Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Noskaidroti Literatūras Gada balvu laureāti

Gada nogale tradicionāli ir laiks, kad izvērtēt aizvadītā darba cēliena sasniegumus. Latvijas literārais gads noslēdzas pavasarī. 29.aprīlī, pasniedzot balvas, tiks godināti tie literāti, kurus Latvijas Rakstnieku savienības veidota žūrija atzinusi par 2008.gada izcilniekiem.

Literatūras Gada balva par spožāko veikumu dzejā 2008.gadā piešķirta Edvīnam Raupam par krājumu Putn" (Jāņa Rozes apgāds), kā minēts balvas pamatojumā, "par drosmi meklēt valodas ideālu, paplašināt dzejas apvārsni, par koptu un vīrišķīgu liriku, kas ikdienā mudina sumināt cilvēciskumu sevī un citos". Prozā balvu saņems Inga Ābele par romānu Paisums (Dienas Grāmata), savukārt par izcilu devumu bērnu un pusaudžu literatūrā balva piešķirta Mairai Dobelei, "spilgtākās, dzīvākās un labestīgākās pusaudžu grāmatas kopš Zentas Ērgles" jeb romāna Nepareizas dzīves skola (liels un mazs) autorei. Gada balvu tulkošanā saņems Dens Dimiņš, kura kontā pērn Mišela Velbeka romāna Varbūt ir sala, Greguāra Buijē Viss par mani, Emanuēla Karēra Klases izbraukums un Georgija Gospodinova Dabiskais romāns (visi izdoti Jāņa Rozes apgādā) latviskojumi. Latviešu lasītājam esot jābūt izturīgam kā zoļādai, lai izlasītu visu D.Dimiņa tulkoto. "Tulkotāja vārds kalpo kā zelta prove — kā labas literatūras garants."

Dramaturģijā balva piešķirta Leldei Stumbrei par lugu Mājās (iestudēta Latvijas Nacionālajā teātrī ar nosaukumu Smiltāju mantinieki). Par labāko literatūras vēsturē, zinātnē un kritikā atzīta Līvijas Volkovas monogrāfija Blaumaņa zelts (Karogs), "pētījums — etalons, kuram analoga pēdējā laika literatūrpētniecībā nav bijis".

2008.gada spilgtākais debitants — dzejnieks Andris Ogriņš ar krājumu Es zvēru pie kraukļiem (Neputns). Balva par mūža devumu oriģinālliteratūrā piešķirta Astridei Ivaskai, savukārt par mūža devumu tulkošanā — Valdim Biseniekam.

Žūrijā strādāja Valdis Rūmnieks, Guntis Berelis, Laima Muktupāvela, Liāna Langa, Nora Ikstena, Anda Kubuliņa, Ieva Kolmane, Lita Silova, Mudīte Treimane, Linda Kusiņa, Jānis Andris Lejiņš, Juris Zvirgzdiņš un Līvija Akurātere.

Balva tiks pasniegta 29.aprīlī plkst.18 Rīgas Latviešu biedrības namā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja