Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Dabas muzejā var iepazīt Latvijas pirmiedzīvotājus

Šodien no plkst.11 līdz 16 Dabas muzejs aicina ikvienu apmeklēt Ģimenes dienu "Daba un cilvēks Sārnatē: akmens laikmets Rietumkurzemē".

Apmeklētāji varēs izzināt Latvijas akmenslaikmeta apmetnes Rietumkurzemē – Sārnates iedzīvotājus, to sadzīvi, paradumus, nodarbošanās veidus, noskaidrojot, kā mūsdienu cilvēku paradumi atšķiras no akmens laikmeta cilvēku paradumiem.

Sārnate ir visplašāk izpētītā neolīta apmetne Rietumkurzemē, kas dod priekšstatu par cilvēku dzīves apstākļiem pirms 5500 – 4500 gadiem un par tā laika vides apstākļiem – klimatu, ainavām, augu un dzīvnieku pasauli.

Ģimenes dienas nodarbībā varēs ieraudzīt akmens laikmeta priekšmetus, kurus var pielīdzināt mākslas priekšmetiem, jo apstrādes tehnika, individuālās pazīmes, izsmalcinātā forma liecina, ka katrs darinājums bijis unikāls. Sārnates apmetnes teritorijā atrastas dažādas koka figūriņas, to vidū unikāla koka stumbrā veidota 1,68 m augsta skulptūra, ko daži zinātnieki uzskata par senāko zināmo elku Latvijas teritorijā. Vieta, kur tā stāvēja, iespējams, ir senākā kulta vieta Latvijas teritorijā.

Sārnatē bijusi pirmā dzintara apstrādes darbnīca Latvijas teritorijā. Rotas šajā laikā izgatavoja gan savām vajadzībām, gan maiņai. Tās bija dažādas formas pogas, krelles un piekariņi, tāpat no dzintara tika veidotas figūriņas, kas bija saistītas ar cilvēku mītiskajiem priekšstatiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja