Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Ar dāsnu pievienoto vērtību

Pasākums visai ģimenei — Latvijas grāmatu izstāde izstāžu centrā Ķīpsalā. 26.II—1.III

"Vienatne ar grāmatu ir labāka par ģeķu sabiedrību," teicis franču rakstnieks un morālists Pjērs Klods Buasts (1765—1824). "Galvenais ziemas darbs tomēr bija grāmatas lasīšana," — tā mūsu pašu Jaunsudrabiņš. Laikam gan neatrast rakstnieku, kurš nebūtu kaut ko teicis par grāmatu lasīšanu. Tomēr vēl vērtīgāki šķiet bērnu aforismi, kas nodrukāti uz kustības Bērnu žūrija krekliņiem un ekoloģiskajām tašiņām. Ar ko sliktāks "lasīt nav kauns" par Goldoni izteiku "cilvēks ar labu grāmatu rokās nekad nevar būt vientuļš"?

No 26.februāra līdz 1.martam Starptautiskajā izstāžu centrā Ķīpsalā notiek 12.starptautiskā grāmatu un izdevniecību izstāde Latvijas grāmatu izstāde 2009. Vienlaikus notiek 15.starptautiskā izglītības izstāde Skola 2009. Šīs noteikti varētu būt vienas no jūsu saturīgākajām brīvdienām, ja nenoskaudīsiet 50 santīmus. Pensionāriem un bērniem līdz septiņu gadu vecumam ieeja par brīvu. BT 1 mediju koordinatore Inese Libere neslēpj prieku. Viņasprāt, par kultūras programmu atbildīgais Jāņa Rozes apgāds sagādājis īstus svētkus.

No PVN līdz Ķiparam

Četrās dienās Kultūras programmas stendā, Semināru telpā, izdevniecību stendos un Literārajā kafejnīcā apmeklētāji varēs piedalīties autoru priekšlasījumos, grāmatu atvēršanas svētkos, dažādos semināros, tikties ar latviešu un ārvalstu rakstniekiem, grāmatu varoņiem, aplūkot grāmatu ekspozīciju, iepazīties ar izdevniecību jaunumiem, iegādāties grāmatas par īpaši izdevīgām izstādes cenām. I.Libere secina, ka izdevniecību atbirums neesot vērojams: "Interese ir tikpat liela." Izstādi ievērojami papildinās mācību literatūras un mācību līdzekļu klāsts, kura nozīme mūsdienīgas izglītības ieguvē ar katru brīdi arvien palielinās. Vienlaikus notiks arī nozares profesionāļiem svarīgi pasākumi, piemēram, Kas ir Wwaow.com? — par jauno autoru iespējām izdot savas grāmatas. Piedalīsies Latvijas Rakstnieku savienības priekšsēdētāja Ieva Kolmane un projekta Wwaow.com koordinatore Baiba Guļajevska (28.II plkst.16.30). Vaicāta, vai nebaidās, ka nopietnais seminārs pazudīs plašajā programmā, I.Kolmane stāsta, ka to jau nekad nevar zināt. Viņa uzsver, ka rakstnieku vide ar šo projektu jau ir pazīstama un ka par iespēju publicēties internetā interese esot liela. "Tā ir laba alternatīva, īpaši šajā laikā, kad situācija un sadarbība ar tipogrāfijām ir sarežģīta," — tā LRS priekšsēdētāja.

Pārējo vidū izceļams seminārs PVN likmes ietekme uz kultūru, izglītību, valodas pastāvēšanu. Eiropas valstu pieredze. Potenciālie risinājumi (26.II plkst.14.30).

Latvijas grāmatu izstādi var dēvēt par pasākumu visai ģimenei, jo liels akcents likts uz sarīkojumiem bērniem. Piemēram, tētis — intelektuālis piedalās Latvijas Bērnu un jaunatnes literatūras padomes rīkotajā seminārā Konkursi — to ietekme uz bērnu literatūras attīstību. Fantāzijas literatūras fenomens (27.II plkst.12, Semināru telpā), bet nākamajā dienā mazo ved uz Bērnu žūrijas Lielajiem lasīšanas svētkiem (28.II plkst.12 balkonā) un pats savukārt noklausās Gunta Kavaca priekšlasījumu Izcelšanās noslēpumi. Darvinisma hronika no pasaules radīšanas līdz XX gadsimtam. Izdevniecībai Zvaigzne ABC līdzās nopietnākajam stendam Jaunumi skolai būs arī atsevišķs stends Mazajiem bērniem. Iecerēta vairāku jaunu bērnu grāmatu atvēršana. Gribas izcelt Ivetas Vecenānes grāmatas Vectētiņa Antoniņa jaunie piedzīvojumi atvēršanas svētkus 28.II plkst.17, jo Literārajā kafejnīcā bez pašas autores pulcēsies iedvesmojoša kompānija — izdevniecības Liels un mazs vadītāja dzejniece Inese Zandere, Janīna Kursīte, Zane Šmite, Ilga Reizniece un Mūzikas akadēmijas studenti. Bet izdevniecība Pētergailis aicina uz tikšanos ar bērnu grāmatas Ķipars Ļerpatu Čieps autoru Arno Jundzi, kurš ikdienā vairāk pazīstams kā dzēlīgs kritiķis un 100 g kultūras vadītājs.

Derēs arī nobružātas

Arī šogad darbosies iepriekšējo gadu apmeklētāju iecienītais grāmatu maiņas punkts. Tas strādās katru dienu no plkst.10 līdz 18, bet pēdējā izstādes dienā — līdz plkst.17. Atnesot savu grāmatu, būs iespējams to iemainīt pret maiņas punktā piedāvātajām. Izstādes rīkotāji mierina, ka nobružāts vāks vai atlocīts stūris netiks uzskatīts par trūkumu. Tas tikai pierāda, ka kādam tā ir ļoti mīļa grāmata un, visticamāk, par tādu kļūs vēl kādam. Grāmatu maiņas punktam savu pienesumu solījušas arī vairākas Latvijas izdevniecības un apgādi. Inese Libere stāsta, ka pati pavadījusi svētdienu pie grāmatplaukta, atlasot grāmatas, kas šodien varētu noderēt kādam studentam. Savukārt Arno Jundze smējies, ka viņam uz maiņas punktu būtu jābrauc ar kravas mašīnu. "Tā ir ļoti laba ideja," pārliecināta Rakstnieku savienības priekšsēdētāja Ieva Kolmane, kura ar kolēģiem meklē telpas, kurās šāds grāmatu maiņas punkts varētu atrasties cauru gadu. Viņa arī vērš uzmanību, ka būtu svarīgi, lai "mazāks akcents tiktu likts uz ārā mešanu" un lai cilvēki maiņas punktu neizmantotu vienkārši kā iespēju beidzot atbrīvoties no sev nevajadzīgajām grāmatām. I.Kolmanes pieredze rāda, ka grāmatu maiņas punktā iegriežas īstie — cilvēki, kuri grāmatas meklē.

Izstādi organizē Starptautisko izstāžu rīkotājsabiedrība BT 1 sadarbībā ar Latvijas Grāmatnieku ģildi, Latvijas Grāmatizdevēju asociāciju, Latvijas Grāmattirgotāju asociāciju, Latvijas Literatūras centru, Latvijas Poligrāfijas uzņēmumu asociāciju, Latvijas Rakstnieku savienību, Ventspils Starptautisko rakstnieku un tulkotāju māju, Latvijas Dramaturgu ģildi, Latvijas Bērnu un jaunatnes literatūras padomi, Latvijas Lasīšanas asociāciju un Latvijas Preses izdevēju asociāciju.

Pilna programma www.diena.lv

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja