Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +17 °C
Daļēji saulains
Otrdiena, 30. aprīlis
Liāna, Lilija

Lembergs: Nerīkojot referendumu par eiro ieviešanu, tiek pārkāpti demokrātiskas valsts principi

Tas, ka jautājumā par Latvijas pievienošanos eirozonai netiek rīkots referendums, neatbilst demokrātiskas valsts principiem, - tādu viedokli šodien preses konferencē pauda Ventspils pilsētas domes priekšsēdētājs Aivars Lembergs, uzsverot, ka viņa vadītā partija "Latvijai un Ventspilij" atbalsta tās Saeimā pārstāvēto deputātu Danas Reiznieces-Ozolas un Jāņa Vucāna aktivitātes šajā jautājumā.

"Mūsu partijas valdes pozīcija ir tāda, ka jautājums par eiro ieviešanu ir tik būtisks un konstitucionāli svarīgs, ka referendums būtu jāorganizē, un mēs atbalstām mūsu Saeimas deputātu Danas Reiznieces-Ozolas un Jāņa Vucāna aktivitātes šajā jautājumā. Viņi arī bija un ir gatavi parakstīties par to, lai [Valsts] prezidents neizsludina šo [eiro ieviešanas] likumu," informēja Lembergs.

Lembergs atzina, ka ir vairāki iespējamie rīcības virzieni: "Pirmais - aicināt prezidentu neizsludināt likumu, otrs - vērsties Satversmes tiesā jautājumā par to, vai tas, ka netiek rīkots referendums, atbilst Satversmei. Procedūra saistībā ar Satversmes tiesu ir mazāk ietilpīga visādā ziņā, un es uzskatu, ka tas ir vispareizākais un vienkāršākais ceļš," atzina Lembergs.

"Tas, ka jautājums par pievienošanos eirozonai netiek skatīts referendumā, ko oficiāli organizē valsts, pēc mūsu domām, pārkāpj Latvijas Satversmi un neatbilst demokrātiskas valsts principiem par pilsoniskās sabiedrības iesaisti būtisku jautājumu lemšanā. [..] Nedrīkst lemt jautājumus pret tautas gribu, savukārt juridiski tautas gribu var noformēt tikai referendums," savu viedokli pamatoja Lembergs.

Iespējams, ka referenduma rezultāti nemaz nebūtu negatīvi eiro ieviešanai, pieļāva Lembergs. "Šajā gadījumā svarīgi ir tas, ka pilsoņu kopumam jābūt iespējai izlemt tik ārkārtīgi svarīgu jautājumu, kas pēc būtības ir viens no Latvijas suverenitātes stūrakmeņiem - vai būt Latvijai ar savu valūtu, vai arī būt bez savas valūtas kopējā eirozonas valūtas telpā, pie tam šajos apstākļos, kad eirozona ir ļoti tuvu kraham un kad vidēji gandrīz 500 eiro [350 latus] no katra Latvijas iedzīvotāja vajadzēs samaksāt vai arī dot garantijas, lai apmaksātu izšķērdīgo Eiropas Savienības dalībvalstu, tādu kā Grieķijas, milzīgos dzīru tēriņus, kurus viņi līdz šim ir apmaksājuši ar Vācijas un citu lielo valstu un banku kredītiem," norādīja Lembergs.

Ventspils mērs uzsvēra, ka referendums jo sevišķi esot nepieciešams tādēļ, ka liela daļa sabiedrības ir negatīvi noskaņota pret eiro ieviešanu. 4.februārī ZZS valdes sēdē prezentētie pēc ZZS pasūtījuma veiktās socioloģiskās aptaujas dati liecina, ka eiro ieviešanu Latvijā no 2014.gada 1.janvāra neatbalsta apmēram 60% aptaujāto, norādīja Lembergs. "Šobrīd izskatās - jo valdība vairāk par to runā, jo tas rezultāts paliek negatīvāks," piebilda Ventspils mērs.

Kā ziņots, Saeima 31.janvārī otrajā un galīgajā lasījumā pieņēma Eiro ieviešanas likumu, kas regulēs lata un eiro vienlaicīgas apgrozības periodu, abu valūtu paralēlās atspoguļošanas periodu, skaidrās naudas nomaiņu pret eiro un citus jautājumus. Eiro ieviešanas mērķa datums Latvijā ir 2014.gada 1.janvāris.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē