Laika ziņas
Šodien
Migla
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Gaisma, kas uzaust Latvijas svētkos

Trīs festivāla Staro Rīga programmās – 42 gaismas objekti.

Festivālu Staro Rīga gaida ne tikai rīdzinieki. Uz Rīgu šajās dienās pošas ļaudis no reģioniem, arī no ārvalstīm. Jau sākotnēji festivāls iecerēts kā daļa no Latvijas dzimšanas dienas svinēšanas. Tas notiek jau devīto reizi un, tuvojoties valsts simtgadei, kļūst vērienīgāks. Pagājušajā gadā festivāla tēma bija Gaismu sauca, bet šogad – Gaisma ausa, kas ir teksta fragments no Jāzepa Vītola dziesmas Gaismas pils. "Šogad bija atklāts konkurss, kurā mākslinieciskās idejas varēja pieteikt ikviens. Piesaistījām starptautiskus māksliniekus dažādās sadarbības formās ar vietējiem māksliniekiem, producentu grupām," stāsta festivāla Staro Rīga kuratore Diāna Čivle.

Festivālā Staro Rīga 2016, kas norisināsies no 17. līdz 20. novembrim, ir trīs programmas: pamatprogramma, starptautiskā programma Gaisma ausa, kurā piedalīsies mākslinieki no Lietuvas, Kanādas, Japānas, Austrālijas, Beļģijas, Spānijas, Vācijas, Portugāles, Baltkrievijas, Francijas un Libānas, kā arī Rīgas karnevāls, kurā ar objektiem pilsētvidē piedalīsies dažādi uzņēmumi, institūcijas un privātpersonas.

Uz jautājumu, kurš no iepriekšējo festivālu objektiem iespiedies atmiņā, D. Čivle neņemas atbildēt. "Objekti katrs ir ar savu saturisko stāstu, vēsturi – kā tas tapis un kāda tam nozīme. Sarežģītajā radošajā procesā piedalās ne tikai mākslinieks, kurš ir idejas autors, bet arī tie, kas realizē – inženieri, dizaineri, arhitekti, datoriķi… Īpašās pilsētvides mākslas formas specifika – tā ir multimediāla māksla,» skaidro kuratore. «Gaismas festivāls nav vienkārši parādīt videomateriālu uz sienas vai kustināt gaismas staru uz mājas fasādes. Šogad dominēs interaktīvi objekti un skatītājiem būs ne tikai ko redzēt, bet arī ko darīt."

Piemēram, uz Latvijas Nacionālā mākslas muzeja fasādes būs gleznotāja Jaņa Rozentāla 150 gadu jubilejai veltītā interaktīvā multimediju projekcija Pieskaries gleznai!. Būs vajadzīgi vairāku dalībnieku roku pieskārieni, lai uz ēkas fasādes parādītos kāda no piecām projekta autoru izvēlētajām Rozentāla gleznām. Savukārt Rīgas pils torņa fasādes objekts Action–Painting veidosies, apmeklētājiem ar īpašu burvju nūjiņu radot neparastu vīziju Rīgas pils kastelas daļas tornim. Uz Vecpilsētas ielas 8 a nama fasādes cilvēki varēs radīt dažādu mūzikas žanru skaņdarbu vizuālos atveidus. Savukārt uz Rīgas Sv. Pētera baznīcas fasādes būs vērojama instalācija 98 gaismas gleznas Latvijai, kur skatītāji varēs gleznot ar gaismu un veidot unikālas vīzijas no latviskiem rakstiem un zīmēm. Lai ieslēgtu objektu Saullēkts uz Pulvertorņa, vajadzēs iesaistīties deviņiem cilvēkiem.

D. Čivle stāsta arī par to, ka mājās sēdētāji festivālu tikmēr varēs vērot interneta TV. Būs ne tikai intervijas, reportāžas, bet arī konkursi, geokešinga spēle Ausekli meklējot u. c. Pilsētā festivāla gaismas objekti apskatāmi visas četras dienas no plkst. 17. līdz 23. Sīkāk – www.staroriga.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja