga lugas motīviem, kurā režisors piedzīvoja savu debiju kā scenogrāfs, viņš pašironiski sacīja: "Man, protams, ir kaut kāda saprašana par scenogrāfiju. Jā, naiva un banāla, bet ļaujiet man to izslimot." "Pa šo laiku esmu nonācis pie secinājuma, ka tā nav nekāda slimība, tā ir nepieciešamība, ka režisors vai jebkurš cits mākslinieks integrē savā rokrakstā dažādus izteiksmes līdzekļus," domā Viesturs Meikšāns un uzsver, ka katrs gadījums ir individuāls, bet Mizantropa kontekstā šī integritāte viņam ir bijusi ļoti būtiska.

 

Spēles turpinājums

Režisora nākamo darbu sarakstā ir Valmieras vasaras teātra festivāls. Tajā viņš iestudēs jaunradītu operu par klimata pārmaiņām, kuras pirmizrāde notiks augusta sākumā. Līdz šim Viesturam Meikšānam ir bijusi veiksmīga pieredze ar komponista Kristapa Pētersona un libretista Sergeja Timofejeva operu Mihails un Mihails spēlē šahu. "Man šķiet, ka pēc tādas pieredzes nedrīkst mest plinti krūmos un to ir jāmēģina atkārtot," norāda režisors, kuru saista mūzikā balstītu darbu iestudēšana. Tas paver jaunus skatuves apvāršņus un ļauj izrauties no ierastās teksta pasaules.

Pēc tam Viesturs Meikšāns atgriezīsies Liepājas teātrī, kur uzvedīs rakstnieces Andras Manfeldes romānu Virsnieku sievas, kas vēsta par Karostu 70. gados.

 

Mizantrops

Liepājas teātrī 14., 15.IV plkst. 18, 17.IV, 18.V, 8.VI plkst. 19

Biļetes Biļešu paradīzes tīklā EUR 5–18

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Līdzināties, mierā!

Kur viņi paliek? Lauzu galvu katru reizi, kad dzirdu uztrauktas balsis, kas atkārto vēl un vēlreiz: trūkst cilvēku

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja