Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +6 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Latvijas monētas gūst panākmus starptautiskā konkursā Maskavā

Latvijas kolekcijas monētas guvušas atzinību izdevniecības Watermark Publishing House rīkotajā 10. starptautiskajā kolekcijas monētu konkursā Monētu zvaigznājs 2016 (Coin Constellation – 2016), informēja Latvijas Bankas pārstāvis Jānis Silakalns.

Pagājušajā nedēļā Maskavā tika paziņoti konkursa rezultāti. Kopumā uz balvām pretendēja 29 valstu centrālās bankas, kaltuves un citas organizācijas, kuras izlaiž kolekcijas monētas, ar vairāk nekā 240 monētām un 21 monētu sēriju. Konkursā varēja pieteikt monētas, kas izlaistas no 2015. gada 1. janvāra līdz 31. decembrim. Monētas vērtēja starptautiska žūrija deviņās nominācijās.

Latvijas Bankas 2015. gadā izlaistā monēta Rainis un Aspazija atzīta par labāko nominācijā Unikāls idejas risinājums. Sudraba kolekcijas monēta Rainis un Aspazija ir veltījums latviešu dižgaru Raiņa un Aspazijas 150 gadu jubilejai, tās grafisko dizainu veidojusi Arta Ozola-Jaunarāja un ģipša modeli – Ligita Franckeviča; monēta kalta Lietuvas kaltuvē UAB Lietuvos monetų kalykla.

Nominācijā Veiksmīgs mākslinieciskais risinājums par labāko atzīta sudraba kolekcijas monēta Melanholiskais valsis, kuras grafisko dizainu veidojis Ilmārs Blumbergs un ģipša modeli – Jānis Strupulis. Monēta, kura kalta Nīderlandes kaltuvē Koninklijke Nederlandse Munt, ir veltījums ģeniālā komponista Emīla Dārziņa skaņdarbam Melanholiskais valsis, kas ir viena no izcilākajām latviešu simfoniskās mūzikas kompozīcijām.

Nominācijā Monētu klasika 2. vietu ieguvusi sudraba kolekcijas monēta Vērdiņam 500. Šī monēta pilda kultūrvēsturisku misiju, ļaujot vērdiņu atkal iepazīt ne vien kā dainu un pasaku tēlu, bet arī kā reālu sudraba naudas zīmi. Monētas grafisko dizainu veidojis Laimonis Šēnbergs un ģipša modeli – Ligita Franckeviča. Monēta kalta Koninklijke Nederlandse Munt (Nīderlande).

Balvas ieguvušās monētas – Rainis un Aspazija, Vērdiņam 500 un Melanholiskais valsis – vēl ir iespējams iegādāties Latvijas Bankas kasēs Rīgā un Liepājā, kā arī monētu tirdzniecības vietās visā Latvijā.

Vairāk informācijas par šīm un citām pārdošanā esošajām kolekcijas monētām: https://monetas.bank.lv/iegade

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Lielās cerības

Ik gadu mēs gaidām brīnumu – kādas Latvijā tapušas filmas iekļaušanu oficiālajā Kannu kinofestivāla skatē. Jo kaut kad taču tam ir jānotiek, par spīti visam!

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja