Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Svētdiena, 13. oktobris
Irma, Mirga

Nenogremdējamais 100 gadus pēc nogrimšanas

Nākamsvētdien apritēs simts gadi, kopš vienas no šokējošākajām katastrofām – pasažieru superlainera Titāniks bojāejas. To bija iespējams novērst vai sadursme ar aisbergu bija neizbēgama? Ir jaunas versijas.

Titāniks esot trešais pasaulē visplašāk atpazīstamais vārds – uzreiz nākamais rindā aiz "Dievs" un Coca-cola. Iespējams, tāpēc, ka uzskatāmi pierāda cilvēka nespēju stāties pretim dabas spēkam. Pasaulē lielākais kuģis, ko visi uzskatīja par praktiski nenogremdējamu, okeāna dzelmi sasniedza nepilnās trīs stundās pēc liktenīgās sadursmes. Brīdī, kad laineris pārlūza un sākās grimšana, tas tuvojies dzelmes dibenam ar ātrumu 40 – 50 kilometri stundā, aprēķinājis pasaulslavenais režisors Džeimss Kamerons. Viņš, pārizdodot savu pirms piecpadsmit gadiem uzņemto mākslas filmu Titāniks 3D versijā, ļoti detalizēti izpētījis kuģa pēdējās stundas. Visticamāk, grimšana izskatījusies apmēram tā, kā būtu, ja pa braucošas mašīnas logu izstiepj ārā roku, kurā ir spēļu kārtis un tās palaiž pa vējam...

Savukārt to, kas notika vēl pirms sadursmes ar liktenīgo aisbergu un kāpēc vispār tā notika, pētot simts gadus vecus dokumentus un eksperimentējot ne vien uz jūras, bet pat Meksikas tuksnesī, noskaidrojis pētnieks Tims Maltins. Viņš ir pārliecināts, ka katastrofu nevarēja novērst, jo Titāniks kļuva par vissliktāko iespējamo apstākļu sakritības upuri.

Kas kopīgs oāžu mirāžām tuksnesī ar ļoti zvaigžņotām debesīm virs okeāna un cik nāvīgas spēlītes izspēlē aukstā Labradoras straume, kad satiekas ar silto Golfa straumi, lasiet jaunākajā, 5. aprīļa Sestdienā! Arī par to, kāpēc tieši Titāniks veicināja radioaparātu ienākšanu ikdienas sadzīvē un citām nozīmīgām vēsturiskām pārmaiņām, ko ierosināja traģiskā katastrofa.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Elektromobiļu īpašnieki lielāki piesārņotāji

Elektrības darbinātu automašīnu īpašniekiem patīk padižoties ar vides apziņu un dabai draudzīgiem pārvietošanās paradumiem. Taču Somijas zinātnieku pētījums sarūpējis pārsteidzošus rezul...

Stāvdrāžu valsts

Koalīcijas atbilde operatīvajiem dienestiem: "Stāvdrāžu un velorastu valstij – atbilstošu operatīvo transportu!"

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata