Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Latvija šogad Gēteborgas grāmatu meses fokusā

Logs uz Eiropas literatūras tirgu vai spogulis, kurā ieraudzīt pašiem sevi, — citējot dzejnieku un tulkotāju Juri Kronbergu, var uzdot jautājumu, par ko izvērtīsies šogad nozīmīgākais notikums Latvijas literatūras dzīvē. Ceturtdien Zviedrijā sākas starptautiskais Gēteborgas grāmatu gadatirgus, kurā Latvija gan piedalās ne pirmo reizi, toties šoreiz — galvenās viesu valsts statusā.

Tas nozīmē — visi skatieni līdz 28.septembrim pievērsti mūsu literātiem un grāmatām — gan laikmetīgajām, gan klasiskajām vērtībām. Priekšstatu par Latviju Zviedrijā veidos plaša delegācija un piesātināta pasākumu programma.

Grāmatu tirgū galvenais akcents, protams, uz šodien aktuālo. Īpašu uzmanību latviešu piedāvājumam Zviedrijā pievērsis fakts, ka pasākumos piedalīsies Latvijas politiskā elite — kultūras ministre Helēna Demakova, mesi kopā ar Zviedrijas kultūras ministri atklās mūsu premjerministrs Ivars Godmanis. Dažādos pasākumos piedalīsies arī Vaira Vīķe-Freiberga, kura Gēteborgā prezentēs savu topošo autobiogrāfiju un piedalīsies dainām veltītā programmā Dziedošā prezidente, un Sandra Kalniete, kura vēlreiz atgriezīsies pie jau 2005.gadā Zviedrijā izdotās Ar balles kurpēm Sibīrijas sniegos. Meses zemteksts netieši arī politisks, un vēstures skaidrojumam šeit būs liela nozīme.

Zviedrijā prezentēsim visu, kas mums šķiet svarīgs, turklāt dažādām gaumēm — sākot ar Latviju kā jūdendstila zemi, kurā "mīl stārķus un gaida tos atgriežamies", līdz valstiski svarīgajiem kultūras projektiem. Latvijas stends šogad ir 180 kvadrātmetru plašs un veidots Latvijas Nacionālās bibliotēkas jaunās ēkas formā, lieku reizi piesakot projektu starptautiskā arēnā. Tiks rīkoti 26 semināri, ko Juris Kronbergs, rakstnieks, tulkotājs un ilggadējs Latvijas kultūras atašejs Zviedrijā, bez kura ieguldījuma latviešu literatūra mesē netiktu izcelta, nosacīti iedalījis trīs grupās — par vēsturi un politiku, par personībām, par latviešu mūsdienu literatūru. Personību izlase krāšņa — atsevišķi pasākumi veltīti Vizmai Belševicai, Knutam Skujeniekam, Imantam Ziedonim, Zentai Mauriņai. Vēsturiskā griezumā īpaša uzmanība tiks pievērsta latviešu dzejai — sākot ar Raini un Aleksandru Čaku līdz pat Ojāram Vācietim un Imantam Ziedonim kā spilgtām latviešu kultūras zīmēm.

Savus darbus Gēteborgā lasīs un diskusijās piedalīsies teju visi Latvijā patlaban aktīvi strādājošie literāti un literatūras zinātnieki. Atsevišķas programmas veltītas dainām, bērnu, trimdas literatūrai (fokusā, protams, Zviedrija), laikmetīgām tendencēm, kā arī dažiem jau tulkotiem vai Latvijas literatūras kontekstā nozīmīgiem darbiem. Mesē piedalās arī Latvijas izdevniecības, būs skaistāko grāmatu izstāde, papildus tiek rīkotas vairākas fotogrāfijas izstādes un vēl, un vēl. Tomēr paredzams, ka lielāko interesi raisīs pasākumi, saistīti ar zviedru kultūru. Šogad iznāk un mesē tiks prezentēti 12 jauni latviešu literatūras tulkojumi zviedru valodā, papildus gaidāmi vismaz pieci zviedru autoru darbi par Latviju.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja