Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +2 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Noslēdzies Anatomijas muzeja izveides projekts

Rīgas Stradiņa universitātē (RSU) ir noslēdzies jaunā Anatomijas muzeja izveides projekts, kas ilga piecus gadus. Muzeja iecere tapa 2015. gadā, savukārt šogad tika pabeigti būvdarbi un iekārtota ekspozīcija, informēja muzeja pārstāvji.

2015. gadā RSU tapa ideja atjaunot Anatomikuma teritorijā esošo vēsturisko staļļa ēku, izvietojot tajā Anatomijas muzeju. 2016. gadā tika izstrādāti ēkas meti, kuru autors ir arhitekts Arvīds Līkops. Savukārt no 2016. līdz 2017. gadam notika būvdarbu projekta izstrāde, ko veica SIA Delta Construction un arhitektu birojs Nams. No 2018. līdz 2020. gadam ēka tika pārbūvēta un pielāgota muzeja vajadzībām. Būvdarbus veica SIA Velve, bet būvuzraugs bija SIA Celtniecības Kvalitātes aģentūra.

2020. gadā atjaunotajā ēkā tika iekārtota ekspozīcija. Ekspozīcijas kuratores ir RSU Anatomijas muzeja speciālistes Ieva Lībiete un Ilze Sirmā. Ekspozīcijas projektu un realizāciju veidoja muzeju jomā pieredzējušo kompāniju DD Studio radošā direktora, mākslinieka Jāņa Mitrēvica vadībā.

"Veidojot Anatomijas muzeja ekspozīcijas koncepciju, vēlējāmies saglabāt vēsturisko eksponātu unikalitāti. Mūsu komandas mērķis bija radīt mūsdienīgu un apmeklētājiem saistošu stāstu par cilvēka uzbūvi, arī pieskarties tā iekšējai bezgalībai. Arī izmantot dažādu informācijas nesēju risinājumus un veidot atbilstošu ekspozīcijas vidi," norāda DD Studio radošais direktors Jānis Mitrēvics.

"Mūsu kopīgais mērķis bija saprast, kā šī unikālā kolekcija, kas 20. gadsimta pirmajā pusē veidota mācību vajadzībām, var būt lietderīga un interesanta mūsdienu muzeju apmeklētājam. Manuprāt, tas mums ir izdevies lieliski. Ļoti interesanti, vai apmeklētāji domās tāpat. Tāpēc ar nepacietību gaidām brīdi, kad epidemioloģiskā situācija mums atļaus vērt durvis apmeklētājiem," komentē RSU Anatomijas muzeja vadītāja docente Ieva Lībiete.

RSU Anatomijas muzejā esošā kolekcija ir Nacionālā muzeju krājumu daļa. Muzeja kolekcija sastāv no aptuveni 6000 dažādu un neparastu objektu. Tie ir cilvēka normālās un patoloģiskās anatomijas preparāti, embrioloģijas, teratoloģijas (iedzimtās anomālijas), salīdzinošās anatomijas kolekcijas, kā arī plašs antropoloģiskais materiāls, kas iegūts izrakumos un ekspedīcijās 20. gs. 20.-30. gados. Lielākā daļa no objektiem ir izstādīti jaunajā ekspozīcijā. Muzeja vēsturiskā kolekcija ir papildināta ar multimediāliem un interaktīviem risinājumiem, ļaujot RSU studentiem un visai sabiedrībai uzskatāmā veidā iepazīt cilvēka orgānu sistēmas un anatomiju. Muzeja ekspozīcija kalpos arī kā studiju un pētniecības vieta medicīnas studentiem, kā arī Latvijas skolu skolēniem.

Ēka celta 19. gadsimtā un iekļauta Rīgas vēsturiskā centra teritorijā, kas paredz īpašas prasības tās pārbūvei. Ēka laika gaitā kalpojusi par stalli, mācību telpām un pat par noliktavu. Salīdzinoši nelielās ēkas pārbūve par muzeja ēku bija komplekss un sarežģīts projekts – ēkā tika izbūvēts pagrabstāvs, tā rakšanu veicot no ēkas iekšpuses. Tāpat ēkai tika pārbūvēts jumts un izveidotas divas jaunas piebūves. Šobrīd ēka atbilst visām mūsdienu prasībām par vides pieejamību. Tās iekštelpās ir izbūvēts lifts, kas savieno abus ēkas stāvus virszemē un pagrabstāvu.  Ēkas kopējā platība vēsturiski bija 408,7 m2, savukārt pēc pārbūves tā ir 618,3 m2. Būvdarbu kopējās izmaksas ir 2,7 miljoni eiro, kas segti no RSU pašu pelnītajiem līdzekļiem.

RSU rektors profesors Aigars Pētersons uzsver: "Rīgas Stradiņa universitāte ir vadošā veselības aprūpes un medicīnas universitāte mūsu valstī un ārvalstu studentu flagmanis Baltijā. Universitātes ilgtermiņa attīstības stratēģija paredz studiju infrastruktūras modernizēšanu un jaunāko IT tehnoloģiju ieviešanu studiju procesā. RSU ir renovējusi vēsturisku ēku Anatomikuma teritorijā, kurā tagad izveidots moderns muzejs. Jaunais RSU Anatomijas muzejs ir nozīmīgs ilgtermiņa ieguldījums medicīnas izglītības un zinātnes attīstībā Latvijā."

"Vēsturisku ēku rekonstrukcijas projekti SIA Velve kā būvniekiem ir īpašs prieks un arī izaicinājums. Izaicinājums tāpēc, ka nereti – kā arī šajā gadījumā – ir jāievēro virkne būtisku nosacījumu ēkas pārbūvē. Tomēr prieks un gandarījums ir daudz lielāks, jo vēsturisku ēku pārbūve mums vienmēr ļāvusi īstenot savu galveno misiju – radīt paliekošas vērtības. Ziņu, preču un ēku viendienīšu laikmetā, kādā šobrīd dzīvojam, katra vēsturiska būve, kas gūst jaunu dzīvību, katra pamatīga celtne, kas saglabāsies nākamajām paaudzēm, ir visu ieguldīto pūļu un izaicinājumu vērta," pauž SIA Velve valdes priekšsēdētājs Kaspars Rokens.

Jaunais muzejs apmeklētājiem tiks atvērts tiklīdz to valstī ļaus epidemioloģiskā situācija.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja