Laika ziņas
Šodien
Migla
Svētdiena, 13. oktobris
Irma, Mirga

Sigur Rós. Par vairākiem decibeliem skaļāki

Īslandiešu grupa Sigur Rós ierodas festivālā Positivus ar jaunā albuma Kveikur dziesmām

Savulaik katra progresīva un kulturāla latviešu jaunieša sapnis bija apmeklēt rūķu un pūķu zemi Īslandi. Nepārvaramā tieksme apciemot Atlantijas okeāna ziemeļos esošo salu, pirmkārt, bija saistīta ar tās ārkārtīgi skarbās, taču brīnumaini skaistās dabas vilinājumu. Vēl viens svarīgs tur pabūšanas iemesls bija Īslandē radītā popmūzika. Katram labas mūzikas cienītājam gribējās saprast, kā valsts, kurā dzīvo mazliet vairāk par 300 tūkstošiem cilvēku, pasaulei ar apskaužamu regularitāti spēj piedāvāt tik daudz interesantu un oriģināli skanošu grupu un izpildītāju. Rokgrupa The Sugarcubes un tās soliste Bjorka, elektroniskās mūzikas novatori Gus Gus, dziedātāja Emiliana Torīni, eksperimentētāji Múm un pašlaik aktuālais indīfolka ansamblis Of Monsters and Men ir redzamākā Īslandes muzikālā aisberga daļa.

Tomēr ar Bjorku popularitātē sacensties var tikai postroka trio Sigur Rós, kas 20. jūlijā, stundu pirms pusnakts kāps uz skatuves Salacgrīvā notiekošajā festivālā Positivus, lai pēc piecu gadu pauzes atkal muzicētu Latvijā, kur grupai ir prāvs cienītāju loks.

Nav nekāds brīnums

Dīvainā kārtā Sigur Rós koncerti Latvijā sakrīt ar brīžiem, kad grupu ir skārušas būtiskas izmaiņas skanējumā. 2008. gada augustā īslandiešu pirmā uzstāšanās Rīgā notika neilgi pēc piektā studijas albuma Með suð í eyrum við spilum endalaust iznākšanas. Šajā ierakstā apvienība, kas līdz tam izpildīja pat padsmit minūšu garas atmosfēriskas, eksistenciāli skumjas un bagātīgiem stīgu aranžējumiem garnētas kompozīcijas, klausītājiem negaidīti piedāvāja trīs minūtes garas radiodraudzīgas un pat popsīgas dziesmas, kurās bija sakopots Sigur Rós netipisks vieglums un optimisms.

Ar pērnpavasar izdoto albumu Valtari grupa atgriezās pie sava autentiskā skanējuma, tikai šoreiz tas bija vairāk ambients un mazāk melodisks, tāpēc nav nekāds brīnums, ka dziesmas no šī ieraksta atskaņoja galvenokārt nekomerciālās radiostacijas.

Sigur Rós Latvijas otrais apmeklējums notiks mēnesi pēc septītā studijas ieraksta Kveikur izdošanas. Albums, ko grupa ierakstīja jau bez to pametušā ilggadējā dalībnieka Kjartana Sveinsona un izdeva ne vairs "lielās" ierakstu kompānijas EMI, bet XL Recordings paspārnē, ir nesis lielākās muzikālās pārmaiņas gandrīz 20 gadu ilgajā grupas vēsturē.

Kveikur ir radikāli pretējs rāmajam un sapņainajam Valtari. Ar jaunajām dziesmām Sigur Rós skanējums ir kļuvis par vairākiem decibeliem skaļāks un agresīvāks, nedaudz metālisks un elektronisks. Dažbrīd šķiet, ka roku tā tapšanā pielicis leģendārās amerikāņu industriālā roka grupas Nine Inch Nail vadonis Trents Reznors.

Mūziķi apgalvo, ka līdz Kveikur viņi nekad pirms jauna albuma radīšanas nav sapulcējušies, lai vienotos par kādu noteiktu ieraksta konceptu. Tomēr šoreiz nolēmuši mainīt lietu kārtību. "Mēs apsēdāmies un nospriedām, ka ir jācenšas radīt kaut ko pilnīgi atšķirīgu no visa līdzšinējā," stāsta grupas basģitārists Keorks Holms. "Mēs nezinājām, kas tieši tas būs, taču sapratām, ka, radot jaunu ierakstu, mums ir jāizkāpj no savas komforta zonas un jāpiespiež citam citu darīt atšķirīgas lietas, doties jaunā virzienā."

Simpsonu draugi

Apvienība izveidojās 1994. gada augustā Īslandes galvaspilsētā Reikjavīkā. Tas notika dienā, kad pasaulē nāca grupas līdera Jonsi Birgisona māsa Sigurrosa (tulkojumā no īslandiešu valodas – Uzvaras Roze). Toreizējie dalībnieki par godu jaundzimušajai no viņas vārda izveidoja grupas nosaukumu Sigur Rós.

Grupas panākumu ceļš sākās pēc 1999. gadā iznākušā grupas otrā studijas albuma Ágætis byrjun, ko žurnāls Rolling Stone ierindojis 100 šī gadsimta pirmās desmitgades labāko ierakstu vidū. Savulaik mūzikas kritiķi Sigur Rós atsvešinātā skanējuma dēļ pielīdzināja britu brīnumbērniem Radiohead, kas pēc Ágætis byrjun panākumiem uzaicināja īslandiešus iesildīt viņu koncertus.

Ja kādam šķiet, ka Sigur Rós ir margināla grupa, ko klausās tikai dīvaiņi, šo priekšstatu varētu apgāzt vairāki fakti: četri grupas albumi ir sasnieguši zelta statusu Lielbritānijā (vismaz 100 000 pārdotu kopiju), Sigur Rós mūzika ir skanējusi amerikāņu režisora Kamerona Krova filmās Vaniļas debesis/Vanilla Sky un Mēs nopirkām zvērudārzu/We Bought a Zoo, britu kinorežisora Denija Boila filmā 127 stundas/127 Hours, populārajā televīzijas seriālā CSI Miami. Grupas koncertfilmas Inni pirmizrāde notika Venēcijas filmu festivālā. Nesen Sigur Rós zīmētā veidā parādījās animācijas seriāla Simpsoni sērijā, kas bija veltīta Īslandei. Grupa pat bija sarakstījusi sērijas muzikālo tēmu.

Sigur Rós ir iedvesmojusi latviešu mūziķus. Grupas Instrumenti dalībnieki neslēpj, ka Sigur Rós ir viena no viņu iemīļotākajām grupām. Instrumentu debijas albuma TRU ieraksts notika Īslandē, tā tapšanā piedalījušies arī cilvēki, kas strādājuši ar Sigur Rós.

Festivāls Positivus

Salacgrīvā 19.–21.VII

Biļetes Biļešu servisa tīklā Ls 21–41

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja