Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +14 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Waze dibinātājs: Palīdzot cits citam, vairojam drošību uz ceļa

Izraēlas uzņēmējs Uri Levins ir radījis autovadītāju vidū populāro mobilo aplikāciju Waze, ko pērn par vairāk nekā miljardu ASV dolāru iegādājās tehnoloģiju gigants Google. Intervijā Sestdienai viņš stāsta, kā iemīlēšanās problēmā var pāraugt veiksmīgā biznesā.Fragments no intervijas:**Kā dzima ideja par Waze?**

Tā radās vairāku iemeslu dēļ. Sākumā Waze radījām tāpēc, ka pilsētai bija nepieciešama navigācijas karte. Es sapratu — ja tu negribi iegādāties vai nevari atļauties navigācijas karti, vienīgā alternatīva ir pašu lietotāju radīta karte. Tā mēs sākām izmantot šo konceptu - cilvēki pārvietojas ar ieslēgtu aplikāciju, mēs automātiski apkopojam datus un veidojam uz tiem balstītu karti. Vēlāk sapratām, ka to varam darīt arī viedtālruņos reālajā laikā, vienlaikus apkopojot informāciju arī par satiksmi. Tātad Waze radās, pateicoties tam, ka mums vajadzēja karti, mēs paši bijām spējīgi to izveidot un tādējādi atrisināt šo problēmu. Mēs visi taču gribam zināt, kas notiek uz ceļa.

Reizēm notiek diskusijas par to, cik legāli ir šajā kartē norādīt punktus, kur stāv ceļu policisti. Vai Waze ir legāls visās valstīs?

Dažās valstīs karšu izstrādāšanai ir vajadzīga varas iestāžu atļauja, bet, lai arī kādiem mērķiem Waze tiktu izmantota, būtībā tā ir platforma.

Waze grafiskais dizains atgādina multeni vai kādu datorspēli. Vai tas tika radīts ar domu, ka katrā pieaugušajā mīt mazs bērns?

Jā, Waze ir spēļu elementi. Tam ir vairāki iemesli. Pirmkārt, braukšana ikdienā ir garlaicīga, mēs gribējām padarīt to interesantāku. Protams, ja tu iekļūsti sastrēgumā un tev nav ne jausmas, cik ilgi tajā vēl būs jāsēž, šādi spēles elementi vairs nav tik būtiski. Bet sākumā mēs tos izvēlējāmies vienkārši tāpēc, lai audzētu lietotāju skaitu. Un arī tagad tas joprojām ir jauks sīkums, kas braukšanu padara interesantāku.

Vai tad, ja braukšana kļūst interesantāka, tā nekļūst arī nedrošāka?

Braukšanas laikā tieša mijiedarbība starp šoferi un aplikāciju notiek ļoti maz. Man pat šķiet, ka tad, ja braukšanas laikā ir ieslēgts Waze, šoferi sūta mazāk īsziņu. Turklāt, ja kāds paziņo, ka ceļā ir noticis satiksmes negadījums, tad citi šoferi, tuvojoties šai vietai, samazinās ātrumu, jo viņi zinās, kas tur gaidāms. Ja tev priekšā notikusi avārija, tad tu parasti esi spiests stāvēt sastrēgumā un nekusties uz priekšu. Tādējādi vari par to paziņot citiem, stāvot uz vietas. Katrs lietotāja paziņojums vairo drošību pārējiem.

Vai veids, kā cilvēki izmanto Waze, katrā kultūrā ir atšķirīgs?

Jā, bet šīs atšķirības nav tik būtiskas. Cilvēkiem patīk iedomāties, ka mēs esam ļoti atšķirīgi, bet patiesībā tā nav. Visā pasaulē esam ļoti līdzīgi. Ikvienā pasaules vietā cilvēkiem riebjas sastrēgumi, neviens negrib tajos stāvēt. Tāpat daudzviet braucējiem nepatīk ceļu policisti, tātad viņi par to ziņo un tādējādi viens otram palīdz. Kad biju mazs puika, mans tētis brīdināja citus šoferus par ceļu policiju, mirkšķinot ar tālajām gaismām. Tā ir bijis vienmēr.

Visu interviju ar Uri Levinu lasiet žurnāla Sestdiena 5.decembra numurā!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Televizoru pilna kapsēta un dīķis ar 20 vannām

Aprīļa pēdējā nedēļas nogalē visā Latvijā tūkstošiem tīras vides mīļotāju atkal pulcēsies Lielajā talkā, lai kopīgiem spēkiem savestu kārtībā tuvējo apkārtni, bet ne viens vien dosies talkot arī uz ...

Baltija nav NATO ķirzakas aste

Atvaļinātais vēstnieks Gints Jegermanis par jaunās ārlietu ministres lielāko izaicinājumu, stratēģisko kļūdu pēc "valodas referenduma" un par to, cik ilgi pastāvēs Krievijas draudi.

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata