Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +11 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Operas ēku Aspazijas bulvārī iegulda LNOB pamatkapitālā

Valdības sēdē šodien, 14. septembrī, pieņemts lēmums ieguldīt VSIA Latvijas Nacionālā opera un balets (LNOB) pamatkapitālā valsts nekustamo īpašumu Aspazijas bulvārī 3, Rīgā – operas un baleta ēku, kurā tāpat kā līdz šim tiks turpināta LNOB funkciju nodrošināšana, informēja KM pārstāvji.

VSIA Latvijas Nacionālā opera un balets turpinās darbību Aspazijas bulvāra 3 ēkā, lai radītu daudzveidīgas un kvalitatīvas profesionālās operas un baleta mākslas izrādes, nodrošinot repertuāra plašumu un veicinot jaunradi, kā arī nacionālās identitātes nostiprināšanu. Tāpat LNOB ēkā turpinās nodrošināt profesionālās operas un baleta mākslas popularizēšanu un pieejamību plašai Latvijas sabiedrībai, ar operas un baleta izrāžu starpniecību sekmēt bērnu un jauniešu personības veidošanos un popularizēt Latvijas operas un baleta mākslas sasniegumus ārvalstīs, apgūt starptautisko pieredzi operas un baleta mākslas jomā, veicinot izcilību, kā arī nodrošināt kapitālsabiedrības finanšu, tehniskās un tehnoloģiskās darbības efektivitāti un ilgtspēju.

Operas nama Aspazijas bulvārī 3 turpmākā uzturēšana tiks nodrošināta no KM dotācijas VSIA Latvijas Nacionālā opera un balets un tās pašu finanšu līdzekļiem. 

LNOB valdes loceklis Sandis Voldiņš: "Latvijas Nacionālās operas ēkas nodošana LNOB pamatkapitālā pavērs plašākas iespējas finansējuma piesaistei ēkas atjaunošanā, lai novērstu tehniskajā atzinumā konstatētos būtiskākos trūkumus. Jau šobrīd esam pabeiguši dažus neatliekamos darbus, kā arī uzsākuši apjomīgu ugunsdrošības automātiskās sistēmas izbūves projektu. Attiecībā uz turpmāk veicamajiem darbiem ēkā veicam ilgtermiņa investīciju plāna izstrādi, meklējot finansējuma avotu katrai konkrētajai vajadzībai."  

Kapitālsabiedrība paredz veikt būtiskākos rekonstrukcijas projektus nekustamajā īpašumā atbilstoši 2019. gada rudenī veiktajam ēkas tehniskās apsekošanas atzinumam, kurā konstatēts, ka Latvijas Nacionālās operas ēka kopumā ir apmierinošā tehniskā stāvoklī ar vidēji svērto nolietojumu 40%, tomēr atsevišķi ēkas elementi un inženiersistēmas ir nepamierinošā tehniskā stāvoklī. Nepieciešamos pārbūves un remonta darbus plānots segt no kapitālsabiedrības ieņēmumiem, kā arī no piesaistītā Eiropas Savienības struktūrfondu finansējuma.

LNOB darbības mērķis ir nacionālā kultūras mantojuma saglabāšana operas un baleta žanrā, latviešu nacionālās operas, baleta un mūzikas kultūras nostiprināšana un attīstīšana, aktualizēšana un popularizēšana Latvijā un ārvalstīs, kā arī pasaules operas, baleta un mūzikas kultūras sasniegumu pieejamības nodrošināšana Latvijā.

Jau iepriekš informēts, ka valdība 2020. gada februārī lēma LNOB ēku no iepriekšējā īpašnieka - Rīgas domes - bez atlīdzības pārņemt valsts īpašumā un nodot KM valdījumā. 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja