Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Nesāpīgi

Liepājas teātra viesizrādes Rīgā no 16. līdz 19.IX Dailes teātrī. Dailes teātrī četras dienas viesosies Liepājas teātris ar trīs izrādēm, kuras nosacīti var saukt par izklaides repertuāru un kuras skatītāji teātra mājaslapā citiem iesaka kā vitamīnus labam garastāvoklim. Ja arī iestudējumos ir problēmas (patiesībā ne mazāk nopietnas kā izcilajam sadomazohistam, dzimumcīņas pētniekam Strindbergam), tad Liepājas viesizrāžu piedāvājumā šie paši konflikti ir ievīstīti saldi nesāpīgā dražē iepakojumā.

Smagākais, ko šīs izrādes nodara skatītājam, "liek padomāt un pasmieties" vai iesveļ vēlēšanos "izrādes laikā sildīt rokās konjaka glāzi" (no skatītāju atsauksmēm).

16., 17.septembrī plkst.19. Mazajā zālē būs skatāms Rolanda Šimmelphenniga Arābu nakts iestudējums Rolanda Atkočūna režijā; 18., 19.septembrī plkst.19. un 20.septembrī plkst.18. — šī paša režisora versija par Miro Gavrana lugu Viss par vīriešiem; 18., 19.septembrī plkst.19. Kamerzālē — Anitas Sproģes iestudējums Medusmēnesis (Gabriels Barilli). Par šo izrādi un iestudējumu Slīdošā Lūče Nacionālajā teātrī jaunā režisore nominēta Teātra balvai kā gada labākā debitante.

Mirāža vienā cēlienā Arābu nakts — Šeherezādes stāstu cienīgas fantāzijas ieslodzītas sadzīviskā daudzdzīvokļu mājā. Sastopas četri mājas iemītnieki un sargs, lai izdzīvotu savus aizmirstos vai nemaz neatklātos sapņus. Lugā autors iepludinājis arī savus iespaidus, kurus guvis, strādājot par žurnālistu Stambulā. "Visām Šimmelfleninga lugām piemīt liela daļa mistikas Ir bauda strādāt ar lugu, kurā humora sajūta ir visaptveroša, taču sakņota ļoti dziļi — zemapziņā, nevis virspusējās situācijās," lugu raksturo režisors R.Atkočūns, kurš šosezon vairs nebūs teātra mākslinieciskais vadītājs, lai arī teātrī iestudēs divas izrādes. Lomās: Egons Dombrovskis, Inese Kučinska, Inta Klusa, Ingrīda Lūre, Marģers Eglinskis, Edgars Pujāts.

Abas pārējās izrādes Viss par vīriešiem un Medusmēnesis jēdzieniski var uztvert kā diptihu un jo īpaši iepriecinās tos, kam tuva dramaturģija, kas atgādina dramatizētas psiholoģiskās padomu grāmatas ? la "Sievietes no Venēras, vīrieši — no Marsa" vai "izturies pret vīru kā pret suni un labi būs", apmēram tā. Kā vistuvākais piemērs minams — savā laikā milzumpopulārā izrāde Alu cilvēks — divās dažādās interpretācijās.

Izrādē Viss par vīriešiem apspēlēta līdzība jeb fakts (pēc izvēles) — vīrietis ir kā mazs bērns, nevis suns. Abās izrādēs tā ir ieskatīšanās pretējā dzimuma klubiņā un bezcerīgi neizprotamajos rīcības motīvos. Tiesa, abos gadījumos tas ir dramaturga — vīrieša skats. "Šajā lugā, un tā ir visai īsa un kompakta, patiešām ir pavēstīts viss būtiskais par vīriešu pasauli: par vīriešu attiecībām, par viņu domām, izjūtām, sarunām," uzskata R.Atkočūns.

Luga paredzēta trim aktieriem, bet katram no viņiem būs jāspēlē četri dažādi varoņi. Četri dažādi stāsti. Sākumā viņi ir četrdesmitgadnieki, finālā — jau astoņdesmitgadīgi. "Viņi": Leons Leščinskis, Egons Dombrovsksis, Kaspars Gods. Savukārt sieviešu planētu izrādē Medusmēnesis atklās aktrises Sigita Jevgļevska, Inese Jurjāne un Maija Romaško. "Lugu uzrakstījis vīrietis (austriešu dramaturgs Gabriels Barilli — U.A.), un tas ir jūtams (..). Ironija ir tik ļoti tipiska vīrišķīga. Tikai vīrietis spēj pasmieties par problēmām vienlaikus viegli un sāpīgi,"  tā režisore Anita Sproģe.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja