Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Trampa siena

ASV prezidents Donalds Tramps gatavojas izpildīt savas priekšvēlēšanu kampaņas centrālo solījumu – uzbūvēt sienu uz robežas ar Meksiku, lai padarītu drošāku savu valsti. Vairāk nekā 25 gadus pēc Berlīnes mūra nojaukšanas robežbarjeru izveide kļuvusi par globālu tendenci.

Savienoto Valstu prezidents Donalds Tramps ir svēti pārliecināts, ka Amerikas robeža ir vāji aizsargāta, tāpēc caur to valstī varot viegli ievest narkotikas un kontrabandu, kā arī iekļūt potenciālie teroristi, noziedznieki un nelegālie migranti. Viņš ir apņēmies īstenot vienu no pretrunīgākajiem savas priekšvēlēšanu kampaņas solījumiem – uzbūvēt simtiem kilometru garu sienu uz ASV un Meksikas robežas, ko jau tagad daļēji apjož dažādi nožogojumi un barjeras. Tomēr skeptiķi brīdina, ka valsts dienvidu robežas nocietināšana ar sienu nemazinās migrantu tieksmi nokļūt ASV un neapturēs noziedznieku centienus ieplūdināt šajā valstī "preces", kas ienes miljonu peļņu.

Gandrīz 28 gadus pēc Berlīnes mūra krišanas arī daudzviet citur pasaulē starp valstīm slejas augstas sienas un žogi, kuru mērķis ir aizsardzība pret iebraucējiem, noziedzniekiem vai vienkārši netīkamiem kaimiņiem. Tomēr vairumā gadījumu tām nav gandrīz nekāda efekta.

Ideja par robežsienas celtniecību uz ASV dienvidu robežas Trampu ir urdījusi jau vairākus gadus. Pirmo reizi viņš par to publiski izteicās 2014. gada oktobrī, kad paziņoja, ka uz ASV un Meksikas robežas esot aizturēti vairāki teroristu grupējuma Islāma valsts kaujinieki. (Varasiestādes gan šos apgalvojumus neapstiprināja.) Solījumu uzbūvēt robežsienu viņš deva 2015. gada jūnijā, kad pieteica savu kandidatūru ASV prezidenta vēlēšanās. "Es uzbūvēšu varenu sienu – neviens nebūvē sienas labāk par mani," viņš sacīja.

Aizvadītā gada sākumā Tramps izklāstīja savu vīziju par robežsienu, kuru viņš iztēlojoties 10–12 metru augstu.

Tramps ir pārliecināts, ka siena uz robežas ar Meksiku būs universāls risinājums cīņai ar nelegālo migrantu un narkotiku plūsmu uz ASV. Eksperti uzskata, ka īstermiņā robežsienas būvniecība būs izdevīga tikai prezidentam, kurš tādējādi varēs apliecināt saviem vēlētājiem solījuma izpildi. Ilgtermiņā tas nozīmēšot milzīgas izmaksas, bet ne drošāku robežu, kā uzskata Tramps. «Siena vai žogs, vai jebkāda veida barjera ir efektīva tikai savienojumā ar citiem rīkiem. Ja aiz sienas neviena nav, cilvēki tai vienkārši pārrāpsies vai izlauzīsies cauri vai darīs jebko, lai tiktu tai garām,» uzskata Vilsona centra Meksikas institūta direktora vietnieks Kristofers Vilsons.

Visu rakstu lasiet šīs nedēļas žurnālā SestDiena!

Top komentāri

Margarēta
M
Salīdzināt Berlīnes mūri ar šīm nostiprinātajām ārējām robežām, ko tagad ceļ daudzas valstis cerībā apturēt nelegālās migrācijas plūsmas, ir augstākā mērā nekorekti. Berlīnes mūris sadalīja kādreiz vienu valsti divās daļās. Šis mūris tiek celts uz ārējās robežas. Arī uz Latvijas robežas ar Krieviju ir dzeloņstiepļu žogi un žogu izbūve turpinās. Kāpēc par to neviens nešausminās un nevaimanā?
nu nu
n
kārtējais ķezbera propagandas rakstiņš. atradis arī ko salīdzināt - berlīnes mūri ar nodrošinātu asv ārējo robežu. nu ko viņš izraēlu nepiesauc, žīdi vienā gabalā sienas būvē, par viņiem neviens nezin kāpēc nesatraucas un neko nepārmet.
atkal liberaalpropaganda?
a
Nav pat jeegas lasiit tos kjezberismus. Veesturi jaamaacaas! https://en.wikipedia.org/wiki/Mexico%E2%80%93United_States_barrier
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Miljoni, ērgļi un svētki

Šogad krāsosiet, slēpsiet, meklēsiet vai ripināsiet? Lai gan olu rādīšana jau labu laiku politiski folklorizējusies, svētku noskaņa ir tepat līdzās, gribas smaidīt un aicināt pavasari beidzo...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata