Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Pasniegta Latvijas Muzeju biedrības gada balva

Noskaidroti Latvijas Muzeju biedrības Gada balvas uzvarētāji, informēja Latvijas Muzeju biedrības valdes priekšsēdētāja Zane Grīnvalde.

Kā pavēstīja Latvijas Muzeju biedrības (LMB) pārstāvji, vienpadsmitais gads LMB Gada balvas pastāvēšanas vēsturē  nācis ar jauniem izaicinājumiem, ko izraisīja Covid-19 situācija, kā rezultātā plaša apbalvošanas ceremonija Latvijas Muzeju dienā, pulcējot kopā muzeju darbiniekus no visas Latvijas, nebija iespējama. 

LMB Gada balvas pasniegšanas ceremonija šogad bija personīgāka, jo žūrijas pārstāvji devās pie katra no uzvarētājiem, lai tos sveiktu klātienē. Balvu pasniegšana tika apvienota ar videosižetu sagatavošanu par katru uzvarētāju, tādējādi sniedzot īpašu ieskatu uzvarējušā projekta saturā, tapšanā un unikalitātē.

Gada balvas izvērtēšana noritēja konkursa kārtībā, un šogad tika izveidots arī jauns žūrijas komisijas sastāvs, ko veidoja viens pārstāvis no LMB valdes – tās priekšsēdētāja Zane Grīnvalde – un četri pieaicinātie komisijas locekļi, kuri izvēlēti atbilstoši konkrētām profesionālajām jomām:  dr. hist. Jānis Šiliņš, grafiskā dizainere Tatjana Raičiņeca, Latvijas Nacionālās bibliotēkas pastāvīgā ekspozīcijas Grāmata Latvijā vadītāja Inga Surgunte, un RA.DU zināšanu pārneses kustības aizsācēja, pilsonisko sabiedrības procesu eksperte un aktīviste Rasma Pīpiķe.

Kopumā balvas pieteikumiem šogad tika saņemts 51 pieteikums 5 nominācijās: Gada ieguldījums nacionālo vērtību (krājuma) saglabāšanā, Izglītojošs projekts muzejā, Gada izstāde, Gada ekspozīcija un Gada publikācija.

LMB balvu par gada ieguldījumu nacionālo vērtību (krājuma) saglabāšanā šogad saņēma Latvijas Nacionālais mākslas muzejs par Mārtena de Fosa skolas (Marteen de Vos, 1532-1603) gleznas Žēlsirdības alegorija izpēti un restaurāciju. 

Balvu par izglītojošu projektu muzejā ieguva Memoriālo muzeju apvienība, Raiņa un Aspazijas māja. Vikas Ekstas izstāde - darbnīca Emodži dzeja.

Savukārt Atzinības balvu saņēma pētniecības centrs un muzejs Latvieši pasaulē par izglītojošo programmu Bēgļu gaitas.

Par gada izstādi šogad tika atzīta Imanta Ziedoņa muzeja veidotā ceļojošā kinoizstāde Izgaismot Latviju.

Šogad ir radusies netipiska situācija, kurā, vērtējot septiņus nominācijas Gada ekspozīcija pieteikumus, žūrijas komisija tomēr nespēja vienoties par 1. vietas ieguvēju. Galvenais žūrijas arguments, ka, lai arī iesniegtie projektu pieteikumi bija ļoti labi, trūka novitātes un pārsteiguma līdz izcilībai, tādēļ LMB Gada balvas žūrijas komisija lēma piešķirt tikai otro vietu, kuru ieguva Olaines vēstures un mākslas muzeja ekspozīcija Laboratorija.

Savukārt par gada publikāciju tika atzīta Turaidas muzejrezervāta izdotā grāmata Vidzemes 1624./1625. gada arklu revīzija. Turaidas, Krimuldas un Siguldas pilsnovadi.

Ik gadu žūrijas komisijai ir iespēja izcelt kādu projektu, kura sniegumu ir vērts izcelt ārpus nomināciju robežām. Šogad LMB balvu Pamanīts! saņēma Krāslavas vēstures un mākslas muzejs. Atklātais krājums Tēlnieces Vandas Zēvaldes mantojums.

Šogad LMB nolēma Mērijas Grīnbergas balvu nepiešķirt.  2018. gadā izveidotās Mērijas Grīnbergas balvas mērķis ir izcelt un godināt  muzeju nozares profesionāļus, kas veikuši pašaizliedzīgu darbu Latvijas kultūrvēsturiskā mantojuma saglabāšanā, popularizēšanā un pieejamībā. Pirmo Mērijas Grīnbergas balvu saņēma Turaidas muzejrezervāta direktore Anna Jurkāne.

Šogad LMB un Gada balvas žūrijas komisija izsaka pateicību visiem  trim balvas pretendentiem, kuru ieguldījums muzeju nozarē nenoliedzami ievērojams, bet diemžēl viņu kandidatūra neatbilda Mērijas Grīnbergas balvas kritērijiem, tādēļ žūrijas komisija, balstoties nolikumā, šogad ir izlēmusi balvu nepiešķirt.

 

 

Papildus informācija:

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja