Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Dubultu vides objekta metu konkursā Trešā atmoda uzvar Kaspara Līduma un Mārtiņa Rozenfelda mets

Piektdien, 13. janvārī, Jūrmalas Kultūrtelpas un vides dizaina centrā atklātā sanāksmē tika paziņoti metu konkursa par augstvērtīga vides objekta izveidi Dubultos uzvarētāji. Pirmo godalgu ieguvis mākslinieku Kaspara Līduma un Mārtiņa Rozenfelda piedāvājums – abstrakta dinamiska skulpturāla kompozīcija, kas simboliski atveido "brīvības atslēgu". Vides objekts iecerēts, lai godinātu Latvijas neatkarības atjaunošanas dalībniekus.

Latvijas neatkarības atjaunošana nebūtu iespējama bez Latvijas iedzīvotāju, arī jūrmalnieku, līdzdalības. Godinot šajā procesā iesaistītos, Jūrmalas valstpilsētas pašvaldība iecerējusi uzstādīt mākslinieciski augstvērtīgu vides objektu Trešā atmoda skvērā iepretim Dubultu dzelzceļa stacijai. Izvērtējot iesniegtos 14 pieteikumus, žūrijas komisija izvēlējās trīs godalgotās vietas.

Par labāko atzīts Kaspara Līduma un Mārtiņa Rozenfelda mets – skulpturāls objekts, kas konstruēts no simboliskiem laika nogriežņiem, kuros iegravēti atmodas kustības dalībnieku vārdi, uzsverot katra cilvēka individuālās iniciatīvas nozīmīgumu kopīgo mērķu sasniegšanā. Objekta horizontālā pamatforma uzsver laika un notikumu attīstības virzienu, bet dinamiskā kompozīcija simbolizē politiskās kustības attīstību, kas vainagojās ar neatkarības atgūšanu. Skulpturālo formu noslēdz no pulēta misiņa veidota metaforiska "brīvības atslēga". Uzvarētāji saņems godalgu – 2000 eiro.

Otro vietu un godalgu 1500 eiro ieguvis radošās savienības Divi putni piedāvājums Baltais galdauts – viens no idejiski un simboliski spēcīgākajiem pieteikumiem. Formā lakoniskais skulpturālais objekts vienlaikus ir arī funkcionāls, jo aicina ap sevi pulcēties kopīgos patriotiskos rituālos.

Savukārt trešās vietas godalgu 1000 eiro saskaņā ar žūrijas vērtējumu iegūst māksliniece Anda Munkevica par stiklā risinātu Latvijas sarkanbaltsarkanā karoga kompozīciju. Vertikālie staru kūļi Latvijas karoga krāsās ir ne vien emocionāli iedarbīga, bet arī tehnoloģiski vērienīga iecere. Stikls kā gaismas nesējs šeit simbolizē atmodas – gaismas aušanas procesu.

Veicināšanas prēmiju 500 eiro apmērā saņems biedrības Raganu parks kā kolekcija projekts, kura ideja un saturs ir pats materiāls – Latvijas laukakmens. Novērtējot granīta laukakmens dekoratīvo struktūru, nokrāsu bagātību un idejisko ietilpību, izveidota simboliski filozofiska kompozīcija.

"Pārsteidza autoru skatījums uz neatkarības procesu, drosmīgās idejas un spilgtie, konkrētie simboli. Bize, galds, roka, vējā plīvojošs aizkars – ir daži no simboliem, caur kuriem tika izteikta tautas atmodas ideja. Tikpat liela daudzveidība redzama gan stilistiskajā risinājumā – no hiperreālisma līdz minimālismam, gan izmantotajos materiālos – sākot ar stiklu un beidzot ar priedes stumbru. Piedāvājums, kurš konkursā uzvarēja, citu vidū izcēlās ar iespēju šo veltījumu Latvijas neatkarības atjaunošanas procesā iesaistītajiem jūrmalniekiem padarīt personiskāku, jo paredz, ka objektā tiks iegravēti konkrētu personu vārdi un viņu veikums. Skulptūra, nekonkurējot ar apkārtējo vēsturisko vidi, tajā iekļaujas, vienlaikus vēstījumu nododot laikmetīgās mākslas valodā," atklāj Jūrmalas Kultūrtelpas un vides dizaina centra vadītājs Gundars Ūķis.

Konkursa žūrija vērtēja idejas oriģinalitāti un jaunradi, koncepcijas atbilstību mērķim, arhitektoniskā un mākslinieciskā risinājuma kvalitāti, iekļaušanos apkārtējā vidē, funkcionalitāti, tehnoloģisko risinājumu, kā arī finansiālo pamatojumu. Kopējais Konkursa godalgu fonds ir 5000 eiro.

Turpmāk norisināsies darbs pie vides objekta realizācijas un autoruzraudzības.


 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja