Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +24 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Nakts, kad vēji, spoki un jumpravas vaid

Teatralizēta, muzikāla, izzinoša Leģendu nakts pilīs un muižās.

Precīzu ciparu – cik Latvijā ir piļu un muižu – grūti atrast. Vienas sabrūk un ieaug vecajos ceriņkrūmos, citas tiek celtas no jauna ar zelta lauvām durvju priekšā. Latvijas Piļu un muižu asociācijai (LPMA) šogad pievienojušās piecas muižas – Odzienas, Lūznavas, Rankas, Abgunstes un Kokmuiža, un nu kopā asociācijā ir 88 objekti. Katrai pilij vai muižai ir arī sava leģenda, spoks, rūķis, dāma, jumprava vai bruņinieks. Tāpēc 29. oktobrī nu jau piekto gadu notiks Leģendu nakts, informē LPMA izpildirektore Aira Andriksone. Ikgadējās akcijas mērķis ir ļoti prozaisks – popularizēt Latvijas piļu un muižu unikālo kultūrvēsturisko mantojumu, veicināt vietējo tūrismu un pagarināt tūrisma sezonu. Baudot vēju, lietu, lapkriti un varbūt arī pirmās sniegpārslas, jābrauc pētīt, kas tad muižās un pilīs notiek. Ik gadu akcijā iesaistās aizvien vairāk rīkotāju – šogad 36 – un skatītāju, kas rudenīgā tumsā un pusnaktī grib piedalīties, iepazīt, uzzināt.

"Stāsti, nostāsti, vēsturiski fakti kļūs par realitāti, un ceļotājs – par daļu no tās. Leģendu naktī ir iespēja iepazīt vēsturiskās ēkas, izdzīvot neparastus notikumus un satikt pārsteidzošas personības," stāsta A. Andriksone. "Šajā naktī pilīs un muižās būs sastopami baroni, grāfi, pilskungi, dāmas, muzikanti, stāstnieki, kalpotāji un pat viesi no citām planētām. No pagrabiem līdz bēniņiem, no parka nostūriem līdz kungu saloniem skanēs cilvēku balsis, spīdēs gaismekļi un valdīs brīnumaina atmosfēra.» Izpildirektore gan patur noslēpumā, kurp dosies pati. "Tik daudz iespēju. Kāds izvēlas vēsturi, cits – arhitektūru, trešais – kultūras pasākumu. Vieniem patīk zināmie tūrisma objekti, citi meklē jaunumus. Ir tūristi, kuriem vajag viduslaiku pili un perfektu restaurāciju, bet citi meklē autentisku vidi." Pēc tūrisma statistikas datiem, viens no populārākajiem asociācijas objektiem ir Turaidas pils un pilsmuiža. Protams, ir arī tādas muižas, par kurām daudziem sāp sirds, jo tās pērk un pārdod, mainās saimnieki. "Sabiedriskās organizācijas kapacitāte ir tāda, kāda ir," nosaka A. Andriksone.

Pilis un muižas ir lieliska vieta, lai sveču un lāpu gaismā klausītos cimboļu, flautas, akordeonu, ģitāras, klavesīna un kontrabasa skaņas. Tāpat muižu namos, salonos, zālēs, parkos un pagalmos notiks muzikāli dzejas lasījumi, būs skatāmi ēnu teātri un teatrāli uzvedumi, kinofilmas, videoprojekcijas, zirgu un suņu demonstrācijas. Līdzdarboties varēs spoku ķērāju, dekupāžas, kaligrāfijas, ķirbju grebšanas, trauku apgleznošanas un citās radošajās darbnīcās, kā arī piedalīties galda spēļu turnīrā un šaušanas treniņos. Leģendas tiks izspēlētas arī caur piedzīvojumu mīklām, orientēšanās un loģikas spēlēm. Lielākoties dalība pasākumos būs bezmaksas, bet atsevišķas aktivitātes, koncerti – par samaksu.

Vairāk informācija – LPMA vietnē www.pilis.lv un piļu, muižu mājaslapās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja