Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +3 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Viltus ierēdnis un varas netikumi

Daugavpils teātrī Nikolaja Gogoļa Revidents skan latgaliski

"Revidents brauc!" – šie vārdi liek sarosīties, satraukties, uzposties, skriet, smaidīt, drebēt, klanīties. Saturieties, Revidents gaidāms Latgalē! "Tas ir psiholoģisks paradokss! Jo īpaši tie, kuri auguši padomju laikos ar kultivētu vainas sajūtu, pat tad, ja viss darīts pareizi, satraucas, kad notiek pārbaudes, jo noteikti jau tiks atrasts kaut kas, kam piesieties," situāciju vispārina režisors Oļegs Šapošņikovs. Viņš Daugavpils teātrī iestudējis Nikolaja Gogoļa Revidentu, komēdiju, kas sarakstīta gandrīz pirms diviem gadsimtiem. O. Šapošņikovs turpina iesākto domu: "Varas iestādes ir pārmantojušas veco laiku paņēmienus. Ir tāds vārds krievu valodā "pokozuha" jeb izrādīšanās. Ir vajadzīgas vairākas paaudzes, lai iemācītos nevis dekoratīvi izrādīties un imitēt darbu, bet patiesi strādāt. Gogoļa aprakstītie sociālpolitiskās iekārtas arhetipi joprojām ir dzīvi, un šie teksti joprojām ir aktuāli."

Izvēle par labu Revidenta iekļaušanai teātra repertuārā ir vairāku apstākļu sakritība. Katru gadu Daugavpils teātrī tiek iestudēta izrāde latgaliski. "Latgaliešiem ir specifiski izteicieni, vārdi, metaforas, kuru nav literārajā latviešu valodā, tāpēc latgaliski īpaši labi skan komiski teksti. Gogoļa darbos iekodēti teicieni, kam latgaliešu valoda ir ļoti pateicīga. Bet man tā asociējas arī ar to, ka tā ir īsta tautas valoda. Kad Gogolis stāsta par varas netikumiem, valoda iegūst tautas balss skanējumu," pamato režisors. Tāpat stāsts uz skatuves arī nebūs par situāciju Krievijas impērijā, bet gan šodienas Latvijā. Varai visos laikos ir daudz netikumu, taču vaina nav nedz valsts iekārtā, nedz tautībā, nedz laikmetā, kurā dzīvojam, bet gan personībās. Nākot pie varas, cilvēks pieņem lēmumu, kam viņš kalpos – saviem personīgajiem mērķiem vai augstiem ideāliem. Rakstniece un dramaturģe Monika Zīle Gogoļa tekstu ne tikai pārtulkojusi, atstājot asākos momentus, bet arī papildinājusi, adaptējusi Latgales reālijām un mūsdienu aktualitātēm. Daugavpiliešu izpildījumā tas būs Revidents Sylagolā.

"Sapratām, ka vietējie revidenti vairs nebūs tik interesanti, un, lai paspilgtinātu šo tēlu, izdomājām, ka liela mēroga ierēdnim revidentam jāierodas no Briseles. Lai tas būtu maksimāli ticami, komandai pievienoties uzaicinājām dziedātāju Roberto Meloni," stāsta O. Šapošņikovs. "Un ir ļoti saprotami, ka mazpilsētas iedzīvotāji, ieraugot ārzemnieku, kas runā un uzvedas savādāk, uzreiz asociē to ar ierēdni no Briseles. Viltus revidents runā itāliski, cilvēki tēlo, ka viss ir skaidrs, taču baiļu dēļ ir gatavi uz lielām muļķībām. Pazīstama situācija?" Režisors uzteic Roberto kā lielisku imitatoru. Viņš mēnešiem televīzijā cītīgi skatījies, kā runā ierēdņi, kā viņi izturas, un tagad to visu liek lietā.  

Tuvākā izrāde – 16. decembrī. Iestudējums paredzēts skatītājiem, kuri vecāki par 16 gadiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Lielās cerības

Ik gadu mēs gaidām brīnumu – kādas Latvijā tapušas filmas iekļaušanu oficiālajā Kannu kinofestivāla skatē. Jo kaut kad taču tam ir jānotiek, par spīti visam!

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja