Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Viss ir viens! Tartu svinīgi atklāts Eiropas kultūras galvaspilsētas gads

Tartu kopā ar Dienvidigaunijas reģionu 26. janvārī uzsāka savu Eiropas kultūras galvaspilsētas gadu, sekojot Bādišlei Austrijā un Būdei Norvēģijā. Šogad projektā Tartu 2024 plānoto kultūras notikumu skaits pārsniedz tūkstoti. Programma piektdienas vakarā tika atklāta ar brīvdabas izrādi Viss ir viens!/All Is One!

Atklāšanas ceremonija Emajegi upes krastā pulcēja tūkstošiem Tartu iedzīvotāju un viesu. Koncertiestudējuma tapšanā piedalījās 200 aktieru, dejotāju un mūziķu. Apmeklētājus uzrunāja Igaunijas prezidents Alars Kariss, Eiropas Savienības enerģētikas komisāre Kadri Simsone un Tartu mērs Urmass Klāss. 

Igaunijas prezidents Alars Kariss uzsvēra, ka Tartu vienmēr ir bijis Igaunijas kultūras un garīgās izaugsmes centrs: “Es ceru, ka Tartu – manas dzimtās pilsētas – kultūrvēsturiskais mantojums palīdzēs jaudīgi nest Eiropas kultūras galvaspilsētas vārdu mūsu reģionā un visā Igaunijā."

Tartu mērs Urmass Klāss savā uzrunā atsaucās uz bijušo Igaunijas prezidentu Lennartu Meri: “Prezidents Meri ir uzsvēris, ka, lai Eiropas Savienība funkcionētu, ir svarīgi teikt "jā". Sakot "jā" dažādībai, mēs esam par spēku. Es ticu, ka Tartu un Dienvidigaunijas reģiona Eiropas kultūras galvaspilsētas gads būs pozitīvi vienojošs." Urmass Klāss izcēla arī Tartu 2024 gada koncepciju Izdzīvošanas māksla, kas orientēta uz dažādības brīvību un spēku. 

Tartu 2024 atklāšanas izrāde Viss ir viens! rāda, cik svarīga ir saskarsme un kopābūšana ar mīļajiem. Tāpat tā ar deju, dziesmām un vizuālo mākslu atspoguļo Tartu pagātni, tagadni un nākotni. Izrādē kopā ar visu vecumu vietējiem iedzīvotājiem uzstājās Igaunijā iecienītie mākslinieki Trad.Attack!, Sanders Melders, Lonitsera un daudzi citi. 

Eiropas kultūras galvaspilsētas gada programmas atklāšana sākās ar disko bērnudārznieku auditorijai, kam sekoja iesildīšanās ballīte pilsētas Rātslaukumā. Pēc atklāšanas ceremonijas svinības turpinājās ar vērienīgu ielu gājienu un brīvdabas reivu Igaunijas Nacionālajā muzejā. 

Tartu 2024 ir šī gada lielākais notikums Igaunijā – tā organizēšanā ir iesaistīta ceturtā daļa valsts. Eiropas kultūras galvaspilsētas programmas mākslinieciskā koncepcija un vadmotīvs ir Izdzīvošanas māksla/Arts of Survival. Tas apkopo zināšanas, prasmes un vērtības, kas palīdzēs dzīvot labāk nākotnē, ar fokusu uz ilgtspēju, kopradi, vietējo unikalitāti, zinātni un tehnoloģijām.

Informācija: tartu2024.ee

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja