Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

KDi iesaka: Vadoņa vēsturiskais detektīvs

Kultūras Diena un Izklaide iesaka nedēļas spilgtākos notikumus.

Pirmizrāde. Godinot trimdas mākslinieku un rakstnieku Raimondu Staprānu, režisors Toms Treinis un dramaturgs Matīss Gricmanis Dailes teātrī ir radījuši izrādi Kur pazuda valsts, kurai dots žanriskais apzīmējums "vēsturisks detektīvs" un kuras uzmanības centrā ir Kārlis Ulmanis. Izrādi ir iedvesmojuši divu Raimonda Staprāna lugu iestudējumi Dailes teātrī – Gūsteknis pilī (2011) un Četras dienas jūnijā (1989), īpaši leģendārā Ulda Vazdika atveidotais Kārlis Ulmanis atmodas laika iestudējumā, kas notika Rīgas pilī, pēdējā prezidenta Ulmaņa darba kabinetā. Lomās – Imants Strads (prezidents Ulmanis), Juris Bartkevičs (ģenerālis Balodis), Toms Veličko (pētnieks Kārlis Ulmanis), Kaspars Dumburs (Alfrēds Bērziņš), Andris Bulis (Vilhelms Munters) un Mārtiņš Upenieks (Jānis Rudums). 

Kur pazuda valsts
Dailes teātra Mazajā zālē 6.I plkst. 19, 8.I plkst. 15, 26.I plkst. 19
Biļetes pārdotas

***

Skats no filmas Sazvērestība Kairā. Publicitātes foto

Kino. Latvijas kinoteātros būs skatāms zviedru režisora un scenārista Tarika Saleha politiskais trilleris Sazvērestība Kairā, kas turpina cīņu par iekļūšanu ASV Kinoakadēmijas balvas Oskars kategorijā Labākā starptautiskā filma. 2022. gada Kannu kinofestivālā Sazvērestība Kairā ieguva balvu par labāko scenāriju. Filmas galvenais varonis kļūst par ķīlnieku Ēģiptes reliģiskās un politiskās elites konfliktā.

Sazvērestība Kairā 
Cairo Conspiracy
Latvijas kinoteātros no 6. janvāra

***

Skats no filmas Astoņi kalni. Publicitātes foto 

Kino. Latvijas kinoteātros tiek demonstrēta beļģu režisoru Fēliksa van Grūningena un Šarlotes Vandermēršas filma Astoņi kalni (2022), kas ieguvusi Kannu kinofestivāla žūrijas balvu. Filma uzņemta pēc itāļu rakstnieka Paolo Konjeti grāmatas motīviem.

Astoņi kalni
Le otto montagne
Latvijas kinoteātru repertuārā

***

Čellists Valters Pūce un pianists Dainis Tenis. Publicitātes foto 

Estrāde. Sestdien, 7. janvārī, Liepājā uzstāsies čellists Valters Pūce un pianists Dainis Tenis. Populārās un klasiskās mūzikas programma veidota kā čella un klavieru dialogs, ko papildinās Rīgas Doma zēnu koris diriģenta Mārtiņa Klišāna vadībā. Skanēs Mārtiņa Brauna, Zigmara Liepiņa, Raimonda Macata, Imanta Kalniņa, Valta Pūces, Raimonda Paula, Ludoviko Einaudi, Pētera Čaikovska un Kamila Sensānsa melodijas. 

Koncerts
Liepājas koncertzālē Lielais dzintars 7.I plkst. 18
Biļetes Biļešu paradīzes tīklā EUR 10–20 

***
 
Mūzika. Otro gadu pēc kārtas janvārī koncertzālē Cēsis tiks uzbūvēts telpiskās mūzikas kupols. Klausītāji aicināti baudīt notikumam Ieskaujošā ziema īpaši radītus ambisoniskus skaņdarbus, kas "ievedīs telpiskā dimensijā un ļaus sadzirdēt, kā skan ziema". Ar telpiskās skaņas sistēmu aprīkots kupols atradīsies koncertzāles vidū, un klausītāju sēdvietas būs izkārtotas tā iekšpusē. Šeit tiks uzburtas ziemas skaņu ainavas ambientā, minimālistiskā estētikā. Opusus ir radījuši komponisti Mantauts Krukausks, Platons Buravickis, Tīne Surela Lange, Teodors Pārkers un Ģedminte Samsonaite. Skanēs arī Antonio Vivaldi Ziema no cikla Gadalaiki.

Ieskaujošā ziema
Koncertzālē Cēsis 5.–8.I 
Biļetes Biļešu paradīzes tīklā EUR 10

***

Sigvards Kļava diriģēs programmu Pareizticīgo lūgšanas un dziedājumi. Foto – Aivars Liepiņš

Koris. Pareizticīgo Ziemassvētkos 7. janvārī Dzintaru koncertzālē Latvijas Radio kora programmā Pareizticīgo lūgšanas un dziedājumi, ko diriģēs Sigvards Kļava, skanēs mūsdienu klasiķu Georga Pelēča, Valentīna Silvestrova un Kšištofa Penderecka garīgā mūzika. Latvijas Radio kora interpretācijā tā vienmēr aizkustina klausītāju sirdis gan Latvijā, gan pasaulē un izpelnās slavinošas kritiķu atsauksmes.

Koncerts
Dzintaru koncertzālē 7.I plkst. 19
Biļetes Biļešu paradīzes tīklā EUR 15

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja