Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā -1 °C
Skaidrs
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

KDi iesaka: Māksla bēg no realitātes

Kultūras Diena un Izklaide iesaka nedēļas spilgtākos notikumus

Māksla bēg no realitātes

Sestdien, 17. novembrī, Jaunajā Rīgas teātrī notiks Alvja Hermaņa jauniestudējuma Kalpa zēna vasara. Sākums pirmizrāde. Tā pamatā ir Jāņa Akuratera stāsts. Izrādē piedalīsies JRT studijas studenti, kuri Alvja Hermaņa vadībā apgūst aktiermākslu Latvijas Kultūras akadēmijā. Uzvedumā viņi spēlēs līdzās režisoram. Akuratera stāsts tiks interpretēts caur simbolisma prizmu. "Simbolisms ir ārkārtīgi rafinēts un juteklisks mākslas koncepts, kurš pretojas reālismam. Akuratera stāsts ir saprotams tikai šajā kontekstā, kur priekšā jau ir Fricis Bārda un Marsels Prusts, Klods Debisī un Rihards Štrauss, Alfonss Muha un Gustavs Klimts. Tā ir cita realitāte, kurā robeža starp sapni un nomodu ir izplūdusi, kurā subjektīvais nomaina objektīvo, kurā eksaltētas sajūtas un izjūtas ir vienlaikus arī dekoratīvas. Kur māksla bēg no realitātes," tā Alvis Hermanis.

Kalpa zēna vasara. Sākums

JRT Mazajā zālē 17., 20., 21., 22., 24.XI plkst. 19

Biļetes pārdotas

***

 

Skaistākās balsis

16. un 17. novembrī Latvijas Nacionālajā operā notiks koncerts Mūsu Operai 100, kurā skanēs latviešu un ārzemju komponistu mūzika. Pie pults stāsies diriģenti Mārtiņš Ozoliņš, Modests Pitrens, Aleksandrs Viļumanis, Jānis Liepiņš un Normunds Vaicis. Solistu vidū mirdzēs Inga Kalna, Liene Kinča, Inga Šļubovska- Kancēviča, Marina Rebeka (16. novembrī; attēlā), Ludmila Monastirska, Dināra Alijeva, Oļesja Petrova, Egils Siliņš, Jānis Apeinis, Krišjānis Norvelis, Samsons Izjumovs, Ains Angers, Stīvens Gūlds, Murats Karahans, Franko Vasallo, Vladislavs Suļimskis u. c.

Mūsu Operai 100

LNO 16., 17.XI plkst. 19

Biļetes Biļešu paradīzes tīklā EUR 80–250

***

 

Dzīve

Režisors Rolands Atkočūns Dailes teātra Kamerzālē iestudējis amerikāņu dramaturģes Māršas Normenas lugu Ar labu nakti, māt, kura 1983. gadā saņēma Pulicera balvu. Māti Telmu atveidos Olga Dreģe, meitu Džesiju – Indra Briķe.

Ar labu nakti, māt

Dailes teātra Kamerzālē 15., 30.XI plkst. 19, 1., 8.XII plkst. 18, 11.XII plkst. 19.

Biļetes Biļešu paradīzes tīklā EUR 20

***

 

Izsmalcinātā nāve

Dailes teātrī viesosies Maskavas Dailes teātra uzvedums Ziemeļu vējš – aktrises, scenāristes un kinorežisores Renātas Ļitvinovas debija teātra režijā. Savas lugas iestudējumā viņa sapulcējusi tuvākos domubiedrus: kostīmus radījis modes mākslinieks Goša Rubčinskis, mūziku komponējusi Zemfira. "Esam radījuši uzvedumu par ziemeļiem, nāvi un mīlestību," saka režisore, kura pati spēlē šajā izrādē.

Ziemeļu vējš

Dailes teātrī 19., 20.XI plkst. 19

Biļetes Biļešu servisa tīklā EUR 37,80–96

***

 

Pirmie četrdesmit

Mūzikas namā Daile dziedātājs Igo atzīmēs karjeras 40 gadu jubileju. Viņam pievienosies Mārtiņš Brauns, Valts Pūce, Jānis Strazds, Aivars Hermanis, Jānis Lūsēns, Uldis Marhilevičs, Ieva Kerēvica un citi. No 21. līdz 24. novembrim Igo izpildīs četras programmas – Uguns, Zeme, Ūdens un Ieelpots. Koncertu otrajā daļā skanēs Igo zelta repertuārs – grupu Remix un Līvi dziesmas, Igo solokarjeras hiti un kompozīcijas, kas izdzīvojušas cauri gadu desmitiem. Koncertsērijas noslēgumā Igo uz vienu vakaru atjaunos savu leģendāro Liepājas mūzikas klubu u.t.t. Uz skatuves kāps u.t.t. pamatsastāvs un izpildītāji, kuri viesojušies klubā: Linita Mediņa, Ivo Fomins, Ivars Pētersons, Renārs Kaupers un citi.

Igo

Mūzikas namā Daile 21.–24.XI

Biļetes Biļešu paradīzes tīklā EUR 15–25

***

 

Simtgades kantāte

Orķestra Rīga svētku koncertā VEF Kultūras pilī 19. novembrī skanēs Jurjānu Andreja kantāte Tēvijai un divi jaundarbi – Jura Kulakova kantāte Tēvzemei un brīvībai un Ilonas Breģes opuss orķestrim Mūzika Kārļa Zāles piemiņai, kas balstīts tēlnieka monumentālo skulptūru tematikā un veltīts viņa 130. gadadienai. Bezmaksas ielūgumus uz koncertu var saņemt Kronvalda bulvārī 8 1. stāva vestibilā.

Orķestris Rīga

VEF Kultūras pilī 19.XI plkst. 19

Ieeja bez maksas

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Lielās cerības

Ik gadu mēs gaidām brīnumu – kādas Latvijā tapušas filmas iekļaušanu oficiālajā Kannu kinofestivāla skatē. Jo kaut kad taču tam ir jānotiek, par spīti visam!

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja