Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Vēlreiz par Luisu Kerolu

Iznākušas divas grāmatas par noslēpumainās auras apņemto Luisu Kerolu –  Alises Brīnuzemē autoru, ziņo laikraksts Times Literary Supplement. Dženija Volfa savā grāmatā Mystery of Lewis Carol  mēģina demistifcēt Kerolu, atainojot viņu kā ekscentrisku, taču ne perversu, kā viņš tiek reizēm uzskatīts par savu šķietamo aizraušanos ar mazām meitenēm.

Viņasprāt Kerola ģimenes vēsture un sociālais stāvoklis izskaidro un attaisno daudzas viņa dzīves šķietami īpatnējas izvēles. Volfa ir piesardzīga pieņēmumos par Kerola attiecībām ar saviem vecākiem, piemēram, norādot uz simpātisku mātes tēlu trūkumu viņa literatūrā, taču atturoties no psihoanalītiskiem secinājumiem šai sakarā. Viņa īpaši akcentē tradicionālo viktoriāņu ģimenes vērtību nozīmi ne vien Kerola bērnībā, bet arī vēlākos gados, kad viņš kā vecākais dēls uzņēmās rūpes par savām māsām un brāļiem pēc tēva nāves. Volfa pieļauj, ka Kerolam bija neveiksmīga un sabiedrībai ne gluži pieņemamas seksuāla aizraušanās neilgi pirms Alises grāmatu sarakstīšanas, taču atturas no konkrētākiem secinājumiem. Attiecībā par pieņēmumiem par Kerola seksualitāti, viņa uzskata, ka laiks mest pie mieru nepamatotās spekulācijas "par Kerola attiecībām ar mazajām meitenēm". 

Otra jaunā  grāmata par Luisu Kerolu ir Voices from France un tā rakstīta no literatūrzinātnes perspektīvas. Grāmatas autore Elizabete Suela ir literatūras kritiķe un viņa pievērsusies franču rakstnieku attiecībām ar Kerolu, fokusējot uz sirreālistiem un dekonstrukcionistiem. Sevišķi viņa fokusē uz saistību starp Kerolu un viņa laikabiedru, dzejnieku un kritiķi Stefanu Malarmē, un  Malarmē prozas poēmas Le Démon de l'analogie un Kerola dzejoļa Hunting of the Snark kopīgajām iezīmēm.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja