Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +25 °C
Skaidrs
Trešdiena, 26. jūnijs
Inguna, Inguns, Ausma, Ausmis, Ingūna

Valmieras teātris noslēdz simtgades sezonu

Svētdien, 16. jūnijā, pēc pēdējās šīs sezonas izrādes Daliņš, Valmieras teātra kolektīvs pulcējās pagaidu mājvietā Kurtuve, lai atzīmētu simtgades sezonas noslēgšanos.

Sezona nosvinēta ar latviešu autoru jauniestudējumiem, no Raiņa Jāzepa un viņa brāļiem līdz Blaumaņa Pazudušajam dēlam. Nākamā sezona būs zīmīga ar atgriešanos savā teātra ēkā, tādēļ 2024./2025. gada sezonas iestudējumu tēma būs atgriešanās mājās un mīlestības dažādās izpausmes – no bērna sapņošanas un draudzības, pusaudžu kategorisma līdz nenovēršamai kaislībai un mīlas trīsstūriem.

Teātris ir pateicīgs un lepns, ka šajā sezonā ieguvis jaunus domu biedrus, kuri palīdz piepildīt lielus sapņus - Borisa un Ināras Teterevu fondu, jo viņu atbalsts palīdzēja tapt četriem sezonas jauniestudējumiem - Raiņa Jāzeps un viņa brāļi (režisore Ineses Mičule), pēc Viļa Plūdoņa darba motīviem veidotais Atraitnes dēls (režisors Viesturs Roziņš), pēc Pāvela Rozīša tapušie Valmieras puikas (režisors Jānis Znotiņš) un Rūdolfa Blaumaņa Pazudušais dēls (režisors Reinis Suhanovs).

“Borisa un Ināras Teterevu fonds ļauj mums justies saprastiem, drosmīgiem un mīlētiem, jo varam atļauties to, par ko esam pārliecināti – kopt klasiku, kopt latvisko, filozofēt, būt tādiem, kā gribam – dzīves un sirds gudriem, uzrunājot gan pavisam mazos, gan spurainos, gan visus pārējos. Mēs ticam, ka tāpēc mūs mīl un atbalsta skatītāji, kuri ceļo līdzi mums visur, kur vien spēlējam savas izrādes,” atzīst teātra direktore Evita Ašeradena. “Un šī bija varena sezona – sākām ar Raiņa Vecās Derības stāstu, beidzām ar Blaumaņa Vecās Derības līdzību. Piepildīta, grūta, putekļu un trokšņu pilna, bet skaista sezona. Trupa kopā ar režisoriem pieņemas spēkā, partnerībā un domāšanā. Mēs esam nopelnījuši atgriešanos mājās.”

Kā ierasts, noslēguma pasākumā tika sumināti aizvadītās sezonas noslogotākie aktieri. Otro gadu pēc kārtas visvairāk izrādes nospēlējusi aktrise Diāna Krista Stafecka, savukārt noslogotākais aktieris bijis Sandis Runge. Spēlētākā izrāde - sezonas sākumā Ineses Mičules iestudētā, skatītāju iemīļotā un jau atzinību ieguvusī - Raiņa Jāzeps un viņa brāļi, kas nospēlēta jau 29 reizes.

Jauno sezonu teātris atklās 30. jūlijā ar tradicionālo kopsapulci, fotografēšanos pie Krodera ābeles jau ar atjaunoto teātra ēku fonā un, protams, Lāčplēša ielas mājas kopīgu izstaigāšanu un pudelē ieslēptā teātra gara izlaišanu lidojumam Jaunajā zālē. Un, kaut arī pirmā pirmizrāde plānota tikai oktobrī, Lielā zāle skatītājiem tiks rādīta jau 26. septembrī – ar Jāņa Znotiņa Kurtuvē iestudēto un nu uz Lielās skatuves pārcelto izrādi – Valmieras puikas.

Pirmajā augusta nedēļas nogalē tiks aizvadīts devītais Valmieras vasaras teātra festivāls. Galvenā tēma šogad – dzīvība, kas tiks skatīta no dažādām pusēm: izrāžu kontekstā – dzimšana, dzīve, dzīvības cena indivīda, valsts, cilvēces šķērsgriezumā, bet festivālā kopumā – teātra kā dzīvās mākslas satikšanās ar skatītāju tuvplānā.

Nākamajā sezonā teātris būs atpakaļ mājās un ar pilnu jaudu strādās visās trīs teātra zālēs. 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja