Laika ziņas
Šodien
Migla
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis

Rakstniecības muzejā māksla izkāps no rāmjiem

Naktī no 7. uz 8. septembri Rakstniecības un mūzikas muzejs (RMM) aicina uz akciju Māksla izkāpj no rāmjiem, informēja muzeja pārstāve Maija Treile. Akcijas pamatā ir ideja par muzejā glabāto, klasiķu radīto tēlotājmākslas darbu atdzīvošanos ar dažādu laikmetīgās mākslas žanru starpniecību. 

RMM no plkst. 19 līdz 3 varēs apmeklēt Pēdējo izstādi un instalāciju izstādi Kurš ir tavs īstais Rainis?, skatīties īpašu videoprogrammu, kā arī dzīvos priekšnesumus. 

Pēdējā izstādē 21. gs. mākslinieki radījuši laikmetīgas interpretācijas par savu 20. gs. kolēģu darbiem. Mūsdienu māksliniekus darbu radīšanas procesā iedvesmojuši arī attiecību stāsti, ko glabā vēstules, fotogrāfijas un piemiņas lietas. Izstāde jau guvusi pozitīvas mākslas kritiķu un skatītāju atsauksmes, kā arī nominēta balvai Kilograms kultūras 2013

Artūra Arņa instalāciju izstādē Kurš ir tavs īstais Rainis?, izmantojot RMM glabātos tēlniecības darbus, atklātas piecas Raiņa sejas sadzīviskās un metafiziskās situācijās. Raiņa spoks, Rainis iemīlējies, Rainis vējā – šie un citi darbi ir mēģinājums piešķirt monumentālajam kultūras varoņa tēlam cilvēcīgus vaibstus.

Baltajā naktī māksla izkāps no rāmjiem ar teātra (Laumas Balodes performance par Sievietes-Dievietes tēmu), laikmetīgās dejas (Dejas anatomijas izrāde-lekcija Dunkani – dīvaiņi vai pravieši?), mūzikas (apvienības Pērkonvīri variācijas par Kārļa Zemdegas simbolistiskajām grafikām) un video palīdzību. Varēs iepazīt kino ģēnija Sergeja Eizenšteina zīmējumus, 20. gs. sākuma rakstnieku mūzas Marijas Stalbovas un viņas vīra Viktora Eglīša saraksti lasīs aktrise Sarmīte Rubule un rakstnieks Rihards Bargais.

Programma apskatāma šeit


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Skandāli un brīnumi

16. maijā, kad iznāks šis KDi numurs, 77. Kannu kinofestivāls jau būs atklāts un uz Festivāla pils Limjēru zāles skatuves jau būs kāpusi festivāla goda viešņa amerikāņu aktrise Merila Strīpa

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja