Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Cēsīs norisināsies urbānās kultūras un kino mākslas forums

Cēsīs no 15. līdz 16. septembrim norisināsies forums Art on Screen. Transitions/Māksla uz ekrāna. Pārejas, kurā caur arhitektūru un kino plānots palūkoties uz degradēto teritoriju revitalizācijas ietekmi uz pilsētvidi un kopienu, kā arī mēģināts rast atbildes uz jautājumu: cilvēki rada vietas, vai vietas pievelk cilvēkus?

Forumā plānota arhitekta Toma Kokina lekcija, sarunas ar mākslinieci Katrīnu Neiburgu un režisoru Jāni Ābeli, ekskursija uz Līgatnes papīrfabriku, kā arī divu dokumentālo filmu seansi. Dalība visos pasākumos ir bez maksas.

Forums tiks atklāts 15. septembrī plkst. 15.00 ar arhitekta Toma Kokina lekciju Telpa mākslai – četri stāsti Cēsīm Cēsu radošajā un digitālajā kvartālā Rainis. Kokins ir praktizējošs arhitekts un pasniedzējs Ūmeo Arhitektūras skolā (Zviedrija). Gan praksē, gan pētniecībā Toma interesē kontekstam atbilstošu arhitektūras rīku un metožu izstrāde, kas var stiprināt vietējās kopienas.

Lekcijas tēma cieši saistīta ar kādu Cēsu pilsētas stāstu - Cēsu Neredzīgo biedrības mācību un ražošanas uzņēmumu, kas aiz sevis atstājis pierakstu vietējās kopienas vēsturē, un tagad pārtop par radošo un digitālo kvartālu Rainis, kurā jau vairākus gadus ik vasaru notiek Cēsu Mākslas festivāla laikmetīgās mākslas izstādes.

Kas ir pirmais – ideja vai telpa? Kā rādīt jēgpilnu piepildījumu mazpilsētas radošā kvartālā? Kā radīt piepildījumu ārpus festivālu sezonas? Vai tukšums ir iespēja? Vai telpas ir par maz vai par daudz? Vai padomju industriālais mantojums ir arhitektonisks spēļu laukums? Kas to visu vada - direktors, kurators vai kolektīvs? Vai tas ir domāts rīdziniekiem, cēsiniekiem vai pasaulei? Kāpēc mums vajag mākslu? Uz šiem un vēl citiem jautājumiem Toms Kokins kopīgi ar foruma dalībniekiem centīsies meklēt atbildes caur četriem stāstiem par telpu mākslai Nidā, Devonā, Ūmeo un Cēsīs.

Turpinājumā plkst. 17.30, Kino Cēsis norisināsies saruna ar mākslinieci Katrīnu Neiburgu Abstraktās mākslas praktiskā daba, kuras turpinājumā būs skatāma režiora Aleksandera Rinusa (Alexander Rynéus) filma Spīguļu rūpnīca (The Glitter Factory, 2022).

Filma Spīguļu rūpnīca vēsta par savulaik Zviedrijā vienīgo, bet nu jaus slēgto spīguļu rūpnīcu. Cenšoties uzturēt rūpnīcas darbību, gada griezumā rūpnīca ražoja dažādus objektus, pielāgojoties sezonālajām vajadzībām. Ziemassvētku eglīšu rotas ziemā, binokļi pavasarī, saulesbrilles vasarā un rāvējslēdzēji rudenī. Filmā šī slēgtā spīguļu rūpnīca pārvēršas par arheoloģisku izrakumu vietu, kur darbojas apjukuši arheologi. Filma tiks demonstrēta zviedru valodā ar subtitriem latviešu valodā.

Sestdien, 16. septembrī, iecerēta ekskursija uz Līgatnes papīrfabriku, turpinot vēl kādu jaunā Cēsu novada stāstu, kas piedzīvojis atdzimšanu. Šobrīd Līgatnes papīrfabrikā ne tikai atgriežas papīra ražošanas prakse, bet tā top par vietu, kurā godā tiek celti vēstures artefakti un radītas jaunas tradīcijas. Šī ražotne savos divos pastāvēšanas gadsimtos nav bijusi tikai vieta, tā radījusi un darījusi Līgatni par to, kas tā ir.

Nokļūšanai uz Līgatni no Cēsīm tiek nodrošināts autobuss. Sīkāka informācija atrodama www.cesukoncertzale.lv.

Dienas turpinājumā plkst. 17.30 notiks saruna ar kinorežisoru Jāni Ābeli Mākslas kino vieta dabā, kuras turpinājumā vēl viena zviedru filma - Terēzas Traores Dahlbergas (Theresa Traore Dahlberg) Mikrocements (Microcement, 2021).

Filma Mikrocements ir poētisks attēlojums par Degerhamnas pilsētas rūpnīcas Cementa ikdienas darbu, kur lielas ražošanas nodaļas nesen tika pārvietotas uz Gotlandi, kas nozīmē, ka lielākā daļa tās darbinieki darbu zaudēja. Filma fokusējas uz septiņiem cilvēkiem, kas palika strādāt rūpnīcā, lai nodrošinātu ražošanu mazos apjomos. Skaņas ap fabriku ir vienlaikus dzirdamas un vienlaikus iztrūkstošas. Mašīnas ir apklusušas, bet ir parādījušās jaunas skaņas – baloži, kaimani, pīles un gulbji ir savairojušies lielos apmēros un aizņem arvien vairāk telpas. Apkaimi, kam 300 gadus bijusi industriāla nozīme, pamazām pārņem daba. Filma tiks demonstrēta zviedru valodā ar subtitriem latviešu valodā.

Urbānās kultūras un kino mākslas forumu Art on screen. Transitions/Māksla uz ekrāna. Pārejas rīko koncertzāle Cēsis un Cēsu Pluriversitāte ar Zviedru Institūta, Zviedrijas vēstniecības Latvijā un Cēsu novada domes atbalstu. Foruma partneri ir Skola6, Cēsu radošais un digitālais kvartāls Rainis, Līgatnes papīrfabrika.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja