Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +6 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Ilvess: Uz Krieviju jāskatās reālistiski

"Mēs ceram, ka, ja mēs būsim jauki, tad viņi [Krievija - red.] pārstās darīt to, ko dara," sestdienas rītā Rīgas konferencē, aicinot Rietumu pasauli reālistiski skatīties uz Krieviju, sacīja Igaunijas prezidents Tomass Hendrikss Ilvess.Viņaprāt, ēra pēc Aukstā kara ir beigusies, ir sācies cits periods, kas prasa citu pieeju.

Viņš norādīja, ka Krievija ar militāro lidmašīnu lidojumiem tuvu pie citu valstu gaisa telpas robežām uzvedas agresīvi, tostarp pat pret Skandināvu valstīm. Baltijas valstīs tiek spiegots un nolaupīti cilvēki, Ukrainā ir Krievijas armijas tehnika, bet Sīrijā Krievija met bumbas. "Dialogs ir labi, bet dialogs nekur nenoved," uzsvēra Ilvess. Diskusijas par Putinu - vai viņš ir traks, vai stratēģis, "mūs nekur nenoved". "Mums jāskatās uz rīcību un tad jārīkojas uzvedības ietvaros," norādīja Igaunijas prezidents, uzsverot, ka problēma slēpjas arī veidā, kādā tiek runāts par šiem jautājumiem. Viņaprāt, diskusija nav rīcības plāns, līdzīgi kā vakar NATO panelī, viņš norādīja, ka sarunas ir vajadzīgas, bet nepieciešam pieiet tam no spēka pozīcijām.Diskusijā piedalījās arī ASV prezidenta īpašā padomniece Krievijas, Centrālāzijas un nacionālās drošības jautājumos Selesta Valandere, kura uzsvēra, ka jātiek galā ar Krieviju "tādu, kāda tā ir, nevis tādu, kādu mēs to gribam redzēt".Pēdējos 25 gados kopš PSRS sabrukuma ASV skatījās uz Krieviju kā uz partneri, kuru iespējams integrēt starptautiskajā sabiedrībā un ekonomikā, jo pastāvēja uzskats, ka integrēta Krievija būs izdevīga ne tikai pašai valstij, bet arī ASV un Eiropai. 

"Neskatoties uz mūsu vēlmi sadarboties ar Krieviju, mēs uzskatam, ka Krievijas vadība ir demonstrējusi vēlmi izmantot vardabību, lai sasniegtu diplomātiskus mērķus. ASV arī ir jāsargā sevi un savus partnerus," norādīja Valandere, vienlaikus atzīstot, ka ASV ir gatava strādāt ar Krieviju, lai atrisinātu Sīrijas jautājumu. 

Ja modernie kari tiek izcīnīti ar ekonomiku, spiegošanu un politiku, tad Rietumi jau ir karā ar Krieviju, uzskata Ņujorkas Universitātes pētnieks profesors Marks Geliati.

Krievijas uzvedība šobrīd demonstrē tās vājumu, nevis spēku, uzsvēra Geliati, piebilstot, ka Krievijas ekonomiskā situācija kļūst arvien sliktāka, kas var padarīt valsti vēl nestabilāku. Arī viņš piekrita, ka šobrīd uz jautājumiem nepieciešams skatīties nevis no Rietumu, bet gan no Kremļa skatpunkta. Viņaprāt, tas palīdzētu labāk saprast Putina un viņa tuvāko līdzgaitnieku motivāciju.

Viņš gan uzsvēra, ka Krievijā Putina dienas sāk beigties.

Šodien norisinās Rīgas konferences otrā diena. Portāls Diena.lv jau vēstīja, ka vakar eksperti, apspriežot NATO rīcību, norādīja, ka alianse nav spējusi demonstrēt rīcību, kas nepārprotami signalizētu Krievijai tās vēlmi aizsargāt Baltiju.

Konferencē ik gadu aktuālākie drošības un ārpolitikas jautājumi tiek skatīti plašā kontekstā, vēstīja LETA. Šogad konferencē tiks diskutēts par Eiropas Savienības (ES) ģeoekonomisko ietekmi pasaulē, NATO kapacitāti nosargāt stabilitāti pasaulē, kā arī par to, kādas ir Krievijas un Rietumu politiskās sadarbības nākotnes perspektīvas. Tāpat paredzētas diskusijas par jaunās paaudzes kara izaicinājumiem, informācijas kara sekām rietumu demokrātijai, kā arī Eiropas politiskās kārtības nākotni. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Absurda karaļi

Daudzām problēmām apkrautās valsts kapitālsabiedrības Pasažieru vilciens (PV) vadība pirmšķietami nolēmusi vēl pamatīgāk nostiprināt savu apsmiešanas objekta statusu.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē