Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +10 °C
Daļēji saulains
Trešdiena, 16. oktobris
Daiga, Dinija, Dinārs

Brazīlietis Latvijā: Skumji ir tas, ka cilvēki šeit nesmaida

Katru gadu Latvijā iebrauc ap 5-7 tūkstoši cilvēku, lai strādātu, mācītos vai paliktu uz dzīvi. Lielākā daļa no tiem – no valstīm ārpus Eiropas Savienības. Viens no viņiem ir Tjago Bomfins Oliveira da Silva, kurš ir diplomēts futbola treneris no Brazīlijas.

Dzīvodams Latvijā pusotru gadu, viņš cenšas celt vietējās kājbumbas līmeni, palīdz trūkumcietējiem sociāli atbildīgos projektos un kopā ar sievu Zandu auklē dēliņu. Tjago uz Latviju atveda deviņus gadus sens sapnis. Guļot viņš redzēja sevi brienam pa dziļu sniegu ― līdz ceļiem, pretim vientuļai koka mājelei. Sapnī viņš bija Latvijā. Tjago ir kristietis un tic, ka tā bija zīme no Dieva. «Labi, Dievs,» Tjago atceras toreizējās domas, «ja tu vēlies, lai braucu uz Latviju, dod man latviešu sievu, un es braukšu!»

Pēc septiņiem gadiem viņš iepazinās ar Zandu, pārcēlās uz viņas dzimteni. Jautāts, kādi viņa skatījumā ir Latvijas cilvēki, Tjago saka ― pozitīvi. «Jā, viņi nav atvērti, bet tas ir tikai sākumā. Mēģinu saprast latviešus, saprast, kādi cilvēki te dzīvo. Es nekad nebūšu latvietis un nevaru uzspiest savu kultūru. Tāpēc, ka mācos runāt latviski, nenozīmē, ka kļūstu mazāk brazīlietis.”

Lielākie izaicinājumi, iedzīvojoties Latvijā, ir valoda un kultūras atšķirības. «Sveicinu kaimiņus ― ar Labdien! vai Privet! ―, bet viņi paiet garām, it kā manis nebūtu. Es jau nesaku, ka tas ir slikti. Tāda vienkārši ir kultūra. Vēl skumji ir tas, ka cilvēki šeit nesmaida.» Esot jāpierod, ka nav pieņemts uzsākt sarunu ar svešinieku, piemēram, sabiedriskajā transportā, tikai tāpēc, ka kāds izskatās skumjš. Te, rindā gaidot, cilvēki visbiežāk sarunu neuzsāk.

Lasiet Sestdienā, kā brazīlietim Tjago klājas Latvijā!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli


Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata