Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Fredis un Ufo. Esam kā iezis

Ceturtdienas, 15.maija, vakarā visi Radio SWH mīlētāji un cienītāji aicināti pulcēties "Arēnā Rīga", kur šī radio stacija svinēs savu piecpadsmito jubileju. Jandāliņš solās būt pamatīgs, mūzika no četrām skatuvēm piepildīs visu Arēnu. Darbosies arī Lāga"s kultūras nams, par kurā skanošo repertuāru vainojami neviens cits kā Bē Bē Brokastu tandēms — Andris Freidenfelds jeb Fredis un Kaspars Upacieris, plašāk pazīstams kā Ufo.

Pateicoties intuīcija


Upaciera un Freidenfelda sadarbība sākusies jau ilgi pirms Bē Bē Brokastu izveidošanas — abi darbojušies radio ēterā, raidījumi tapuši viens pēc otra, tā nu paši pasākuši viens pie otra viesoties, un likumsakarīgi izveidojies tandēms, ko bija jāliek lietā. Lai arī varētu šķist, ka Bē Bē Brokastis pastāv kopš Radio SWH pirmsākumiem, šis raidījums tapis "tikai" pirms desmit gadiem, kad radiostacijas vadītājs Zigmars Liepiņš nolēmis — abus jālaiž ēterā kopā, lai aizpildītu rīta bloku.

Bē Bē Brokastu mūžs Latvijas raidījumiem ir neierasti ilgs, taču Fredis to skaidro pavisam vienkārši: "nevajag raustīties. Daudzi mediji nepārtraukti meklē ko jaunu, mēģina jaunus ceļus, veido jaunus ētera pārus, bet mēs paliekam pie pārbaudītām vērtībām." Ufo arī piebilst, ka viņu galvenais trumpis — paši sanākuši kopā, tas noticis dabīgi un nepiespiesti. "Sugu attīstībā vai ģenētiskajā ceļā visam jānotiek dabīgi, tikko kā parādās organiskie savienojumi vai plastmasas izstrādājumi, daba tiek piesārņota, un tas pats notiek cilvēku prātos. Mēs toties esam kā iezis vai kultūrslānis, kas izveidojies dabīgā ceļā," kolēģi papildina Fredis.

Paši viņi atzīst, ka pasaules kontekstā nekādu Ameriku atklājuši nav — arī citās valstīs darbojas līdzīgi rīta šovi. Vien būtiskais — to, ko māca Amerikas radio dīdžeju skolās, viņi apguvuši paši, balstoties vien uz intuīciju.

Punktu neredz


Laika gaitā Bē Bē Brokastu tandēms paguvis izpausties vairākos veidos — radītas nežēlīgo tautasdziesmu izlases un pat pa vienai otrai radiolugai, liels darbs savulaik ieguldīts arī masku baļļu rīkošanā. Taču gan nežēlīgās tautasdziesmas, gan masku balles iznīkušas dabīgā ceļā — nav vairs bijis tās priekpilnās atdeves, un tas kļuvis par gandrīz vai pienākumu. Taču jau piecus gadus pilnā sparā darbojas Radio Lāga — dīvaino dziesmu tops, kas savu uzrāvienu piedzīvojis tieši pēdējā gada laikā, un pagājušogad ap Eirovīzijas laiku sarīkota pat vietējā alternatīva — Lāgavīžen. Tas ir unikāls fenomens, stāsta Fredis, speciāli pat tiekot izveidotas grupas, lai iesūtītu dziesmas Radio Lāgai, bieži vien tajās darbojas cilvēki, kuru nodarbošanās ikdienā ir pietiekami nopietna, — gadās, ka Lāgas mūziķi tā īsti arī nemaz negrib atklāt savas īstās sejas. Taču Arēnā Rīga uz skatuves kāps tie, kas no Lāgas slavas nebaidās — psihodēliskā šlāgera pamatlicējs Arvīds Cellers, studentu topos Prāta vētru un Metallica bieži apsteigušie Edžus Niknais un visnotaļ dīvainā apvienība MPG, kā arī daudzi citi radioklausītāju iemīļoti mūziķi. Cik ilgi darbosies Radio Lāga? Droši vien tik ilgi, cik to atbalstīs gan paši mākslinieki, gan klausītāji — "pagaidām cilvēkiem to gribas," rezumē Ufo. Un, kā ar pašiem? "Pagrūti jau ir jaunības kulta laikā cilvēkiem nopietnā vecumā jokus dzīt," pus pa jokam, pusnopietni atzīst Fredis, un piebilst, ka būtu muļķīgi uzkavēties tik ilgi, kamēr dzen ar koku. Taču, kamēr uz darbu humoristu komanda dodas ar prieku, un pašiem nav garlaicīgi, Bē Bē Brokastīm punkts netiks likts.

***

Prominentākais un jaunākais SWH raidījuma vadītājs


Ivars Godmanis, Latvijas Ministru prezidents

Radio SWH autorraidījuma Saknes autors kopš 2003.gada; patlaban jaunus raidījumus negatavo, taču arhīvā saglabājušies materiāli ļaus šo raidījumu pārraidīt vēl dažus mēnešus.

Līdzšinējo sadarbību ar Radio SWH vērtēju pozitīvi. Mūsu kopīga darba rezultātā vairāku gadu garumā man ir bijusi iespēja veidot raidījumu par rokmūziku, vienu no manām sirdslietām.

Arī kā valsts amatpersona, gan iekšlietu ministra, gan Ministru prezidenta amatā sadarbību ar Radio SWH vērtēju kā profesionālu.

Toms Grēviņš, Radio SWH dīdžejs


Lai arī varētu rasties priekšstats, ka Radio SWH dīdžeju vidū esmu pats jaunākais, taču tā nav — sāku tur strādāt 20 gadu vecumā, un nupat rit jau sestais gads. Jā, cilvēki saka, ka darbu jāmaina reizi septiņos gados. Taču nevar salīdzināt formu, kā uzsāku pirms sešiem gadiem un kā strādāju tagad — izaugsme ir ar katru gadu. Tagad man braukt uz Ņujorku meklēt laimi būtu tāpat kā sportistam, kurš sasniedzis jau daudz ko un ir gatavs startēt arī olimpiskajās spēlēs, pēkšņi mest plinti krūmos.

Uzskatu, ka Radio SWH ir īpašs ar to, ka tam nav politiskas ietekmes. Tas ir brīvs un neatkarīgs medijs, kura galvenais uzdevums ir nopelnīt. Un forši, ka ceļā uz to SWH atļaujas to, ko neuzdrīkstas citi mediji.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja