Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Viss pēc raksturaudžiem, bet katru reizi no jauna. Cilvēku upe plūst pa Rīgu

"Pagājušajā reizē es neaizgāju paskatīties. Tā nožēloju," saka kāda sieviete savai satiktajai paziņai tautastērpā, gaidot vilcienu uz Rīgu. Uz Dziesmu un deju svētku dalībnieku gājienu Novadu dižošanās no visām malām saplūda aptuveni 45 000 cilvēku, kas mēroja ceļu no Brīvības pieminekļa līdz Dailes teātrim.*

Stundu pirms tā sākuma pie Latvijas Nacionālās operas un baleta ēkas uzrunāju dziedātāju Dainu Mudīti Lielbārdi no Cēsu Kultūras centra senioru kora Ābele. "Es esmu dziedājusi, kopš sevi atceros," saka astoņdesmit sešus gadus vecā koriste. Viņas vecāmāte Grieta ir piedalījusies trešajos (!) Dziesmu svētkos un izpildījusi baznīcas dziesmas, kuras viņas dēls, Dainas Mudītes Lielbārdes tēvs, mēdzis dziedāt, strādājot mājas darbus un neapzināti iemācot tās arī savai meitai, neskatoties uz laikiem un aizliegumiem. Šobrīd Grietas mazmeita ir gatava 150. jubilejas Dziesmu svētkiem. "Pēterdienā bija satikšanās Jaunpiebalgas skolas beidzējiem. Es nodomāju: ja es to izdzīvošu, iešu arī gājienā," smejas dziedātāja, kura savos pusaudžu gados no skolas uz mājām ir gājusi astoņpadsmit kilometrus un norūdījusies visai dzīvei. "Galvenais, lai nelīst!" novēlu, uz ko Daina Mudīte Lielbārde teic: "Lai līst! Zeme ir tik izkaltusi, ka mēs jau pacietīsim!" Pēc viņas teiktā sāk smidzināt, bet ātri vien pāriet.

 

Radu raksti

Novadu dižošanās sāksies ar Vidzemi, kas piepildījusi Vecrīgas ielas. "Kā lai šonakt vienaldzīgi klusē, kā lai tādā brīdī projām iet," dziesmu par Vecpiebalgas ūdensrozēm dzied Vecpiebalgas muižas sieviešu koris, kam piedzied citi. Kādas ir sajūtas? "Ļoti foršas," ar smaidu uz lūpām jauneklīgā kautrīgumā atbild piecpadsmitgadīgais Kārlis, kurš dzied jauktajā korī Pie Gaujas un iepriekš dejojis Tautas deju kolektīvā Cinītis. Šajos Dziesmu svētkos viņš piedalīsies lielkoncertā Tīrums. Dziesmas ceļš Mežaparka Lielajā estrādē. "Visvairāk dziedāšanai mani piesaista kopbalsība, kad viss skan ļoti koši," piebilst pirmais bass īsu brīdi pirms gājiena atklāšanas.

Ar Tālavas taurētāju un pūtēju orķestru dalībnieku sasaukšanos un Goda virsdiriģentu un virsvadītāju izbraukšanu kabrioletos tiek ievadīts šis notikums, kas visas dienas garumā plūdīs pa Brīvības ielu ar skatītājiem abos upes krastos. "Un es skrienu, skrienu vēl, man vēl jāpaspēj," nodzied kāda koriste, ieraugot dziedātāju Lauri Reiniku. Mūsdienu popmūzikas repertuārs šajā vakarā skanēs arī atklāšanas koncertā svētku dalībniekiem laukumā pie Arēnas Rīga. "Tas bija ļoti pacilājoši, jo mūsu Tautas deju ansamblim Vektors bija tas gods nest Līgo karogu, Latviešu deju svētku karogu un šī gada Dziesmu un deju svētku karogu," pēc noietā gājiena savās emocijās dalās tautas deju ansambļa dalībnieks Arturs. Viņam piedalīšanās Dziesmu un deju svētkos ir ierakstīta ne tikai biogrāfijā, bet arī radu rakstos. "Viņa brālis dejo Mārupiešos un vada jauniešu deju kolektīvu Mārupe," piebilst Artura brāļa sieva Santa, kura pati savulaik dejojusi Teiksmā un ir bijusi Dziesmu un deju svētku dalībniece, bet tagad nogājusi gājienu atbalstītāju sastāvā un kopā ar meitiņu Līvu sagaidīs no tā arī vīru. Jāpiebilst, ka abu brāļu vecāki iepazinušies Tautas deju ansamblī Kalve.

 

Krāsu daudzveidība

Dalībnieku kārtošanās gājienam notiek divos maršrutos. Viens no tiem ved no 11. novembra krastmalas pa Kaļķu ielu līdz Dziesmu un deju svētku dalībnieku gājiena sākumpunktam Laimas pulksteņa tuvumā. "Iepūtēji iepūtiet!" uz Akmens tilta nobrauktuves un 11. novembra krastmalas krustošanās vietā esošās zāliena saliņas stāv Tautas deju ansamblis Kursa no Saldus un uzmundrina katru garāmejošo kolektīvu, gaidot savu kārtu. "Mēs sapratām, ka gājiens kavējas un būs nedaudz jāuzgaida, tāpēc nolēmām paskatīties no malas, atbalstīt un uzlabot noskaņojumu gan sev, gan arī citiem," sarunā ar laikrakstu Diena atklāj tautas deju ansambļa vadītāja Inese Buša, kas kopā ar saviem Kursas dalībniekiem ieradusies Rīgā jau piektdien. Ir jau aizvadīts mēģinājumus pirmdien gaidāmajam latviešu skatuviskās dejas lielkoncertam Balts Arēnā Rīga. Balts. Visa sākums un turpinājums – tiek pieteikts pasākums.

Bet 11. novembra krastmala virmo krāsainībā, un kurzemnieku rindu noslēdz Talsu novada Ģibuļu pagasta Tautas lietišķās mākslas kolektīvs Nāmetiņš, kura dalībniekiem rokās ir koka kāti ar rakstainiem cimdiem to galos. "Mana cimda musturs ir ņemts no mūsu novadnieces rokdarbnieces Ilgas Madres raksturaudžiem," saka lietišķās mākslas kolektīva vadītāja Māra Mertena un piemetina, ka šis un tur tas zilais ir tapuši pazīstamās rokdarbnieces piemiņai veltītajai izstādei, kas 2021. gadā tika sarīkota Talsu novada muzejā. Aiz katra no cimdiem ir savs stāsts, ar kuriem viņi dodas šajā Dziesmu un deju svētku dalībnieku gājienā. "Mēs esam priecīgi un lepni, ka varam būt daļa no šī veseluma," uzsver Māra Mertena. Pēc viņas vadītā lietišķās mākslas kolektīva uz strīpas stāsies Zemgale, Sēlija, Latgale, diaspora un Rīga, kuras dalībnieki kopā ar pārējiem šajos Dziesmu un deju svētkos, tāpat kā Nāmetiņš, vadīsies pēc raksturaudžiem un vienlaikus radīs savu interpretāciju par tiem, atstājot jaunu ierakstu vēsturē.

 

Gaviļu saucieni

Otrs maršruts ved pa Poļu gāti, Pils ielu, Smilšu ielu un Vaļņu ielu, izvijoties cauri Doma laukumam, kur uz lielā ekrāna var vērot Dziesmu un deju svētku dalībnieku gājiena tiešraidi un atveldzēties. "Sausa mute tālu neskan. Atceries padzerties!" vēsta uzraksts uz ūdens uzpildes stacijas. Viss laukums zum no dažādām skaņām un gatavošanās. Dziedātāja no kamerkora Ventspils uzkrāso lūpas, veroties Rīgas biržas loga atspulgā. "Tuvākajās stundās no dienvidrietumiem pietuvosies mākoņi, kas nesīs sev līdzi mērenu lietu, bet laika posmā no plkst. 15 līdz 16 varētu būt lielāki un intensīvāki nokrišņi ar pērkona negaisu. Aicinām gan gājiena dalībniekus, gan skatītājus sagatavot lietusmēteļus un lietussargus," tiešsaistes tīkla lietotnē WhatsApp Dziesmu un deju svētku atspoguļotājiem ziņo to organizatori. Lielāki un intensīvāki nokrišņi sagaida diasporas kolektīvus, kuri ir atceļojuši no dažādām pasaules vietām un neskumst par laikapstākļiem gluži kā bērni gumijas zābakos, kas iepretim McDonaldam lēkā pa peļķēm un šļakstina ūdeni uz visām pusēm.

Savu dižošanās brīdi un sauli sagaida Rīgas kolektīvi, kuri noslēdz šo Dziesmu un deju svētku dalībnieku gājienu. "Tā vienmēr," pa Vaļņu ielu garām paskrien vairākas koristes virzienā uz sākumpunktu, acīmredzami kavējoties. Savukārt uz Smilšu ielas Dziesmu un deju svētku brīvprātīgā uzsauc katram kolektīvam, kas paiet garām, saņemot pretī gaviles un vēlreiz apliecot, ka gājiens nesākas un nebeidzas ar oficiāli nospraustajām robežām. "Sveiciens brīvprātīgajiem!" atsauc jauniešu kora Balsis mākslinieciskais vadītājs Ints Teterovskis. Brīdi vēlāk uz Kaļķu ielas vēlreiz var satikt Tautas deju ansambli Vektors. Tā dalībnieki pietupstas un pēc signāla rindu pa rindai sāk celties un veidot vilni, kas aizviļņojas arī līdz citu kolektīvu dalībniekiem. Aplis ir noslēdzies.

Vairāk informācijas par Dziesmu un deju svētkiem var lasīt interneta vietnē Dziesmusvetki.lv

*Apzināti saglabājām rakstā tagadnes formu, lai nemazinātu reportāžas spraigumu un klātbūtnīgumu. XXVII Dziesmu un XVII Deju svētku gājiens un atklāšanas koncerts svētku dalībniekiem notika svētdien, 2. jūlijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja