Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Nodibināta Pašnodarbināto mūziķu biedrība

Pandēmijas radītie ierobežojumi mudinājuši izveidot Pašnodarbināto mūziķu biedrību, kas turpmāk varētu kalpot par vienotu un saliedētu mūziķu ruporu, akcentējot šī brīža problēmas un domājot par nozares attīstību nākotnē, informēja biedrības pārstāvji.

Pašnodarbināto mūziķu biedrības dibināšanas iniciatori ir Latvijā pazīstami mūziķi - Aivars Hermanis, Guntars Račs, Jānis Lūsēns, Mārcis Auziņš, Ralfs Eilands, Kaspars Zemītis, Evilena Protektore, Raimonds Macats un Valdis Skujiņš. Nepieciešamību pēc šādas, mūziķu vienojošas organizācijas pasteidzināja jaunie izaicinājumi, ar kuriem izklaides nozare saskārusies pandēmijas laikā, kad mūziķiem ir pilnībā apturēta iespēja koncertēt.

Iniciatīvas grupa tiešsaistē jau ir tikusies ar kultūras ministru Nauri Puntuli (NA) un Kultūras ministrijas atbildīgajām personām, iezīmējusi mūziķiem aktuālos jautājumus, vienojoties kopīgi un operatīvi meklēt risinājumus.

Biedrības dibināšanas mērķi un uzdevumi ir apvienot Latvijas pašnodarbinātos mūziķus (mūziķi, kuri māksliniecisko un saimniecisko darbību veic privāti - neatkarīgi no valsts vai pašvaldību finansējuma) un veidot kontaktus, apmainīties ar informāciju un pieredzi ar radniecīgām profesionālajām organizācijām Latvijā un ārpus tās. 

Pašnodarbināto mūziķu biedrība arī apkopos informāciju un pieredzi par ārvalstu normatīvo regulējumu, kas nosaka pašnodarbināto mūziķu tiesības un pienākumus, nodokļus un sociālās garantijas, tādējādi identificējot trūkumus un nepilnības Latvijas pašnodarbinātajiem mūziķiem pieejamo nodokļu režīmu un sociālo garantiju tiesiskajā regulējumā.

Biedrības pārstāvji piedalīsies politikas plānošanas dokumentu un normatīvo tiesību aktu, kas skar Latvijas pašnodarbināto mūziķu tiesības un pienākumus, izstrādes un pieņemšanas procesā un sniegs konsultācijas ar nozari saistītos juridiskos un ekonomiskos jautājumos.

Likumā noteiktos gadījumos un kārtībā Pašnodarbināto mūziķu biedrība pārstāvēs tās biedru intereses valsts, pašvaldību un tiesu iestādēs, ja lietas iznākums var radīt precedentu, kas var būtiski skart vairāku vai daudzu Latvijas pašnodarbināto mūziķu tiesības vai pienākumus. 

Tās mērķis arī ir publiski paust Biedrības viedokli par tās kompetencē esošiem jautājumiem, organizē diskusijas, seminārus, izglītojošus un publiskus pasākumus.

Pašnodarbināto mūziķu biedrībā var iestāties jebkura rīcībspējīga fiziska persona - pašnodarbināts mūziķis, kura ienākumu būtisku daļu veido mūzikā balstītas darbības: mūzikas izpildīšana, sacerēšana, aranžēšana, mūzikā balstīta pedagoģiskā darbība, konsultācijas un citas, iesniedzot noteiktas formas rakstisku pieteikumu un viena Biedrības biedra rekomendāciju.

Biedrības valde darbosies bez atlīdzības.

Vairāk informācijas mājaslapā www.muzikubiedriba.lv/

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja