Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Atklājusi tēlu iekšējās dzīves intensitāti

Mūžībā aizgājusi Latvijas Nacionālā teātra aktrise Helga Dancberga (1941–2019).

Iespējams, tas būs skaļš apgalvojums, bet ir aktieri, kuri skatītāju tūkstošu apziņā saistās ar vienu zīmīgu lomu, kas ienāk prātā pirmā, vēlāk ļaujot atmiņā atsaukt arī citas. Helgas Dancbergas aktrises karjerā īpaša vieta ir Cepļa kundzei Rolanda Kalniņa filmā – kā pierādījums, ka no otrā plāna pozīcijām un turklāt blakus Eduarda Pāvula ļoti spilgtajam titulvaronim ir iespējams radīt tēlu, ko aizmirst nav iespējams, ja vien filma redzēta. Elegance, pašcieņa, drusku nekaunības – tāda Cepļa kundze droši stāv parādē blakus vīram un piebilst viņa varenības pašapliecinājumam – un būsi! H. Dancbergu par savējo pavisam īsu brīdi – vienu sezonu – sauca Valmieras teātris, kur viņa nonāca pēc Dailes teātra trešās studijas absolvēšanas 1962. gadā. Tad desmit gadus viņa bija Liepājas teātra aktrise. Par šo periodu enciklopēdija Teātris un Kino vēsta, ka "aktrisei raksturīga analītiska pieeja lomai, ētisks maksimālisms, skaudra patiesības un skaistuma izjūta", pieminot veselu lomu plejādi, tajā skaitā Vizbulīti Raiņa Indulī un Ārijā, Beatrisi Joza Gruša lugā Mīla, džezs un velns, Ebiju Jūdžina O’Nīla Mīlā zem gobām, titullomas Žana Anuija Antigonē un Gerharda Hauptmaņa Rozē Berndā.

Nacionālais teātris savos atvadu vārdos māksliniecei piemin lielākoties košās raksturlomas – Gaļinu Aleksandra Vampilova Pīļu medībās, Martu Harija Gulbja Albertā un Stefāniju šī paša autora Oliverā, Auriķu lielmāti Zeiboltu Jēkaba Dullajā baronā Bundulā, krustmāti Anhelinu Alehandro Kasonas Trešajā vārdā, arī lomas Rūdolfa Blaumaņa lugās – Gusti Indrānos un Bebeni Skroderdienās Silmačos. Pie nopietnajiem uzdevumiem piederējušas tādas lomas kā Alīne Henrika Ibsena Celtniekā Sūlnesā, Astra Jāņa Jurkāna Pulkstenī ar dzeguzi, kā arī Horsta madāma R. Blaumaņa Ugunī. Māršas Normenas drāmā Ar labu nakti, māt! Helga Dancberga atveido māti – neviennozīmīgi uztveramu tēlu, zinot, ka izrāde beidzas ar meitas pašnāvību.

1984. gadā H. Dancberga absolvē režisoru kursu un iestudē diplomdarbu – S. Kristevas lugu Atbrīvota... Tomēr Latvijas teātru kopainā kā režisore savu vietu neatrod. Bez jau minētās Cepļa kundzes tapušas vairākas kinolomas – Princese filmā Liekam būt, Lida Jūras vārtos un Līvija Vīrietī labākajos gados. Nozīmīgs darbs H. Dancbergai ir Zaigas loma Pētera Krilova 1982. gada kinolentē Mana ģimene. Viņas pašas ģimene – laulībā ar Imantu Kalniņu dzimušie Dana, Rēzija un Krists – neiztrūkstoši ierakstīti katrā šais dienās pieejamajā aktrises biogrāfijā.

Atvadīšanās notiks 22. novembrī Vecajā Ģertrūdes baznīcā no plkst. 11 līdz 12. Apbedīšana – Pleskodāles kapos.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja