Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +13 °C
Viegls lietus
Trešdiena, 9. oktobris
Helga, Elga, Elgars

Alimentu ignorētāju publiska kaunināšana jau uzlabo iekasējumus

Ikviens interesents jau pāris nedēļu internetā var brīvi iepazīties ar alimentu nemaksātāju sarakstu. Uzturlīdzekļu garantiju fonda (UGF) mājaslapā (www.ugf.gov.lv) tas ir publiski pieejams kopš 1.jūlija. Kopumā valstij parādā par saviem bērniem nesamaksātajiem alimentiem ir gandrīz 30 000 cilvēku, taču sarakstā pašlaik publiskotas 1733 personas. Parādnieka vārdu, uzvārdu, dzimšanas gadu un personas koda otro pusi atklāj tikai tad, ja tam piekrišanu devis otrs bērna vecāks. Tātad pārējie līdz šim to nav vēlējušies vai paguvuši izdarīt. 

UGF Juridiskās nodaļas vadītāja Linda Sparāne norāda, ka pirmie rezultāti bijuši redzami jau pirms saraksta publiskošanas. Bailēs no piekāršanas pie virtuālā kauna staba daļa nemaksātāju steigušies dzēst iekrājušos parādu. Kopējā šā gada pirmajos piecos mēnešos dzēstā parāda summa ir par 26 procentiem lielāka, salīdzinot ar attiecīgo periodu pērn. Tāpat jūnijā fondam no parādniekiem ir izdevies atgūt par 14 172 eiro vairāk nekā maijā. Alimentu nemaksātāju sarosīšanos UGF saista tieši ar jauno parādnieku sarakstu. "Pirmie rezultāti jau ir redzami," norāda Sparāne. Savukārt citiem Sestdienas aptaujātajiem ekspertiem, kā arī vientuļajiem vecākiem un pašiem parādniekiem viedoklis par sarakstu un tā spēju sasniegt primāro mērķi - bērnu interešu aizstāvību - nav viennozīmīgs.

Parādnieku saraksta augšgalā publicētais Kārlis (vārds mainīts) sarunai piekrīt ar noteikumu, ka rakstā netiks minēts viņa īstais vārds un uzvārds. Arī savu dzīvesvietu viņš patur noslēpumā. Atklāj tikai to, ka dzīvo laukos.

Kārlim alimentu parāds par trim bērniem veidojies vairāku gadu garumā. Katram bērnam ir sava māte. Pirmais piedzimis, kad Kārlim bija nedaudz pāri 20. Tagad viņam ir 38 gadi. "Diviem jaunākajiem vēl centos kaut ko maksāt, bet pirmajam vispār neko. Biju jauns un domāju tikai par savām vajadzībām," atzīst Kārlis. Kontaktus viņš uztur tikai ar vidējo atvasi. Trešais bērns esot radies pēc vienas nakts sakara. Kārlim nav pārliecības, ka viņš patiešām ir šā bērna tēvs. Tādēļ vīrietis apņēmies pieprasīt DNS testu, tiklīdz rocība to atļaus.

Kārlis ilgu laiku nav strādājis veselības problēmu dēļ, tagad dabūjis darbu kokapstrādē. Kad no algas valsts atskaita parādu par trīs bērnu alimentiem, uz rokas viņam paliek nedaudz vairāk par 100 eiro. (Valsts noteiktais minimums, kas alimentu nemaksātājiem jāatstāj iztikai pēc parāda atvilkšanas, ir puse no minimālās algas (pašlaik minimālā alga ir 360 eiro uz papīra) neatkarīgi no cilvēka ienākumiem. Vērā tiek ņemts arī neapliekamais minimumus par apgādībā esošam personām, ja parādniekam tādas ir.) "Ja vēl papildus skaitītu kārtējos alimentus, tad pat maizīti nevarētu nopirkt. Laukos, protams, izaudzējam kādu kartupelīti, bet ar to vien nevar iztikt," stāsta vīrietis. 

Kārlis nepieļauj domu, ka nākotnē viņam varētu būt vēl kāds bērns. Arī par jaunām attiecībām vīrietis vairs nedomā. Esot apņēmies turpmāko dzīvi pavadīt kā vientuļnieks: "Tāds ir mans lēmums. Trim sievietēm dzīvi jau esmu sabojājis; pietiek." Ar savām bijušajām Kārlis kontaktējas tikai pa telefonu. Par viņa nokļūšanu alimentu nemaksātāju publiskajā sarakstā pirmā esot paziņojusi vecākā bērna māte. Vaicāts, vai šis saraksts ietekmēs alimentu nemaksātājus, Kārlis spriež, ka lielākoties tam nebūs nozīmes: "Cilvēku ar to neizmainīs. Kam ir prāts, tam ir." Trīs bērnu tēvs tagad nožēlo gandrīz visu savu iepriekšējo dzīvi. Ja varētu pagriezt laiku atpakaļ, būtu rīkojies citādi.

Visu rakstu par alimentu nemaksātāju sarakstu lasiet žurnāla Sestdiena 17.jūlija numurā!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli


Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata