Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +4 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

ASV profesors: Enerģētikas jomā nedrīkst paļauties tikai uz kaimiņvalstu piegādēm

Iesaistoties aktuālajā diskusijā par enerģētiskās drošības nozīmi Baltijas valstīs, ar vieslekciju un diskusiju ciklu Rīgas Tehniskajā universitātē viesojās Arizonas Valsts universitātes profesors, indiešu izcelsmes zinātnieks Arunačala Nadars Kannans. Zinātnieka pieredze un pētījumi ļauj viņam sekmīgi salīdzināt veidus, kā ar energoapgādi saistītās problēmas risina dažādas pasaules lielvaras, tostarp gan Eiropas Savienība, gan ASV, gan arī Indija un Ķīna, un arī prognozēt, kā jaunās tehnoloģijas enerģētikas nozarēs spēs sadzīvot ar jau pastāvošajām tehnoloģijām.

Fragments no intervijas:

Eiropas Savienība aktīvi strādā pie Enerģētikas Savienības izveides, un šajā procesā mēs dzirdam ne mazums ierosinājumu gan no tradicionālajiem enerģētikas sektora uzņēmumiem, gan arī no nozares jaunpienācējiem. Kādu jūs saredzat nozares nākotni?

Manuprāt, nākotnē labākais risinājums ir sabalansēts portfelis no dažādiem enerģijas avotiem un dažādiem ražotājiem, atrodot veidus, kā energoapgādē integrēt atjaunojamos energoresursus, kā arī viedākus energoapgādes tīklus, kuri ļautu pēc iespējas brīvāku enerģijas pārvietošanos tīklā. Nākotnē nozari būtiski ietekmēs enerģijas taupības pasākumi, kā arī mēģinājumi samazināt oglekļa izmešu apjomu jeb tā dēvēto oglekļa pēdu, optimizējot gan enerģijas piedāvājumu, gan arī pieprasījumu. No otras puses — ne vienmēr no taupības pasākumiem ir jāgaida tiešs, mehānisks patēriņa samazinājums. Var droši prognozēt, ka valstīs ar aukstāku klimatu enerģijas patēriņš joprojām saglabāsies relatīvi augsts. Ne vienmēr augsts enerģijas patēriņš uz vienu iedzīvotāju ir kas slikts. Piemēram, Somijai ir gandrīz tikpat augsts enerģijas patēriņš uz vienu iedzīvotāju kā ASV, bet Latvijai, neskatoties uz atšķirībām valstu apmēros, tas ir gluži kā Ķīnai. Tomēr nevar noliegt, ka no šīm valstīm Somija enerģiju izmanto visefektīvāk.

Jā, pie mums ir izskanējuši aicinājumi, ka Latvijai vēl vajadzētu enerģijas patēriņu gluži vai mehāniski samazināt. Vai jums tas šķiet pamatoti un reāli?

Galvenais jautājums noteikti ir par to, cik efektīvi patērētā enerģija tiek izmantota un kādiem nolūkiem tā tiek izmantota. Ir jāsāk ar to, ka nevajadzētu pieļaut, piemēram, 40 procentu enerģijas zudumus vecās, nesiltinātās ēkās. Tāpēc es teiktu, ka jācenšas nevis samazināt enerģijas patēriņu, bet gan to izmantot pēc iespējas pilnvērtīgi un cīnīties ar zudumiem.

Ņemot vērā notiekošās svārstības un pārmaiņas Eiropas enerģētikas nozarē, atsevišķas grupas Latvijā paudušas viedokli, ka Latvijai varbūt vispār būtu vērts atteikties no patstāvīgas elektroenerģijas ieguves un paļauties uz enerģijas piegādēm no kaimiņvalstīm. Vai mūsdienās valstis var paļauties tikai uz piegādēm no tirgus, jeb tomēr tām joprojām ir svarīgi uzturēt savas ražošanas jaudas?

Nē, runājot par elektroenerģiju, joprojām nemainīgi svarīgi ir būt pašpietiekamiem. Par spīti tirgū pieejamajām jaudām un starpvalstu savienojumiem, savas jaudas joprojām ir nepieciešamas, tās ir gan drošības jautājums, gan arī ekonomiska garantija, ka vajadzības gadījumā jūs spēsiet elektroenerģiju iegūt par prognozējamu un īsākā termiņā arī garantētu cenu.

Otrkārt, ir svarīgi ņemt vērā, ka tirgus ir svārstīgs, un ja, piemēram, kādā mirklī dabasgāzes elektrostacijas var nebūt īpaši konkurētspējīgas, tad tikpat labi jau dažus gadus vēlāk dabasgāzes cena var būtiski kristies un šo elektrostaciju konkurētspēja var atkal strauji uzlaboties. Noteikti nevajadzētu atteikties no savām ražotnēm un paļauties tikai uz kaimiņvalstu piegādēm, tas nav droši un pamatoti, arī vērtējot no ģeopolitisko risku viedokļa.


Visu interviju ar profesoru lasiet žurnāla Sestdiena 23.oktobra numurā!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Par atmiņām jādomā

Droši vien ikvienam ir pazīstama sajūta, ka daži piedzīvojumi spilgti iespiežas atmiņā uz visu mūžu, bet citi tās pašas dienas notikumi pagaist no prāta jau pēc dažām nedēļām vai mēnešiem. Iespējams...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata