Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Rīgā diskutēs par arhitektūras lomu Baltijas jūras reģionā

No 7. līdz 8. novembrim Rīgā H2O 6 kvartālā norisināsies Latvijas Arhitektu savienības un Baltijas Arhitektu savienību asociācijas (BAUA) rīkotā starptautiskā konference Architecture of Migration, kas pulcēs pilsētplānošanas, arhitektūras, mobilitātes un sociālo zinātņu ekspertus no desmit valstīm, informēja konferences rīkotāji.

Konferences fokusā būs Baltijas jūras reģiona valstu vienotā, bet reizē neviendabīgā kopaina. Tā aicinās paraudzīties uz arhitektūras un pilsētplānošanas lomu sabiedrībai neierastā starpdisciplinārā skatījumā, diskutējot par tādām tēmām kā Baltijas jūras reģiona loma plašākā ģeopolitiskā kontekstā, mobilitāte un migrācija, pilsētu – lauku un reģiona kopējā attīstība.

Konferencē uzstāsies starptautiski atpazīstami eksperti – Šveices Neišateles Universitātes (University of Neuchâtel) cilvēkģeogrāfijas profesors un pētnieks Ola Sēderstrēms (Ola Söderström),  informācijas dizainere Irēne Strakuci (Irene Stracuzzi), Migrant Journal redaktors un pētnieks Džastinjens Traiblons (Justinien Tribillon), šveiciešu arhitekts un urbānists, biroja Hosoya Schaefer Architects līdzdibinātājs Markuss Šēfers (Markus Schaefer) un citi.

Konferences mērķis ir arī veidot pēc iespējas daudzveidīgu skatījumu uz arhitektūras lomu, mobilitāti un migrāciju kā globālu parādību, analizējot to no ģeopolitisko, telpisko un sociālo pārmaiņu pozīcijām, piemēram, kontekstā ar Arktikas izmantošanas politiku, dekonstruējot robežas jēdzienu, pētot digitālās infrastruktūras tīklojumus un lielo mobilitātes infrastruktūras projektu attīstību un transporta savienojumus.

Eksperti runās par to, kā kā mobilitāte ietekmē lauku un pilsētu teritoriju attīstību un jaunu talantu piesaisti, kādas citas sakarības un tendences vērojamas Baltijas jūras reģionā. Konferences pēdējā daļa iezīmēs arī jauno Baltijas arhitektūras un plānošanas prakšu uzstādījumus, apskatot gan aktuālākos problēmjautājumus, projektus un realizācijas, gan meklējot atbildes uz to, kādi varētu būt nākotnes uzdevumi arhitektiem un pasūtītājiem.

Konferencē uzsvars tiks likts uz Baltijas jūras reģiona valstu kopējo ekosistēmu, kā arī tiks izcelta citu valstu unikālā pieredze izpratnes veidošanai par procesiem, ko iniciē mobilitāte – cilvēku, transporta, preču, pakalpojumu, datu plūsmas, ideju apmaiņa un pārrobežu sadarbība. Nosakot konferences tēmu, Latvijas Arhitektu savienība vēlas iezīmēt Rīgu kā vitālu starptautisko sakaru centru globāli nozīmīgu tēmu risināšanā. 

“Šobrīd vairs nespējam iedomāties dzīvi bez atrašanās kustībā - strādāt varam no ikvienas vietas un kontaktā ar pasauli esam visu laiku. Pārmaiņas notiek ļoti strauji, un mums kopīgi, arhitektiem, pilsētplānotājiem, antropologiem un citu jomu speciālistiem, jāsaskata iespējas, ko šīs pārmaiņas sniedz,” konferences tematiku ieskicē kuratores, arhitektes Dagnija Smilga un Dina Suhanova.

Divu dienu konferences programmu papildinās Starptautiskās Arhitektu savienības I un II reģiona pārstāvju tikšanās trešdien, 6. novembrī, konferences noslēguma pasākums, kā arī ikgadējā Baltijas Arhitektu savienību asociācijas (Baltic Architects Union Association, BAUA) arhitektūras skolu absolventu balvas pasniegšana sestdien, 9. novembrī, Latvijas Nacionālajā bibliotēkā.

Architecture of Migration ir pirmā un pagaidām vienīgā konference Baltijā, kas oficiāli iekļauta pasaulē vadošās nozares profesionāļu pārstāvošās organizācijas, Starptautiskās Arhitektu savienības (Union International des Architectes, UIA) starptautisko pasākumu sērijā, kuros piedalās delegāti no visas pasaules, tiekas dažādu pasaules valstu nozares eksperti, profesionāļi, ieinteresētās puses, studenti un sabiedrība.

Ar konferences programmu iespējams iepazīties mājaslapā: https://architectureofmigration.org/.

Top komentāri

Mikola Čerezzaborperekidailo
M
Vēl "komplicētāku" diskusijas tēmu laikam vairs nevar izdomāt. Tā var sacensties ar Bizantijas mūku diskusiju "Cik enģeļu var uzsēsties uz kniepadatas galviņas".
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja