Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis
Piemineklis Kalašņikova automāta "tēvam" izraisīja jautājumus, vai tiešām viņam vajadzētu turēt rokās ieroci, tomēr uzvarēja viedoklis, ka automāts ir Krievijas kultūras zīmols

Ar kalašņikovu pretī revolūcijas simtgadei

Par 1917. gada revolūciju dēvētā noti­kuma apaļo gadskārtu tomēr atzīmē oficiālā līmenī, ir Krievijas prezidenta dekrēts un pasākumu plāns ar 118 punk­tiem, tajā iekļaujot izstādes Krievijā un ārzemēs, filmas, multimediālus projektus, grāmatas, konferences, apaļos galdus utt. Man gan nebija mērķa šo plānu īpaši pārbaudīt un izbaudīt. Padomju impēris­kais gars Krievijas galvaspilsētā ir gana dzīvs i bez oficiāla saraksta – vai bez tā automāta izgudrotājam Kalašņikovam būtu radīts piemineklis, kas pielīdzina šo cilvēku svētajam Jurim?

Dzejnieks Veļimirs Hļebņikovs krāju­mā Pļauka sabiedrības gaumei 1912. gadā esot apcerējis valstu krišanu un izspļāvis frāzi: "Kaut kāds 1917." Vēlāk kāds to pamanījis un atzinis par pravietisku. Šis izteikums izmantots par virsrakstu plašai krievu mākslas izstādei Tretjakova galeri­jā.

Neesmu pētījis, kas oktobra revolūci­jas simtgades atzīmēšanā notiek tās šūpulī Pēterburgā, taču oktobra sākuma novērojumi Maskavā ļauj domāt, ka apaļā jubileja netiks svinēta ar pārāk lielu vērienu. Un tomēr boļševiku apvērsuma vēlākās sekas, kas ilga vairāk nekā 70 gadu, joprojām atstājušas pēdas Maska­vas pilsētvidē un domāšanu ietekmē joprojām.  


Sadzīvo pretrunas

No padomju mantojuma atteikties Mas­kava nespēj, vienlaikus tajā pieminekļu veidā iemūžināti arī Krievijas cari un garīgie vadītāji. Un, kā esmu dzirdējis vairākus cilvēkus te, Latvijā, vaicājam – kāpēc tie, kas ar putām uz lūpām aizstāv cara Nikolaja Otrā piemiņu, protestējot pret filmu Matilde, kurā caram ir romāns ar balerīnu, vienlaikus neprotestē, ka Nikolaja slepkava Ļeņins joprojām guļ mauzolejā pilsētas centrā, kur viņu var apmeklēt trīs stundas dienā?

Nevienu neizbrīna arī tas, ka Kristus Glābēja katedrālē, kas tika uzcelta pilnīgi no jauna Staļina laikā sagrautās vietā, suve­nīru kioskā tirgo mazus rotaļu tanciņus un mūzikas lādītes, kas atskaņo Piemas­kavas vakarus – lirisku, tomēr izteiktu padomju laika dziesmu.

Pie Ļeņina šoreiz negāju, jo to ar fotogrāfu Aivaru Liepiņu izdarījām jau 2010. gadā, kad palikām Maskavā mazliet ilgāk pēc toreizējā Latvijas Valsts prezi­denta Valda Zatlera vizītes. Tad gan trāpījām uz Staļina dzimšanas dienu, piedzīvojot mītiņu ar sarkaniem karo­giem un kaismīgām runām. Šoreiz vienī­gā politiski iekrāsotā aktivitāte, ko gadījās redzēt, bija kāda armijas drēbēs tērptu ļaužu bariņa priekšnesums pie pieminek­ļa maršalam Žukovam netālu no Kremļa. Viņi sparīgi dziedāja Svēto karu.

Savukārt Manēžas laukums bija pieblīvēts ar skulptūrām no ķirbjiem – ne tāpēc ka tuvotos Visu svēto diena, bet tāpēc ka rudens un ražas svētki. Nezinu, vai tas ir Staļina laika drama­turģijā slavētais maskaviešu raksturs vai īpatnība, bet man pirmajās dienās Mas­kavā nācās pierast pie tā, ka apkalpojoša­jā sfērā neviens nesaka lūdzu. Saka: "Runājiet tālāk!", "Klausos jūs.", bet nav lūdzu. Tas ir sīkums un pat ne nelaipnība.  Vienkārši stils. Atcerējos veco teicie­nu, ka Maskava nav Krievija. Bet nudien nav ne jausmas, kā ar laipnības izpaus­mēm ir Pleskavā, Jekaterinburgā vai Vladivostokā.

Vairāk par Ata Rozentāla redzēto Maskavā lasiet žurnāla SestDiena 3.-9. novembra numurā!

Top komentāri

lasīju
l
Par automātu- pats redzējis neesmu, šajā bildē arī neredz, bet pieminekļa vīram kabatā esot redzami rasējumi, kurus zinoši cilvēki jau izpētījuši un konstatējuši, ka tie ir nevis kalašņikova, bet šmeisera rasējumi... :) Par tiem, kuri protestē pret Matildi, bet neprotestē pret mauzoleju- šoreiz nebūs pareizi. Gan diženākā protestētāja pret Matildi- Poklonska, gan vēl citi daži odiozi tipāži, nupat skaļi iestājas par to, ka Vova beidzot ir jārok nost.
rekur
r
Kalašņikovs ir pilnīgs pretstats Revolūcijai. Kalašņikovs simbolizē Impērijas spēku. Impērijas nemirstību. Turpretim Revolūcija impēriju sagrauj. Šodien Krievijas Varasvīru attieksme pret Revolūciju ir iecietīgi negatīva. Visur oficiālā līmenī tiek pasvītrots, ka no revolūcijas tikai ļaunums krievu tautai. Ka komunisti pie varas vairāk nekad nebūs un PSRS izbeigusies uz visiem laikiem. Un šodienas Krievijas Impērija ir pavisam, kaut kas cits.
zvirbulēns
z
Kamēr Maskavu nenomētās ar atomiem, tikmēr moskaļi liks kalašņikovus, tankus, iznīcinātājus piemiekļu vietā. Tāds stils, par kuru ierēc visa pasaule! :)
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Miljoni, ērgļi un svētki

Šogad krāsosiet, slēpsiet, meklēsiet vai ripināsiet? Lai gan olu rādīšana jau labu laiku politiski folklorizējusies, svētku noskaņa ir tepat līdzās, gribas smaidīt un aicināt pavasari beidzo...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata