Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Umberto Eko ir sastādījis „Neglītuma vēsturi”

Liekot lietā savas enciklopēdiskās zināšanas un kolosālo stāstnieka talantu, pasaulslavenais rakstnieks Umberto Eko  ir sastādījis intriģējošo „Neglītuma vēsturi”, kur apspēlē dažādās cilvēces neglītuma izpausmes, parādot, ka neglītais, biedējošais un šausmīgais var būt vilinošāks par skaisto. Semiotikas profesors Eko ir viens no ievērojamākajiem Eiropas intelektuāļiem.

Viņš kļuva slavens pirmkārt ar arī latviski tulkoto vēsturisko romānu “Rozes vārds”. “Neglītuma vēsturē” Eko aplūko plašu spektru neglītuma izpausmes: no antīkās pasaules grieķu šausmām līdz industriālajam neglītumam, no elles un velna līdz raganām un sātanistiem, no groteskā līdz neķītrajam, no Apokalipses līdz modernajam kičam. Eko smalkās humora izjūtas caurvīto tekstu papildina ap 300 trāpīgi piemeklētu glezniecības, tēlniecības, arhitektūras, kino un fotomākslas darbu reprodukciju. Neglītumam arī ir sava cena – grāmata maksā ap 24-25 latiem. "Viena no lielākajām grāmatas vērtībām ir Eko un viņa kolēģu savāktais pārsteidzoši bagātais literatūras un filosofijas citātu klāsts, no kuriem daudzi latviskoti pirmo reizi," norāda apgāds. Pie grāmatas strādājuši tādi kompetenti tulkotāji kā Silvija Brice, Dens Dimiņš, Pēteris Draguns, Gita Grīnberga, Ivars Ijabs, Māra Poļakova, Māris Salējs un Kārlis Vērdiņš.Ja nu neglītā ir par daudz, tad mierinājumam var informēt, ka „Jāņa Rozes apgāds” pašlaik strādā arī pie Umberto Eko sastādītās grāmatas „Skaistuma vēsture” latviskā tulkojuma izdošanas.Latviski „Jāņa Rozes apgādā” līdz šim iznākuši šādi Umberto Eko darbi kā pasaulslavenais „Rozes vārds”, „Fuko svārsts”, „Bodolīno”, „Kā uzrakstīt diplomdarbu”.

“Pavaicājiet krupim, kas ir skaistums,” smējās Voltērs, “un viņš jums atbildēs, ka skaistums ir viņa krupjumāte ar lielām, apaļām acīm uz mazās galviņas, ar platu un plakanu muti, dzeltenu vēderu un brūnu muguru. [..] Izvaicājiet velnu; viņš jums teiks, ka skaists ir ragu pāris, četras nagainas ķetnas un aste.” (No „Neglītuma vēstures”)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja