Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +4 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Sevis meklējumi dubultā šūpuļtīklā

Cirka dienās – meistarklases, konference, divas īpašas izrādes

Šogad cirka mākslai ir veseli divi iemesli svinībām. Pirmkārt, cirkam pasaulē aprit 250 gadu – tieši tik ilgs laiks ir pagājis kopš 1768. gada, kad anglis Filips Estlijs izveidoja moderno (jeb to, ko saucam par tradicionālo) cirku. Otrs iemesls rodams tepat Latvijā – Rīgas cirka ēkai ir 130. jubileja, jo 1888. gada decembrī šajā īpaši cirka vajadzībām būvētajā mūra namā notika pirmā izrāde. Lai gan patlaban ēka gaida savu atjaunošanu, cirka māksla no pašmāju kultūras norišu kalendāra nav pazudusi, turklāt pamazām iegūst arī mūsdienīgākus vaibstus. Par to varēs pārliecināties arī Rīgas cirka rīkotajās Cirka dienās, kas galvaspilsētā notiks no 10. līdz 12. aprīlim, pulcējot gan cirka skatītājus, gan profesionāļus.

Triju dienu laikā norisināsies starptautiskas meistarklases cirka producentiem, Baltijas un Ziemeļvalstu cirka tīkla dalīborganizāciju sanāksme, kā arī starptautiska publiska konference par cirka izglītību. Konferencē, kas notiks 12. aprīlī LKA teātra mājā Zirgu pasts, var piedalīties gan cirka jomas pārstāvji, gan citi interesenti un būs iespēja izzināt dažādus cirka izglītības mācību modeļus, metodes un programmas, kā arī iepazīties ar akadēmiskiem pētījumiem un iedvesmojošiem projektiem. Konferencē uzstāsies atzīti cirka profesionāļi no Somijas, Beļģijas, Zviedrijas, Vācijas.

Savukārt tiem, kas cirka mākslu labprāt vēro kā skatītāji, Cirka dienu ietvaros tiks piedāvātas divas dažādu žanru izrādes. 10. aprīlī, mākslas telpā Zuzeum (Lāčplēša ielā 101) notika īpaša akadēmiskās mūzikas un laikmetīgā cirka sinerģija koncertizrāde Robežas. Komponista Arvo Perta mūziku atskaņoja čellists Ēriks Kiršfelds un pianists Ventis Zilberts, bet vēstījumu par sevis meklējumiem un sevis pieņemšanu pauda igauņu gaisa akrobāte Grēte Grosa, izmantojot gan gaisa akrobātiku un īpašu meistarstiķi – dubulto šūpuļtīklu –, gan arī pašas radītu dzeju. Viņu fascinē tas, cik daudz var pateikt un parādīt ar auduma palīdzību. Tas, līdzīgi kā cilvēks, var būt brīvs, bet var būt arī samezglots un sasaistīts.

12. aprīlī plkst. 19 Zirgu pastā Grēte Grosa kopā ar somu mākslinieku Juhu Mati Eskelinenu uz laikmetīgā cirka izrādi Citroni un medus, kas tapusi projekta Latvijas skolas soma ietvaros, aicina sākumskolas un pamatskolas vecuma bērnus. Tas ir aizkustinošs un brīžiem dauzonīgs stāsts par draudzību, priekiem, skumjām un ikdienišķām situācijām, kas parāda, ka ikvienā dzīves nopietnībā var saskatīt prieku un spēli. Izrādās, ka tieši bez vārdiem – ar akrobātiku un mūziku – to var izstāstīt vislabāk.

Pēc izrādes notiks arī publiskasSarunas par cirku, kurās skatītājiem būs iespēja aprunāties ar izrāžu māksliniekiem. Sīkāk par Cirka dienu programmu – Cirks.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja