Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +12 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 11. oktobris
Silva, Monta, Tince

Valmieras teātrī kā režisors debitē Mārtiņš Vilkārsis

20. septembrī uz Valmieras teātra Lielās skatuves notiks pirmizrāde Laura Gundara lugai Vienādas asinis, kuras scenogrāfs un arī režisors ir Mārtiņš Vilkārsis, informēja Valmieras teātra pārstāve Lija Ozoliņa.

"Visi radošās komandas dalībnieki ir atbildīgi režisora priekšā, bet režisors atbild publikas priekšā," par būtisko atšķirību starp teātra radošajām profesijām saka M.Vilkārsis. Luga tapusi pēc viņa ierosmes, un tajā izmantoti motīvi no Rūdolfa Blaumaņa darbiem. Radošajā komandā ir arī kostīmu māksliniece Anna Heinrihsone, horeogrāfe Inga Raudinga, mūzikas konsultants Juris Vaivods, videomākslinieks Artis Dzērve. 

Mārtiņa Vilkārša līdzšinējā darbība scenogrāfijas jomā daudzkārt ir pierādījusi, cik dziļi viņš izprot režisora kā izrādes idejas un koptēla radītāja darbu, un tagad viņš ir nolēmis spert nākamo soli – pats kļūt ne vien par izrādes telpas, bet arī aktieru psiholoģisko attiecību veidotāju.

"Daudzi režisori izvēlas debijai Valmieru, jo šeit viņiem uzticas un ļauj piepildīt savas ieceres," saka teātra direktore Evita Sniedze "Turklāt Mārtiņš Vilkārsis šeit ir strādājis daudz un veiksmīgi, un viņa scenogrāfija nereti bija režisoriska. Atcerēsimies kaut vai moku ratu Krodera iestudētajā Karalī Līrā – tas iemiesoja pašu kara būtību." 

Izrāde iecerēta kā sirreāls trilleris – stāsts par priekšstatiem un aizspriedumiem, par māņticību un realitāti, kuri ne tikai Blaumaņa laikā, bet arī mūsdienās piepilda mūsu ikdienu. "Mēs ar Lauri Gundaru jau sen bijām runājuši par uzvedumu, kurā scenogrāfijai būtu ne tikai pastarpināta nozīme, bet vizuālā puse būtu arī jēgas nesēja. Blaumaņa stāsts Kā vecais Zemītis pašu nelabo redzēja ierosināja ideju par zīlēšanu un spokošanos, kas nu reiz ir arī vizuāla lieta," stāsta režisors. "Otrs, kas mani ieinteresēja – Blaumanis līdz šim ir interpretēts ļoti dažādi, taču nekad no "gogoliska" skatpunkta. Bet Vecajam Zemītim ir daudz kopīga ar Gogoļa Vakariem ciematā pie Dikaņkas gan satura, gan noskaņas ziņā."

Taču no Blaumaņa stāsta L. Gundars guvis tikai ierosmi – luga Vienādas asinis ir oriģināldarbs, kurā daudz svarīgāka par konkrētu darbu motīviem ir Blaumaņa daiļrades izjūta. To dramaturgs pierādījis jau iepriekš, sarakstot Skroderdienu savdabīgu turpinājumu Advents Silmačos, kas iestudēta gan Valmieras, gan Liepājas teātrī.

Izrādē Vienādas asinis spēlēs aktieri Jānis Jarāns, Māra Mennika, Elīna Vāne, Anta Aizupe, Mārtiņš Meiers, Mārtiņš Upenieks, Inese Ramute, Rihards Rudāks, Krišjānis Salmiņš, Ilze Lieckalniņa, Ilze Pukinska.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Paldies par patiesību! Aktrisi Rasmu Garni pieminot

Viņu varētu būt gleznojis Valdemārs Tone. Arī Nacionālā teātra aktrisei Rasmai Garnei piemita īpašā, latviešu sievietei raksturīgā emocionalitāte un gaišā pievilcība, kas gleznotāju tā vald...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja