Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Hanzas perons šogad saņēmis desmit dažādu balvu

Hanzas perons – agrākā dzelzceļa noliktavas ēka, kuru sākotnēji bija plānots nojaukt, ir atdzimusi kā koncertzāle un vieta pasākumiem, un jau nosvinējusi pirmo gadadienu. 2020. gads, neskatoties uz pandēmijas izaicinājumiem, Hanzas perona ēkai bijis panākumiem bagāts. Ir Iegūtas balvas un uzvaras vairākos konkursos gan arhitektūras un būvniecības nozarēs, gan plašākā, kultūras un radošo industriju kontekstā.

Hanzas perona arhitektūras risinājumi ļāva arī pasākumu organizatoriem pielāgoties šā gada situācijai un radīt arī mazāka mēroga pasākumus, kurā apmeklētāji un mākslinieki jūtas pietiekami komfortabli. Tāda bija pasākumu sērija Koncerts pirmajā rindā un izrāžu cikls Trīs māsas.

Laikā, kad Rīgas pilsētā ir vairāk kā 1000 graustu un arhitektūras pieminekļu saglabāšana patstāvīgi ir apdaudēta, Hanzas perons ir viens no veiksmīgiem piemēriem, kā industriālajam arhitektūras mantojumam ir atrasts jauns pielietojums. Ēka ir lielākā kultūras būve Latvijā, kas celta pēc neatkarības atjaunošana par privātiem līdzekļiem. Vecai ēkai tiek dota jauna dzīvība, pievienotas jaunas, pieejamas funkcijas, tā kļūst pieejama plašai sabiedrībai. Tādējādi sabiedrība iegūst vēsturisku un vērtīgu ēku. Ēkas pārizmantošana (adaptive reuse) ļauj saglabāt vietējās vērtības un radīt jaunas, tā glabā kultūras mantojumu, pagarina ēkas dzīves ciklu un nodrošina mazāku resursu patēriņu.

Ēka var lepoties arī ar lielu Latvijā ražoto materiālu skaitu. Pārbūves gaitā, izmantojot roku darbu un vēsturiskās būvniecības paņēmienus, restaurētas ķieģeļu sienas, koka jumta konstrukcija un oriģinālās 19. gs liekto sliežu nojumes. Kā arī radīti individuāla dizaina interjera elementi – kāpnes , margas, soli un ghost train vagons un  bīdāmās akustiskās sienas. Projektēšana ilga 12 mēnešus, būvniecība aizņēma 18 mēnešus.

"Hanzas perons mūsu birojam bija ātrs projekts – viens gads projektēšanai un pusotrs gads būvniecībai, kas šāda mēroga ēkai nav ilgs laiks. Jā, šogad ēkas arhitektūra un interjers saņēma lielu sabiedrības atzinību gan Latvijā,  gan Eiropā un Grand Prix gandrīz visos 2020. gada arhitektūras un būvniecības balvu konkursos. Tas liek domāt, ka cilvēkiem patīk arhitektūras mantojuma pārveide bez liekas izskaistināšanas, un cilvēkiem arī patīk kvalitatīva būvniecība. Jāatzīst, ka darbu atviegloja klienta – Pillar Development – profesionālā izpratne un skaidrība par uzdevumu, sasniedzamo mērķi un kvalitāti," saka Hanzas perona galvenais arhitekts Reinis Liepiņš.

 

Hanzas perona 2020. gada balvu saraksts

  • Gada arhitekti - Būvindustrijas lielā balva, par sasniegumiem profesionālajā jomā. Valstī augstākais nozares apbalvojums, ko organizē Latvijas Būvinženieru savienība, žurnāls Būvinženieris sadarbībā ar Ekonomikas ministriju, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju, Satiksmes ministriju un būvindustrijas nevalstiskajām organizācijām.
  • Grand Prix – Latvijas Būvniecības Gada balva, lielākais būvju izvērtēšanas konkurss Latvijā, kuram tika iesniegti kopskaitā 162 pieteikumi 10 nominācijās.
  • Grand Prix - Gada labākā būve Latvijā, konkurss, ko organizē Latvijas Būvnieku asociācija un Latvijas Būvinženieru savienība sadarbībā ar 14 būvniecības nozares sabiedriskajām organizācijām, publiskās pārvaldes institūcijām, Būvniecības valsts kontroles biroju, VAS Valsts nekustami īpašumi, Latvijas Pašvaldību savienību, Rīgas Tehnisko universitāti, Latvijas Lauksaimniecības universitāti, RISEBA FAD un nozares žurnālu Būvinženieris.
  • Gada balva Rīgas arhitektūrā – "Par inovatīvu pieeju un izsmalcinātiem arhitektūras risinājumiem, pārveidojot industriālo mantojumu par jaunu kultūras vietu". Arhitektūras sasniegumu skati organizē pašvaldības aģentūra Rīgas pilsētas arhitekta birojs sadarbībā ar Rīgas domes struktūrvienībām un partneriem, atlasot finālistus no pāri pār 700 objektiem , kas iepriekšajā gadā nodoti ekslpuatācijā.
  • Rīgas Arhitektūras simpātiju balva – Facebook balsojums 175 projektu konkurencē.
  • Latvijas Arhitektūras gada balva. Ikgadējs nacionālais arhitektūras konkurss, ar mērķi apzināt un popularizēt Latvijas arhitektūras labākos sniegumus un veicināt arhitektūras augstvērtīgu attīstību, augstākais apbalvojums Latvijas arhitektūrā.
  • Īpaša atzinība – bērnu balva Latvijas arhitektūrā Zirnis, kuru piešķir izglītības projekta Skolnieks. Pētnieks, Pilsētnieks dalībnieku žūrija.
  • Ordenis kategorijā Telpas un pieredzes dizains Latvian Art Directors Club radošās izcilības festivālā Adwards MMXX.
  • Apbalvojums Gada kultūrvieta, Latvijas sabiedrisko mediju gada balvā Kilograms kultūras.
  • Iekļūšana prominentā pasaules dizaina un arhitektūras portāla Dezeen finālistu sarakstā, konkursā Dezeen Awards.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja