Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Pieci panti, lai varētu atvērt durvis

Upītē tapusi pirmā izlaušanās istaba latgaliešu valodā.

Izlaušanās istabas pēdējos gados kļuvušas par populāru izklaidi, kas liek padarbināt gan smadzenes, gan atjautību, taču šāda istaba latgaliešu valodā pasaulē patlaban ir tikai viena – tāda pašā decembra nogalē atklāta Balvu novada Upītē, nesen slēgtās skolas ēkā. Jaunajai izlaušanās istabai dots nosaukums Pīci panti (jeb Pieci panti), un tā ir veltīta novadpētniekam, dzejniekam, folkloristam Ontonam Slišānam (1948–2010), izceļot un novērtējot viņa lielo ieguldījumu Latgales folkloras, literatūras un pētniecības attīstībā.

Ontons Slišāns, kam šoziem būtu apritējuši 73 gadi, bija latviešu lauksaimnieks, literāts, folklorists, kultūras un sabiedriskais darbinieks. Viņš dibinājis etnogrāfiskos ansambļus Rekovā un Upītē, vadījis Upītes etnogrāfisko ansambli, 80.–90. gados apzinājis tālaika vecos tautas muzikantus, kas spēlēja lauku kapelās. Bijis Balvu rajona latgaliešu kultūras biedrības priekšsēdētājs, rakstījis dzeju un prozu, kā arī saņēmis vairākus nozīmīgus apbalvojumus – Lielo folkloras gada balvu (2000), Dzejas dienu apbalvojumu (2007), Valsts kultūrkapitāla fonda mūža stipendiju (2008) un Atzinības krustu (2008).

Izlaušanās istabā Pīci panti, lai atvērtu durvis un no tās izkļūtu, dalībniekiem būs jāpaveic pieci uzdevumi. Katram uzdevumam ir piemeklēts kāds atbilstošs Ontona Slišāna dzejolis, kas vedinās spēlētāju domas pareizajā virzienā. Pīci panti idejas autors, Nemateriālās kultūras mantojuma centra Upīte direktors Andris Slišāns par Upītē tapušo projektu saka: "Mūsu izlaušanās istabā ir trīs lietas, kas to atšķir no līdzīgām istabām: pirmkārt, te viss ir latgaliski, otrkārt, te ir bišu strops, treškārt, sava vieta istabā ir lielajām aužamajām stellēm. Taisot spēli, gribējām, lai dalībnieki kaut nedaudz iepazīst Ontonu Slišānu, viņa vaļaspriekus, nemateriālo kultūru un, protams, arī latgaliešu valodu."

Jaunās izlaušanās istabas Pīci panti uzdevumus veidojis Kristaps Auzāns, kurš jau ievingrinājis roku citu izlaušanās istabu radīšanā, viņš ir autors arī Imanta Ziedoņa fonda Viegli piedāvātajai izlaušanās spēlei Ziedoņa klase Rīgā, kas saņēmusi apbalvojumu Kilograms kultūras 2019 kategorijā Pārsteigums. Lai gan pats K. Auzāns ir "čiuļs" (jeb ne no Latgales), bijis interesanti spēlē izcelt gan latgaliešiem tipisko, gan amatniecības elementus, viņš atzīst intervijā Latvijas Televīzijai. 

Aicinot ciemos uz Upīti un iedrošinot spēlēt gribētājus, izlaušanās istabas Pīci panti veidotāji saka, ka spēlei nav vajadzīgas priekšzināšanas, vien prasme lasīt, ieklausīties un spriestspēja. Plānotais istabas izspēlēšanas laiks ir aptuveni viena stunda.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja